Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ - Ρέντσι
Τρίτη 28 Ιούνη 2016

Copyright 2016 The Associated

Από τη συνάντηση των «τριών» στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία συμφωνούν ότι πριν ενεργοποιηθεί επίσημα το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας δεν θα γίνουν άλλες επίσημες ή ανεπίσημες διαβουλεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ). Αυτό ανακοινώθηκε χτες, μετά από τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, καθώς πληθαίνουν καθημερινά οι επαφές με διάφορες συνθέσεις, με φόντο το «Brexit» .

Μια μέρα πριν, ο Ολάντ συνέδεσε κι αυτός (όπως είχε κάνει από την Παρασκευή η Μέρκελ) το μέλλον της ΕΕ με τη διατήρηση της ειρήνης επισημαίνοντας ότι «είναι ευθύνη της Γαλλίας και της Γερμανίας να πάρουν την πρωτοβουλία, επειδή δείξαμε πως από τη δυστυχία, από τη φρίκη και από τον πόλεμο είμαστε ικανοί να οικοδομήσουμε μια ισχυρή φιλία». Υποστήριξε ακόμα ότι «χωριστά, αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο να είμαστε διασπασμένοι, σε διαφωνία και σε διενέξεις (...) Μαζί, μπορούμε να κερδίσουμε όχι απλώς την ειρήνη, αλλά και την εκτίμηση των ανδρών και των γυναικών αυτής της ωραίας ένωσης που ονομάζεται Ευρώπη».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η ίδια η σύγκληση αυτής της άτυπης «τριμερούς» συνάντησης συνοδεύτηκε από διάφορες αναλύσεις, μεταξύ άλλων για τις «διαφωνίες» μεταξύ Βερολίνου - Παρισιού ως προς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, των εναλλακτικών που αναζητά η Γερμανία, η οποία φέρεται πλέον να επιζητά περισσότερο τη συνεργασία και της Ρώμης, ενώ αναβιώνουν τα σχέδια για ΕΕ πολλών ταχυτήτων και ενός σκληρού πυρήνα γύρω από τη Γερμανία.