ΗΠΑ - «ΦΟΛΚΣΒΑΓΚΕΝ»
Συμβιβασμός για καταβολή αποζημιώσεων από το γερμανικό κολοσσό
Τετάρτη 29 Ιούνη 2016

Σε έναν πρώτο συμβιβασμό για την καταβολή αποζημιώσεων κατέληξαν οι αμερικανικές αρχές με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Φολκσβάγκεν», σχετικά με την απάτη παραποίησης των εκπομπών ρύπων από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα που πούλησε στις ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι πέρσι το καλοκαίρι αποκαλύφθηκε ότι ο γερμανικός κολοσσός «πείραζε» με ειδικό λογισμικό τις εκπομπές καυσαερίων σε αυτοκίνητα με μηχανή ντίζελ και τις έδειχνε πολύ χαμηλότερες στη διάρκεια των ελέγχων, αλλά όταν το αυτοκίνητο έβγαινε στο δρόμο, οι ρύποι ήταν 40% - 50% πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής Δικαιοσύνης, η «Φολκσβάγκεν» θα πληρώσει 14,7 δισ. δολάρια σε πελάτες, στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος και τις Πολιτείες των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το σχέδιο του διακανονισμού προβλέπει αποζημιώσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων στους 499.000 ιδιοκτήτες οχημάτων VW και Audi με κινητήρα 2.0 TDI, ουσιαστικά για την επαναγορά των οχημάτων ανάλογα με το είδος, τον εξοπλισμό και τα χιλιόμετρα. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να αρχίσει από το Σεπτέμβρη και θα ακολουθήσει για άλλα 82.000 οχήματα με κινητήρες 3.0 TDI V6.

Επίσης, 603 εκατομμύρια δολάρια προβλέπεται να κατευθυνθούν στις 44 πολιτείες των ΗΠΑ για την επίλυση των υφιστάμενων και πιθανών αξιώσεων που σχετίζονται με το σκάνδαλο. Ακόμα, περίπου 2,7 δισ. δολάρια θα καταβληθούν στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος EPA (Environmental Protection Agency) και την Υπηρεσία της Καλιφόρνιας, CARB (California Air Resources Board), για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Επίσης, άλλα 2 δισ. δολάρια δηλώνεται ότι θα χρησιμοποιηθούν στην έρευνα για την τεχνολογία καθαρισμού των εκπομπών, μέσα σε βάθος δεκαετίας, για την ανάπτυξη αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές και για τη δημιουργία υποδομών.

Το όλο σκάνδαλο και η αποκάλυψή του είναι έκφραση του οξύτατου ανταγωνισμού μεταξύ γερμανικών και αμερικανικών μονοπωλίων. Αυτό που μέτρησε στη στάση των αμερικανικών αρχών δεν ήταν τόσο η προστασία του περιβάλλοντος, όσο η επιδίωξη να ξαναμοιραστεί η «πίτα» στο συγκεκριμένο πολύ κερδοφόρο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και να χτυπηθεί το μερίδιο της γερμανικής εταιρείας. Αντίστοιχες είναι οι υποθέσεις της «Ζήμενς», που μπήκε στο στόχαστρο αμερικανικών δικαστηρίων για φοροδιαφυγή ή η παρακολούθηση ακόμα και της καγκελαρίου Μέρκελ από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.