ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολοταχώς στο δρόμο της όλο και μεγαλύτερης καταστολής

Νομοσχέδιο με το οποίο περιορίζεται ασφυκτικά και «σαλαμοποιείται» το δικαίωμα της διαδήλωσης και της διαμαρτυρίας, σκοπεύει να φέρει το Σεπτέμβρη η κυβέρνηση στη Βουλή

Τρίτη 31 Ιούλη 2001

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο δρόμος της καταστολής που άνοιξε ακόμη περισσότερο με την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Δημόσιας Τάξης, λίγο πριν τη σύνοδο της Γένοβα, για συγκρότηση μηχανισμού κατά των διαδηλώσεων που γίνονται όταν πραγματοποιούνται σύνοδοι κορυφής, αλλά και η πρακτική των ιταλικών αρχών ασφάλειας, βρίσκουν και εγχώριους εφαρμοστές της.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος» το φθινόπωρο θα προωθηθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλονται περιορισμοί στο «δικαίωμα του συνέρχεσθαι». Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενόψει της Ολυμπιάδας, αποφασίζει και διατάσσει τη «σαλαμοποίηση» του δικαιώματος της διαδήλωσης και της διαμαρτυρίας.

«Είναι φανερό ότι αμφισβητείται το στοιχειώδες δικαίωμα του λαού να εκφράζει τη διαμαρτυρία του δημόσια και συλλογικά» υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Και συνεχίζει: «Με το προσχέδιο νόμου γίνεται προσπάθεια να αφαιρεθεί ουσιαστικά ένα δημοκρατικό κεκτημένο που σηματοδότησε την ελληνική και παγκόσμια σύγχρονη ιστορία. Ολες οι σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις συνδέονται με το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει. Το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου ελέγχεται, έκτος των άλλων, και ως εξόχως αντισυνταγματικό».

Επίσης το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει τους ακραίους αυταρχισμούς της κυβέρνησης και τονίζει την άμεση αναγκαιότητα το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από μετωπικούς ταξικούς αγώνες όλων των εργαζομένων, να αποτρέψει και να καταστήσει ανενεργούς αυτούς τους σχεδιασμούς.

Τα προτεινόμενα μέτρα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα δε θα επιτρέπεται στο έξης οι συγκεντρώσεις να φτάνουν στο προεδρικό μέγαρο και το μέγαρο Μαξιμου, ενώ προβλέπεται ότι οι διαδηλώσεις θα σταματούν σε απόσταση 100 μέτρων από τη Βουλή, τις πρεσβείες και τα προξενεία. Συζητείται το να μην περιληφθούν στο νομοσχέδιο οι αποστάσεις των 100 μέτρων και από τα υπουργεία. Η Αστυνομία θα μπορεί να μην επιτρέψει κάποια πορεία, εφόσον εκτιμήσει με υποχρεωτικά αιτιολογημένη διάταξή της ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διασάλευσης της δημόσιας τάξης. Αυτό το μέτρο είχε εφαρμοστεί στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στη χώρα μας και είχε οδηγήσει στην άγρια καταστολή της αντιιμπεριαλιστικής πορείας στο Σύνταγμα.

Με την επίκληση ανάλογων κινδύνων επεισοδίων, η Αστυνομία θα μπορεί και να διαλύσει μια συγκέντρωση ειδοποιώντας για το λόγο αυτό το διοργανωτή και υπεύθυνό της. Με τις ίδιες ρυθμίσεις θα μπορούν να απαγορευθουν και οι καταλήψεις των εθνικών οδών, με επίκληση της διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής, για την οποία επιχειρείται να δοθεί και ένας ορισμός.

Εξάλλου για τις συγκεντρώσεις θα χρειάζεται να υποβληθεί, δυο μέρες νωρίτερα, σχετική δήλωση στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, στην οποία θα εξηγείται πώς και από ποιους δρόμους θα γίνει η προγραμματιζόμενη πορεία. Αν και δεν προβλέπεται η χορήγηση άδειας από τις αρχές για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης, η μη υποβολή της σχετικής δήλωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαγόρευση, παρ' όλο που στο κείμενο του νομοσχεδίου αποφεύγεται να αναφερθεί ρητά η σχετική κύρωση. Σε κάθε περίπτωση, οι αστυνομικές αρχές θα μπορούν να υποδείξουν στους διαδηλωτές την αλλαγή της πορείας και την πραγματοποίησή της σε άλλη ημερομηνία ή από άλλους δρόμους, προκείμενου να μη διαταραχτεί η κοινωνικοοικονομική ζωή. Για κάθε συγκέντρωση, πορεία κλπ, θα έχει οριστεί από πριν κάποιο πρόσωπο ως υπεύθυνο της διοργάνωσης, με το οποίο θα γίνονται οι συνεννοήσεις με τις αστυνομικές αρχές.

Οργισμένες αντιδράσεις μαζικών οργανώσεων

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, «με αυτόν τον ακραίο τρόπο η κυβέρνηση, κατ' εντολή του κεφαλαίου, της ΕΕ και των ΗΠΑ, πιστεύει ότι θα τιθασεύσει και θα ποδηγετήσει τους εργαζόμενους και το λαό για να περνά ανενόχλητη την αντιλαϊκή της πολιτική. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να δώσει τα διαπιστευτήριά της στην ΕΕ και στις ΗΠΑ ότι θα καταπνίξει τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού, ότι οι πρεσβείες τους δε θα "πολιορκούνται" από διαδηλωτές, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κατά πώς συμφέρει το κεφάλαιο, ότι η διάσκεψη κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί χωρίς εθνικές και διεθνικές διαδηλώσεις».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» επισημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ισχυρή, άμεση αντίδραση, θα ακολουθήσει μια λαίλαπα αντιδημοκρατικών νόμων και πρακτικών που θα συμπληρώσουν τη Σέγκεν, την «αντιτρομοκρατική» συνεργασία με την Τουρκία και άλλες χώρες της ΕΕ, τη «δικαστική και αστυνομική συνεργασία» με τις ΗΠΑ και πλήθος άλλων αντιδημοκρατικών διατάξεων και πρακτικών.

Με δελτίο Τύπου το ΔΗΚΚΙ καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στα ύπουλα και αντιδημοκρατικά σχέδια της κυβέρνησης, ενώ δηλώσεις κατάδικης των κυβερνητικών μεθοδεύσεων έχουν κάνει η Δημοκρατική Συνδικαλιστική Ενωτική Κίνηση, ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γ. Μανόλης, ΓΓ της ΓΣΕΕ.