ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στήνει αντιπερισπασμούς με συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικό νόμο

Στο όνομα του λαού προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική

Πέμπτη 9 Ιούνη 2016

Eurokinissi

Σε επιθετική υπεράσπιση των αντιλαϊκών της έργων προχωρά η κυβέρνηση, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να ισχυρίζεται ότι η πολιτική τους έχει την έγκριση του ελληνικού λαού, σε μια προσπάθεια να τον κατηγορήσει ως συνένοχο και να τορπιλίσει έτσι τη δυνατότητα αντίδρασής του.

«Σας θυμίζω ότι συμφωνήσαμε το καλοκαίρι, αποδεχθήκαμε μία Συμφωνία (...) Είπαμε στον ελληνικό λαό ποιος θα διαχειριστεί αυτήν την καινούργια κατάσταση που διαμορφώθηκε. Μέσα σε αυτήν τη Συμφωνία υπήρχε και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες αποδεχθήκαμε και συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε, με πλήρη συναίσθηση», δήλωσε χτες στον ΣΚΑΪ η Ολγα Γεροβασίλη, ενώ κληθείσα να σχολιάσει αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Ρ. Δούρου, για το Ελληνικό, διεμήνυσε: «Η πολιτική όμως που χαράχθηκε το καλοκαίρι είναι συναπόφαση στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μία πολιτική που έκανε κάποιος (...) Και αυτό κρίθηκε. Και κρίθηκε και σε εκλογές αυτό. Και οι βουλευτές μας και όλοι όσοι κατεβήκαμε σε αυτές τις εκλογές, κατεβήκαμε και εκλεγήκαμε ή όχι με το συγκεκριμένο πλαίσιο».

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση και το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε: «Δεν έχει συζητηθεί, δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο δεν μπορώ να το αποκλείσω (...) Ουδείς υπονόησε και ουδείς σκέφθηκε ότι θα παρακαμφθεί η συνταγματική διαδικασία για να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος (...) Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είπε κανείς ότι θα παρακαμφθεί το Σύνταγμα. Ωστόσο, στο πλαίσιο ενός μεγάλου διαλόγου, μιας ευρείας διαβούλευσης με τον ελληνικό λαό, προφανώς και θα συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα. (...) Ημουν σαφής. Δεν εννοώ σε καμία περίπτωση τη συνταγματική παράκαμψη για αναθεώρηση του Συντάγματος».

Για τον εκλογικό νόμο η Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι «είμαστε και παραμένουμε με τη θέση μας για την απλή αναλογική. Και αυτό, ακριβώς, το σύστημα της απλής αναλογικής θα είναι αυτό το οποίο θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί η εφαρμογή και οι λεπτομέρειές του», παρότι έχει διαφανεί η πρόθεση της κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την απλή αναλογική.

Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά ήταν αποκαλυπτική καθώς στην ερώτηση για το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, απέφυγε να απαντήσει, αρκούμενη να δηλώσει ότι «...όπως ξέρετε οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Παλεύουμε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις». Πέραν αυτού τίποτα άλλο για 13ο και 14ο μισθό, για το λοκ άουτ και όλα τα υπόλοιπα εργασιακά δικαιώματα που βρίσκονται στην «κλίνη του Προκρούστη».

Και ο πρόεδρος της Βουλής

Κατηγορηματικός ότι «το Σύνταγμα θα αναθεωρηθεί κατά τις πρόνοιες του Συντάγματος» εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, διαχωρίζοντας τη θέση του απ' όσα προχτές δήλωνε η κυβερνητική εκπρόσωπος περί δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση. Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real» εξήγησε ότι «οι ιδέες που υπάρχουν για λαϊκή ετυμηγορία - πάνω σε επιμέρους ζητήματα - είναι θέματα που πρέπει να εξεταστούν ως διαδικασία. Είναι θετικό να υπάρχουν ιδέες».

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ανέφερε ότι «πολύ έγκαιρα πρέπει να διευκρινιστεί και να έρθει η νομοθεσία στη Βουλή και να δοκιμάσει τη δυνατότητα να υπάρξει νόμος που να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και όχι στις επόμενες εκλογές». Ερωτηθείς μάλιστα για το κοινοβουλευτικό κατώφλι, σημείωσε ότι «το 3% πρέπει να υπάρχει, αλλά δεν πρέπει να φτάνουμε στα όρια των προσωπικών στρατηγικών. Είναι ένα ελάχιστο όριο για να γίνεται νομοθετική εργασία και να υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας».

Σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, δήλωσε με νόημα: «Κι εγώ θα περιμένω αυτό τον απροκατάληπτο διάλογο που θα υπάρξει μέσα στον Ιούνιο και στον Ιούλιο για να δούμε αυτές τις λεπτές αποχρώσεις που μπορεί να γίνουν και δύσβατοι Ρουβίκωνες».