ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Νέα «σοδειά» αντιλαϊκών μέτρων με άξονα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαδικασίες συγκρότησης και «προικοδότησης» του «υπερ-ταμείου» των ιδιωτικοποιήσεων

Τετάρτη 15 Ιούνη 2016

Eurokinissi

Σειρά αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων περιλαμβάνει το άμεσο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ενόψει της έναρξης του δεύτερου κύκλου της «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου
Η συγκρότηση και η λειτουργία του νέου «υπερ-ταμείου» ιδιωτικοποιήσεων, οι κανονιστικές ρυθμίσεις που αφορούν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και δεκάδες ακόμη αντιλαϊκές παρεμβάσεις με άξονα τις αναδιαρθρώσεις που κρίνονται απαραίτητες για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου, θα βρεθούν στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, στην πορεία για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου και για την έναρξη του δεύτερου κύκλου που αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβρη.

Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση και την «προικοδότηση» του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά για το νέο ταμείο παίρνουν και τα 10 περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος, και συγκεκριμένα τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου, Καβάλας, Πατρών, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου και Βόλου.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε προχτές σε διαγωνισμό για την πρόσληψη «συμβούλου», ο οποίος θα καταθέσει προτάσεις «αξιοποίησης» για ακόμη 23 περιφερειακά αεροδρόμια, σε συνέχεια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που εκχωρούνται σε κοινοπραξία υπό το γερμανικό μονοπώλιο της «Fraport». Βέβαια, και τα εν λόγω κρατικά περιουσιακά στοιχεία θα περάσουν στη συνέχεια στο νέο «υπερ-ταμείο» ιδιωτικοποιήσεων.

Επιπλέον, το άμεσο χρονοδιάγραμμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω:

-- Η ΔΕΗ αποφασίζει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και στη συνέχεια προκηρύσσει το διαγωνισμό για την εκχώρηση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε «στρατηγικό επενδυτή».

-- Αναμορφώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, ζήτημα που βάζει σταθερά στο τραπέζι και η πλευρά του ΣΕΒ, με κατεύθυνση τη μείωση του λεγόμενου «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων. Σε πρώτη φάση, η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ (29 Ιούνη) θα εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρείας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση «ευέλικτων διαπραγματεύσεων».

-- Το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό.

-- Ολοκληρώνονται η συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και ο κανονισμός λειτουργίας του.

-- Μεταφορά του δεύτερου πακέτου κρατικών επιχειρήσεων στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

-- Κατατίθεται προς κύρωση από τη Βουλή η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού.

Εκταμιεύσεις δόσεων και μέτρων

Σε αυτό το πλαίσιο, στις αυριανές συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αναμένεται και η τυπική έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια της Ευρωζώνης, η οποία κατά κύριο λόγο θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για το τμήμα της εκταμίευσης που προορίζεται για τη σταδιακή εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες θα συσταθεί ειδικός λογαριασμός, ο οποίος θα βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση από την πλευρά των «εταίρων».

Σε αυτό το φόντο, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε πεισμένος ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που προβλέπονται για την τρέχουσα φάση.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, ότι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να μειωθεί από το 3,5% στο 2%, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε: «Απαντώντας στη δήλωση του κ. Στουρνάρα έχω να πω ότι το 3,5% είναι ρεαλιστικό, δεν είναι πολύ υψηλό. Δεν είναι ρεαλιστικό για πάρα πολύ καιρό και γι' αυτό θα μειώνεται σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Kλ. Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως «η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι και πάλι παραγωγική (...) Νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες να ληφθεί μια απόφαση για την επόμενη εκταμίευση».

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Στουρνάρας θα υποβάλει σήμερα στη Βουλή την «Εκθεση για τη νομισματική πολιτική», στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται η επαναφορά της πρότασης για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, με στόχο βέβαια την εξασφάλιση περιθωρίων μεγαλύτερης στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου.

Συστάσεις με «ευελιξία»

Την ίδια ώρα, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 17/6, θα συζητηθεί η έκθεση της Κομισιόν σχετικά με το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και τις «ειδικές συστάσεις» ανά χώρα. Ουσιαστικά, η Κομισιόν έδωσε «παράταση» στη Γαλλία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, προκειμένου να επιτύχουν τη μείωση των ελλειμμάτων τους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε πως «αυτό δημιούργησε πολλά ερωτήματα για το εάν οι κανόνες εφαρμόστηκαν σωστά, άρα θα το συζητήσουμε».