ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με κάθε ευκαιρία εξετάσεις στο κεφάλαιο για καταλληλότητα διαχείρισης

Παρέμβαση Μεϊμαράκη που δείχνει αναμόχλευση εσωκομματικών διεργασιών

Παρασκευή 8 Ιούλη 2016

Eurokinissi

Να αξιοποιήσει τις «αποκαλύψεις» του Τζ. Γκαλμπρέιθ στον ανταγωνισμό με την κυβέρνηση για τη διαχείριση και το κατάλληλο μείγμα, όπως αυτή προβάλλει, για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, σπεύδει η Νέα Δημοκρατία, καταθέτοντας και με αυτή την αφορμή διαπιστευτήρια ικανού διαχειριστή στο κεφάλαιο και σηκώνοντας κουρνιαχτό που αποπροσανατολίζει το λαό απ' το περιεχόμενο μιας πολιτικής που στρατηγικά ασπάζεται και η ίδια.

Ετσι, χτες ο Κ. Μητσοτάκης και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κατέθεσαν στη Βουλή Επίκαιρη Επερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας για το «plan X» ή «plan (T)sipras». Στην Επίκαιρη Επερώτηση προβάλλονται και οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα το 2015, όταν απ' το βήμα της Βουλής ομολογούσε ότι είχε δώσει «προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Ταυτόχρονα, οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής κατέθεσαν, χτες, Επίκαιρη Επερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, με την οποία ζητούν διευκρινίσεις ως προς την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο «σχέδιο Χ».

Απαντώντας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, δήλωσε (ρ/σ «Παραπολιτικά»): «Σχέδιο της Ελλάδας για έξοδο από το ευρώ δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση. Αυτό το έχει απαντήσει πολλάκις και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας».

Αποστάσεις Μεϊμαράκη

Αποστάσεις από την ηγεσία της ΝΔ κράτησε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Β. Μεϊμαράκης, που σε συνέντευξή του (ρ/σ «Real») εξέφρασε πολλές ενστάσεις για τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας ότι στο εσωτερικό της οι διεργασίες κάθε άλλο παρά κόπασαν με την εκλογή νέου προέδρου.

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα, εξέφρασε την άποψη ότι οι κρατικές αρχές θα έπρεπε να διαθέτουν «plan b», το οποίο θα προετοίμαζαν υπηρεσιακοί παράγοντες και όχι εξωθεσμικοί όπως ο Τζ. Γκαλμπρέιθ. Αφησε υπόνοιες ότι ενδεχομένως κάποιοι γνώριζαν τότε για το «plan b» και ίσως να το αξιοποίησαν προς όφελός τους.

«Αρα, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να υπάρχει ένα "plan Β", το οποίο, όμως, θα ήταν κτήμα του ιδίου του υπουργού Οικονομικών και θα έπρεπε να είναι και κτήμα του πρωθυπουργού», ανέφερε και πρόσθεσε: «Επομένως, κατά τη γνώμη μου, ο πρωθυπουργός έδωσε την εντολή και από 'κει και πέρα, ερευνητέο αν ήξερε ή όχι - που φαίνεται ότι ήξερε - ότι αυτό το "plan Β" το φτιάχνουν κάποιοι πιθανόν και τυχοδιώκτες. Κάποιοι πάντως άσχετοι, ξένοι, οι οποίοι μπορεί και να παίζαν και στα χρηματιστήρια και να έκαναν επιθέσεις και να κάναν ό,τι θέλανε. Και να ζητάνε αλλαγές τραπεζών, με δικούς τους και τελικά και τα πράσινα δάνεια να τα κάναν κι αυτά προβληματικά».

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τη ΝΔ, υποστήριξε πως επιθυμία του είναι «να βοηθήσω τη νέα ηγεσία και τη ΝΔ να γίνει πλειοψηφία με πρόγραμμα και να μπορεί να το εφαρμόσει». Εξέφρασε, ωστόσο, αντιρρήσεις σχετικά με πρόσωπα που στελεχώνουν το κόμμα, λέγοντας: «Πιστεύω ότι η διοίκηση του κόμματος και η νομή της κομματικής εξουσίας είναι κάτι που αφορά τον πρόεδρο. Στα πρόσωπα δύσκολα θα συμφωνήσουμε ποτέ. Και πρέπει να σας πω κιόλας ότι ήδη δε συμφωνούμε, σε πάρα πολλά από αυτά. Εγώ πιστεύω ότι με πολλούς μπορούμε να συνυπάρχουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά δεν μπορεί να είναι στην ηγετική ομάδα».

Δεν θέλησε, πάντως, να επεκταθεί, δηλώνοντας ότι «δεν νομίζω ότι βοηθάν αυτά, ούτε θέλω να δημιουργήσω τέτοιου είδους ζητήματα ή να δώσω τροφή σε εσωκομματική συζήτηση και να μου πουν κιόλας ότι τώρα που είμαστε μπροστά και όλα τα σχετικά. Εγώ πειθαρχώ σε αυτά».

Σχολίασε και την απουσία επικοινωνίας από πλευράς Κ. Μητσοτάκη μαζί του, λέγοντας: «Θέλω να έχω μία τακτική επαφή με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτό έγκειται σε αυτόν (...) Αμα θέλει να με ρωτήσει, είμαι ανοιχτός. Ούτε νομίζω ότι μας τιμά να λέει ότι τον παίρνω τηλέφωνο ή του στέλνω μηνύματα, άλλωστε εγώ δεν ξέρω τη νέα τεχνολογία. Εγώ είμαι του φαξ...».

Χαμηλούς τόνους κράτησε η Συγγρού και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ερωτηθείς σχετικά, αρκέστηκε να δηλώσει: «Ο κ. Μεϊμαράκης είναι πρώην πρόεδρος του Κόμματος, εξέχον, κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Εχει γνώση και μεγάλη εμπειρία. Και η άποψή του είναι πάντα σεβαστή και χρήσιμη. Ολοι γνωρίζουν ότι η πόρτα του προέδρου του Κόμματος είναι πάντα ανοιχτή».