ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Φανατικός αναμεταδότης της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας

Πόλο σταθερότητας σε μια «ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή» χαρακτήρισε την Ελλάδα, ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ

Κυριακή 10 Ιούλη 2016

Ο Αλ. Τσίπρας με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, βάζει πλάτη στα σχέδια του ΝΑΤΟ με κάθε τρόπο και μέσο. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα, την Παρασκευή, στη «συνεδρία για θέματα αποτροπής και άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου», στο πλαίσιο της 27ης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Είπε μεταξύ άλλων ο Ελληνας πρωθυπουργός, αναπαράγοντας αμάσητη την επιχειρηματολογία του ΝΑΤΟ: «Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ασταθές περιβάλλον ασφαλείας, είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να προσαρμόζεται προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει το πλήρες φάσμα των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά - κυρίως - τις ανησυχίες των μελών του (...) Η Συμμαχική ασφάλεια είναι, άλλωστε, αδιαίρετη: Είτε ισχύει στην ολότητά της για τον κάθε ένα Σύμμαχο, είτε δεν υφίσταται καθόλου».

«Μπορεί να μη συμφωνούμε με όλα τα επιχειρήματα Συμμάχων μας για το πώς να αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία και τη στάση της. Αλλά επιδεικνύουμε αλληλεγγύη στις ανησυχίες των Συμμάχων μας, όπως οφείλουμε. Αναμένουμε, όμως, να υπάρξει αλληλεγγύη και για τις δικές μας ανησυχίες ασφαλείας», πρόσθεσε βάζοντας τη λυκοσυμμαχία «εγγυητή» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Αναμφισβήτητα, η υλοποίηση του Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης (Rapid Action Plan) και η προκεχωρημένη παρουσία μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, ενδυνάμωσε σε σημαντικό βαθμό την ετοιμότητά μας, την ικανότητα ανταποκρίσεως και την ευελιξία μας, καθώς και την εν γένει Συμμαχική αποτρεπτική και αμυντική διάταξη», είπε σε άλλο σημείο ο Αλ. Τσίπρας και αφού «παίνεψε» την πολεμική ετοιμότητα και λειτουργικότητα της λυκοσυμμαχίας, θυμήθηκε την ιδρυτική Συνθήκη της Ουάσιγκτον για να ξελασπώσει τη φονική μηχανή.

Οπως είπε, «ωστόσο, η συλλογική μας ασφάλεια δεν μπορεί να οικοδομηθεί και να εξασφαλιστεί μόνο με στρατιωτικά μέσα. Με τον ίδιο τρόπο που επιδεικνύουμε την αποφασιστικότητά μας στρατιωτικά, θα πρέπει να επιδείξουμε την αποφασιστικότητά μας να παραμείνουμε δεσμευμένοι στο διάλογο και στην επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα και να απέχουμε από την απειλή ή τη χρήση βίας, όπως προβλέπεται στην Ιδρυτική Συνθήκη της Ουάσιγκτον».

Στον ίδιο τόνο συνέχισε: «Η αποτροπή πρέπει να συνοδεύεται από έναν ισχυρό και ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία (...) Θα πρέπει να συνεχίσουμε να υλοποιούμε το έργο μας, ακολουθώντας τη διττή προσέγγιση της συλλογικής άμυνας και του ουσιαστικού διαλόγου».

Παραπέρα, εστίασε και στα νότια της λυκοσυμμαχίας, λέγοντας: «Εκτός από την αστάθεια στο Βορρά υπάρχει αστάθεια στο Νότο. Η αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής επηρεάζει βαθιά την Ευρώπη, μέσω της συνεχούς ροής προσφύγων και μεταναστών, αλλά και μέσω της ενίσχυσης τρομοκρατικών δικτύων. Και βέβαια, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα βρέθηκε και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των μεταναστευτικών πιέσεων».

Με ισχυρό το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «η υλοποίηση του "Πλαισίου προσαρμογής του ΝΑΤΟ στις προκλήσεις ασφαλείας από το Νότο" οφείλει να αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης πολυδιάστατης απάντησης της διεθνούς κοινότητας (...) σε συνεργασία με εταίρους της Συμμαχίας, με τον ΟΗΕ και με την ΕΕ» και δείχνοντας την ετοιμότητα της κυβέρνησης να παίξει τέτοιο ρόλο, πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα αγωνίζεται με συνέπεια γι' αυτό το στόχο, τόσο μέσω όλων των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει, όσο και διαμορφώνοντας διμερή και τριμερή σχήματα διαλόγου, συνεργασίας και συνανάπτυξης στην περιοχή (...) Σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, προσπαθούμε ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να αποτελούμε πόλο σταθερότητας (...)».