ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς

Εκλογικός νόμος και συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να συζητηθούν σήμερα και αύριο στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Σάββατο 25 Ιούνη 2016

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Στ. Θεοδωράκη
Ολοκληρώθηκαν χτες οι επαφές του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση. Τον κύκλο επαφών έκλεισαν ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.

Σήμερα και αύριο, συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις και την έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να ενημερώσει για το περιεχόμενο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, με την αλλαγή του εκλογικού νόμου να είναι έτσι κι αλλιώς απ' τα ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν στην ΚΕ.

Οι χτεσινές συναντήσεις

Στις χτεσινές συναντήσεις, από τον Β. Λεβέντη ο πρωθυπουργός εισέπραξε ένα καταρχήν «ναι» για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οπως δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, προϋπόθεση να στηρίξει το κόμμα του τον εκλογικό νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση είναι η διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή, η κατάργηση του μπόνους και να μην σπάσουν οι περιφέρειες. Μάλιστα, προεξόφλησε τη στάση των άλλων κομμάτων, λέγοντας ότι όλα τα μικρά κόμματα θα στηρίξουν αυτές τις προτάσεις και θα είναι τρελός όποιος δεν το πράξει.

«Πρέπει να καταργηθεί εντελώς το μπόνους, οι δε περιφέρειες δεν πρέπει να σπάσουν γιατί ένα κόμμα που πιάνει μέχρι 5, 10, 12% δεν ξέρει πού θα βγάλει τις έδρες (...) και πρέπει εμείς οι αρχηγοί να ξέρουμε την κοινοβουλευτική μας ομάδα».

«Το 3% πρέπει να μείνει ή έστω να γίνει 2,5% λόγω του ενδεχομένου να αναμειχθεί η Τουρκία στα εσωτερικά της Ελλάδας, το οποίο πρέπει να το ξανακοιτάξει ο κ. Κουτσούμπας και να μην το θέτει σαν όρο γιατί δεν μπορεί να μην τον νοιάζει τον κ. Κουτσούμπα η ανάμειξη της Αγκυρας εις τα εσωτερικά μας», δήλωσε ο Β. Λεβέντης. Επανέλαβε, δηλαδή, μια αστήρικτη δικαιολογία για τη διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή, το οποίο αφήνει χωρίς εκπροσώπηση στη Βουλή ένα τμήμα του λαού, ενώ προσπέρασε το γεγονός ότι παρέμβαση σαν αυτή που εκείνος υπονοεί μπορεί να γίνει και μέσα απ' τα υπάρχοντα κόμματα, με τα οποία θέτουν υποψηφιότητα και εκλέγονται βουλευτές απ' τη μειονότητα.

Ο Β. Λεβέντης πρόσθεσε ότι συζήτησαν ακόμα το θέμα της επιστολικής ψήφου, της κατάργησης του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ενώ ζήτησε και τη μείωση των βουλευτών σε 200.

Σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα, τάχθηκε υπέρ μικρών αλλαγών όπως π.χ. η ευθύνη υπουργών. «Να μην το πολυπειράξουμε, είναι σοφό το Σύνταγμα», δήλωσε και τάχτηκε κατά της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απ' το λαό, καθώς, όπως είπε, «θα έχουμε δύο πόλους εξουσίας κι αν συγκρουστούν πάμε σε πολιτειακή εκτροπή».

Τέλος, επανέφερε την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση, προκειμένου να έρθουν επενδύσεις, τις οποίες παρουσίασε σαν πανάκεια για τα προβλήματα του κόσμου που τα προκαλεί η πολιτική προσέλκυσής τους.

Ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε εξερχόμενος ότι «το Ποτάμι έχει πλήρη πρόταση, την ανέλυσα στον πρωθυπουργό, πολλά θεωρεί λογικά, έχει να υπηρετήσει και μια κομματική πολιτική και θα δούμε τις αποφάσεις του». Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο αλλά προσπαθεί να βρει μια κοινή συνισταμένη, ώστε να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη στην τελική πρόταση που θα φέρει, αν και πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν 200 βουλευτές που θα ψηφίσουν το νέο εκλογικό νόμο. Σε ό,τι τους αφορά, επέμεινε στη διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή, στο σπάσιμο των περιφερειών και σε ένα μικρότερο μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Για το Σύνταγμα τάχτηκε υπέρ τού να προσδιορίσει αυτή η Βουλή τα άρθρα που θα αλλάξουν στην επόμενη, θέτοντας ο ίδιος ορισμένα προς αλλαγή, όπως αυτό που αφορά στην ανώτατη εκπαίδευση, ζητώντας «μη κρατικά πανεπιστήμια».