ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
Εντείνονται οι ενδοαστικές κόντρες
Παρασκευή 1 Ιούλη 2016

Copyright 2016 The Associated

Τα στοιχήματα για τους δελφίνους των «Τόρις» (Συντηρητικών) ξεκίνησαν...
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι διεργασίες στο βρετανικό αστικό πολιτικό σύστημα μετά το Brexit. Ετσι, στο Συντηρητικό Κόμμα ολοκληρώθηκε χτες η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την εκλογή νέου ηγέτη και πρωθυπουργού έως τις 9 Σεπτέμβρη. Πέντε είναι οι δελφίνοι: Η 59χρονη υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκόουβ, η αναπληρώτρια υπουργός Ενέργειας, Αντρέα Λίντσομ, ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Στέφεν Κραμπ, και ο πρώην υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοξ. Από το «ταμπλό» λείπει το όνομα του ανθρώπου που πρωταγωνίστησε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, που εμφανιζόταν έως χτες το μεσημέρι ως ο επικρατέστερος. Ο ίδιος ανακοίνωσε πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα λέγοντας πως άκουσε τις συμβουλές συνεργατών του και αποφάσισε πως δεν είναι κατάλληλος για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Οι λόγοι που τον ώθησαν σε αυτήν την μάλλον απροσδόκητη απόφαση δεν είναι ξεκάθαροι, ενώ βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ως αιτία την «εμφανή ανεπάρκειά του να παρουσιάσει μία στοιχειώδη πρόταση για το πώς θα πραγματοποιηθούν η διαπραγμάτευση και η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ». Κερδισμένη από το εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας στο Συντηρητικό Κόμμα φαίνεται να αναδεικνύεται και η επονομαζόμενη «νέα Θάτσερ», Τερέζα Μέι. Μολονότι εκφράζει αντιρρήσεις για την ΕΕ, επέλεξε να παραμείνει στο πλευρό του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και να υποστηρίξει την παραμονή. Αυτό χρησιμοποιεί τώρα ως όπλο για να εμφανιστεί «ενωτική» και ως η μόνη που διαθέτει «ώριμη, συγκροτημένη άποψη για το πώς θα διαχειριστεί τις διαδικασίες για το Brexit».

Οι πιέσεις εντείνονται και έναντι του Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτη των Εργατικών, του άλλου αστικού κόμματος. Χτες, η Αντζελα Ιγκλ, ένα από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος που μπορούν να επιβάλουν απομάκρυνσή του, εμφανίστηκε διαθέσιμη να ηγηθεί του κόμματος.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Αγγλίας δεν απέκλεισε χτες το απόγευμα να αυξήσει τη ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να ενισχύσει τη θέση της βρετανικής οικονομίας «μέσα στο καλοκαίρι, εάν χρειαστεί», δίχως να αποκλείει μία μείωση των ήδη χαμηλών επιτοκίων. Από την άλλη, αναβλήθηκε επ' αόριστον η δημοσιοποίηση της έκθεσης για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Νέα παρέμβαση Ομπάμα

Δεν πέρασε απαρατήρητη η νέα παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, από την Οττάβα. Κάλεσε τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ να ακολουθήσουν «μία διαφανή και σαφώς κατανοητή ομαλή διαδικασία που δεν χρειάζεται να είναι διαδικασία πανικού». Εκτίμησε ακόμη ότι οι επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος δεν είναι ανησυχητικές βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα, προβλέποντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια ανάπτυξη «και να παγώσει τις πιθανές επενδύσεις στη Βρετανία ή και σε όλη την Ευρώπη».