ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εντείνεται η ενδοαστική κόντρα ενόψει δημοψηφίσματος
Τετάρτη 22 Ιούνη 2016

Copyright 2016 The Associated

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων αστικών κομμάτων Κάμερον και Κόρμπιν συναντήθηκαν στην κηδεία της δολοφονημένης βουλευτού Τζο Κοξ
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πιέσεις υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ άσκησαν χτες σημαντικοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι παίρνοντας θέση στην ενδοαστική αντιπαράθεση που διαδραματίζεται εδώ και καιρό ενόψει του μεθαυριανού βρετανικού δημοψηφίσματος.

Η επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (FED) στις ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σημείωσε ότι τυχόν αποτέλεσμα υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) θα μπορούσε να έχει «σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις», πως μία «σημαντική αβεβαιότητα πλανάται πάνω από τις οικονομικές προοπτικές» και ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει «ευάλωτη».

Το ίδιο 24ωρο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτζ, επανέλαβε ότι η «Βρετανία ανήκει στην ΕΕ» και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έκανε νέα έκκληση στους Βρετανούς, λέγοντας πως «σας χρειαζόμαστε». Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ τάχθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι η χώρα αυτή «είναι μια σημαντική αγορά για τη γερμανική οικονομία και ενδεχόμενη βρετανική έξοδος θα προκαλούσε σημαντική ζημιά». Σημείωσε, εντούτοις, πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει, γιατί η «η Ευρώπη δεν είναι σε καλή κατάσταση».

Κατά του Brexit τάχτηκε χτες και ο μεγαλοτζογαδόρος των χρηματιστηρίων Τζορτζ Σόρος, με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επέλεξε χτες να απευθυνθεί στους ηλικιωμένους Βρετανούς ψηφοφόρους (οι περισσότεροι εκ των οποίων, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, υποστηρίζουν το Brexit) να «σκεφθούν το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών τους» σημειώνοντας ότι αυτοί θα είναι που θα πρέπει «να ζήσουν με τις συνέπειες».

Ο αντίπαλός του από το στρατόπεδο των υποστηρικτών του Brexit, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, επίσης συντηρητικός Μπόρις Τζόνσον, πήρε αποστάσεις από τον αρχηγό του αντιμεταναστευτικού κόμματος UKIP, Ν. Φάρατζ, με αφορμή την ανάρτηση ξενοφοβικής αφίσας σε δημόσιους χώρους, λέγοντας ότι η «επίσημη εκστρατεία υπέρ του Brexit δεν έχει καμία σχέση με την ξενοφοβία».

Στο μεταξύ, φαίνεται πως η δολοφονία της βουλευτή Τζο Κοξ του Εργατικού Κόμματος, από δηλωμένο νεοναζί την περασμένη Πέμπτη επηρεάζει τις τάσεις του εκλογικού σώματος που έως τότε έδειχνε πως προτιμούσε το Brexit. Παρατηρείται μικρή στροφή και προβάδισμα της πλειοψηφίας των Βρετανών υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Χαρακτηριστική είναι η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χτες το απόγευμα από το ινστιτούτο Survation, που δίνει στους υποστηρικτές της παραμονής 45% και σ' αυτούς που υποστηρίζουν την έξοδο 44%.