Ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διήμερο Ελλήνων και Μεταναστών Εργαζομένων στις 24 - 25 Ιούνη

Τρίτη 28 Ιούνη 2016

Πλήθος κόσμου, άνθρωποι του μόχθου βρέθηκαν την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιούνη στο χώρο του πάρκου Φιξ στα Πατήσια, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Διημέρου Ελλήνων και Μεταναστών Εργαζομένων. Με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά» και πλούσιο πολιτικό - πολιτιστικό περιεχόμενο, το Διήμερο έδωσε το στίγμα της ενότητας της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο σύστημα που γεννά την προσφυγιά, την εκμετάλλευση, την φτώχεια. Αποτέλεσε ένα κάλεσμα οργάνωσης, ταξικής αλληλεγγύης, πάλης.

Το φετινό Διήμερο έγινε μετά από έναν χειμώνα κατά τον οποίο ο ελληνικός λαός βίωσε στη χώρα του τις επιπτώσεις των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το δράμα της προσφυγιάς, τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΕΕ. Και ήταν ξεχωριστό στιγμιότυπο η συμμετοχή στις εκδηλώσεις προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στο χώρο με πούλμαν από τα κέντρα φιλοξενίας του Λαυρίου, του Σκαραμαγκά, του Ελαιώνα, του Ελληνικού, από τον Πειραιά. Οι εκδηλώσεις ήρθαν ως συνέχεια αυτής της πρωτοπόρας παρέμβασης του Κόμματος, όλο το προηγούμενο διάστημα, στους χιλιάδες πρόσφυγες, που παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα κι έξω από καταυλισμούς στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Πλήθος κόσμος και φέτος στο Διήμερο
Το μήνυμα της ταξικής αλληλεγγύης αποτυπωνόταν στα ταμπλό που πλαισίωναν το χώρο, ενώ τα συνθήματα, «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός», αντήχησαν στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που έγινε το βράδυ το Σαββάτου με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (σ.σ. βλέπε διπλανή στήλη).

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επισκέπτες του Διημέρου παρακολούθησαν την πρώτη μέρα τη συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και προσφυγιά», κατά την οποία φωτίστηκαν οι πολιτικές και οι στοχεύσεις της ΕΕ, ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης και η πραγματική διέξοδος.

Πλούσιο ήταν και το πολιτιστικό πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων, από τη σκηνή πέρασαν τις δύο μέρες καλλιτεχνικά σχήματα από μεταναστευτικές κοινότητες παρουσιάζοντας μουσική και τραγούδια από χώρες της Αφρικής, της Ασίας, των Βαλκανίων, ενώ πολλές μεταναστευτικές κοινότητες είχαν και τα δικά τους περίπτερα στο χώρο. Το πολιτιστικό κομμάτι συμπλήρωναν θεατρικά δρώμενα, προβολές, ενώ οι επισκέπτες του Διημέρου έγιναν μια μεγάλη παρέα και διασκέδασαν μέχρι αργά στα λαϊκά γλέντια με τον Βαγγ. Κορακάκη και τον Γ. Λεμπέση.

Στον παιδότοπο που λειτουργούσε και τις δύο μέρες, παιδιά από διάφορες χώρες, καθισμένα γύρω από το ίδιο τραπέζι, χρωμάτιζαν εικόνες με θέμα «Ολα τα παιδιά της Γης γελούν στην ίδια γλώσσα» και απόλαυσαν ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που είχε ετοιμαστεί ειδικά γι' αυτούς.



Χορευτικό συγκρότημα από τη Σρι Λάνκα


Παραδοσιακοί χοροί από τη Γεωργία


Από την παράσταση Καραγκιόζη


Χορευτική ομάδα από το στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης


Πολυφωνικό συγκρότημα από την Αλβανία


Εργατικά και λαϊκά τραγούδια από τη Βουλγαρία