ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Από τα δόντια της εργοδοσίας στο «σφαγείο» του ΟΜΕΔ

Βγήκε διαιτητική απόφαση με νέες μειώσεις και περικοπές δικαιωμάτων. Σε σύσκεψη καλούν τα κλαδικά σωματεία Αθήνας και Πειραιά

Παρασκευή 17 Ιούνη 2016

Από παλιότερη κινητοποίηση για τις ΣΣΕ
Νέες μειώσεις και καταργήσεις δικαιωμάτων θα υποστούν οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία, σύμφωνα με τη διαιτητική απόφαση του Οργανισμού Διαιτησίας και Μεσολάβησης (ΟΜΕΔ), που έχει ισχύ Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πρόκειται για μια ακόμα καραμπινάτη παρέμβαση του ΟΜΕΔ σε βάρος των εργαζομένων, καθώς ο Οργανισμός, πριν από λίγες μέρες, επέβαλε μείωση των μισθών μέχρι και 60% για τους εργαζόμενους της «Παιδικής Στέγης».

Η νέα Συλλογική Σύμβαση στην Ιδιωτική Υγεία προβλέπει τα εξής:

Η απαράδεκτη υποχώρηση που έγινε το 2012 από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), που υπέγραψε κλαδική ΣΣΕ με μεγάλες μισθολογικές μειώσεις, διαχωρισμό νέων και παλιών εργαζομένων, με χιλιάδες ώρες εργασίας χάρισμα στους εργοδότες, καθώς καταργήθηκαν ειδικές άδειες και ωράρια, «όχι μόνο δεν "μαλάκωσε" τις αξιώσεις των εργοδοτών, αλλά αντίθετα τους άνοιξε την όρεξη για μεγαλύτερη εκμετάλλευση», σημειώνουν τα κλαδικά σωματεία εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά.

Με τα ίδια επιχειρήματα για τις ανάγκες της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας, για το «μικρότερο κακό», η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ «δεν οργάνωσε την παραμικρή κινητοποίηση εργαζομένων, οδήγησε συνειδητά στο "σφαγείο" του ΟΜΕΔ την υπόθεση της σύμβασης».

Τα κλαδικά σωματεία καλούν τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστές και τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου σε σύσκεψη την Πέμπτη 23 Ιούνη, στις 5 μ.μ. στα γραφεία τους (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 3ος όροφος). Οπως σημειώνουν, στις διαπραγματεύσεις και τις διεκδικήσεις «πρέπει να μπουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου», με ένταση της πάλης για επαναφορά επιδομάτων και βασικών θεσμικών δικαιωμάτων, μισθολογικές αυξήσεις, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν παλιότερα και εφαρμόζονται από τη σημερινή κυβέρνηση.