ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΖΩΝΗ - ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Τα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου τούς στερούν το μεροκάματο

Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Ναυτιλίας από τα Συνδικάτα Μετάλλου και Ναυπηγοξυλουργών

Παρασκευή 17 Ιούνη 2016

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Κινητοποίηση στο υπουργείο Ναυτιλίας, ενάντια στην απαξίωση των υποδομών της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και με αιχμή το πλαίσιο αιτημάτων τους, έκαναν χτες το μεσημέρι το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Η συγκέντρωση που προηγήθηκε στη δεξαμενή Βασιλειάδη, μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, συνδυάστηκε με παύση εργασιών στη Ζώνη από τις 12 το μεσημέρι.

Οι μεταλλεργάτες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων, άφησαν τα πόστα τους και συγκεντρώθηκαν φορώντας τις φόρμες της δουλειάς πίσω από το πανό του Συνδικάτου. Εφτασαν έξω από το υπουργείο με πορεία και συνθήματα ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΟΛΠ, που υποτάσσει λιμάνια και ναυπηγεία στην υπηρέτηση του καπιταλιστικού κέρδους, που οδηγεί τις υποδομές στην απαξίωση, για να διευκολύνονται οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί και καταδικάζει τους ίδιους σε μακροχρόνια ανεργία.

Την κατάσταση που επικρατεί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, συνόψισε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου.

Η Ζώνη του Περάματος μετατρέπεται σε «πάρκινγκ» παροπλισμένων πλοίων, με τη μεγάλη πλωτή δεξαμενή να βρίσκεται εκτός λειτουργίας, με το αρμόδιο υπουργείο και τον ΟΛΠ να μη δίνουν καμία απάντηση στο αίτημα των σωματείων για άμεση επισκευή ή αντικατάστασή της. Μάλιστα, όσο η επαναλειτουργία της δεξαμενής καθυστερεί, τόσο οι ανάγκες που παρουσιάζονται για δεξαμενισμό πλοίων δεν καλύπτονται, σε έναν χώρο που χτυπιέται εδώ και χρόνια από την ανεργία.

Αντίστοιχα, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά το μέλλον των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων παραμένει θολό, καθώς ολοκληρώνεται η κατασκευή των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Στα ίδια βήματα βαδίζουν και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου η εργοδοσία δεν καταβάλλει το 30% της μισθοδοσίας των εργαζομένων, ποσό που της αναλογεί μετά τη συμφωνία που έχει γίνει με το Πολεμικό Ναυτικό. Για τα ζητήματα αυτά, τα σωματεία έχουν ήδη πραγματοποιήσει δύο παρεμβάσεις στους εκπροσώπους του ΟΛΠ.

Ο Ακης Αντωνίου τόνισε πως όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στο φόντο της ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και στην πορεία αυτή, είναι πιθανό όλος ο χώρος που μέχρι σήμερα λειτουργεί η Ναυπηγοεπισκευή να αλλάξει στο μέλλον χαρακτήρα, αν οι επιχειρηματικοί όμιλοι εκτιμήσουν πως η κερδοφορία τους μπορεί να εξυπηρετηθεί καλύτερα από μια τέτοια αλλαγή, δίνοντας τη χαριστική βολή στον κλάδο.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος, κάτω από την πίεση των συνδικαλιστών, δεσμεύτηκε να δώσει μια απάντηση για τη δεξαμενή την επόμενη βδομάδα. Τα σωματεία έχουν παράλληλα ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης, με αφορμή τη βιομηχανία μηνύσεων των εργοδοτών ενάντια στο Συνδικάτο Μετάλλου, στην οποία θα θέσουν και το ζήτημα της δεξαμενής, μιας και η επισκευή της έχει «κολλήσει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αγώνες διεκδικούν λύσεις (2012-07-14 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά (2011-01-28 00:00:00.0)
Να φτάσει το κάλεσμα σε κάθε κλάδο (2009-10-30 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις από τους εργατοτεχνίτες (2005-05-20 00:00:00.0)
Παράσταση στο υπουργείο (2001-01-26 00:00:00.0)
Απαράδεκτη απαγόρευση (1998-04-03 00:00:00.0)