Στον Αη Μηνά
Τρίτη 14 Ιούνη 2016

Από τη «λεωφόρο των Μπολσεβίκων», όπως ονόμαζαν τότε τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το χωριό, οι επισκέπτες ανέβηκαν στο λόφο του Αη Μηνά, που δεσπόζει ανάμεσα στις δύο χαράδρες του Τενεδιώτη και του Παραδείση, των ρεμάτων στις οποίες είχαν εγκατασταθεί οι σκηνές των εξορίστων. Στην κορφή του λόφου υπάρχει πλέον το κενοτάφιο των νεκρών από τη μάχη της πείνας του χειμώνα του '41 - '42.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι και στους επισκέπτες έγινε ξενάγηση στο χώρο, καθώς από ψηλά διακρίνονται ακόμα τμήματα από τα ερείπια των τότε εγκαταστάσεων.

Συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Βύρωνας Μανικάκης, γιος του Βασίλη Μανικάκη, του φωτογράφου που αποτύπωσε στο φιλμ τη ζωή των εξορίστων, παρέδωσε στον Δημήτρη Κουτσούμπα τη βέρα της εξόριστης στο νησί Εριφύλης Κοντογεωργίου, που βρέθηκε στο χώρο της χαράδρας. Παρέδωσε, επίσης, ένα από τα χειροποίητα έντυπα που έφτιαχναν οι εξόριστοι για την ιδεολογική τους κατάρτιση (ειδική αναφορά θα κάνουμε γι' αυτές τις προσφορές σε άλλο φύλλο του «Ριζοσπάστη»).





Eurokinissi