ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Παρασκευή 15 Ιούλη 2016

Αμεσα μέτρα και δράσεις για την εκπαίδευση και πολύπλευρη στήριξη των προσφυγόπουλων, με ευθύνη της πολιτείας και με πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, ζήτησε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, η οποία συζητήθηκε χτες στη Βουλή.

«Αυτό που απαιτούμε εξ ονόματος αυτών των δύστυχων παιδιών είναι το υπουργείο άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να ικανοποιηθεί η ανάγκη αυτών των παιδιών για εκπαιδευτική και ψυχολογική στήριξη. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, μιλάμε για παιδιά που έχουν τον τρόμο ζωγραφισμένο στα μάτια τους από αυτά που έχουν ζήσει και νομίζουμε πως έχουν ανάγκη να αισθανθούν ότι ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, σημειώνοντας πως έχουν εκπαιδευτικές ανάγκες που μένουν ανικανοποίητες.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Θ. Πελεγρίνης, παρουσίασε στοιχεία του κεντρικού επιχειρησιακού οργάνου μετανάστευσης, σύμφωνα με τα οποία στις 13 Ιούλη δηλώθηκαν 57.099 πρόσφυγες, εκ των οποίων το 40%, δηλαδή 22.831, είναι κάτω των 18 ετών. Απαντώντας σχετικά με τις ενέργειες του υπουργείου Παιδείας, έκανε λόγο για τη συγκρότηση Επιτροπής για καταγραφή των παιδιών και όσων προσφύγων θα μπορούσαν να εργαστούν ή να συνεισφέρουν εθελοντικά στις εκπαιδευτικές δράσεις, εκπαίδευση και επιμόρφωση όσων εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, για αξιοποίηση εκπαιδευτικών με επιμόρφωση στη διαπολιτισμική εκπαίδευση σε θέση συντονιστή. Αναφέρθηκε, επίσης, στη συγκρότηση επιστημονικής και καλλιτεχνικού περιεχομένου επιτροπών, στη συλλογή από πλευράς Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκπαιδευτικού υλικού που έχει παραχθεί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τη δημιουργία Γραφείου Εκπαίδευσης Προσφύγων.

Ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε πως το υπουργείο Παιδείας «έχει καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι της εκπαίδευσης προσφύγων και βέβαια έχει πολλά να κάνει και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα στο πεδίο της Εκπαίδευσης».

«Αυτό που μένει τελικά είναι ότι έχετε συστήσει μια επιστημονική επιτροπή που καταγράφει και καταθέτει προτάσεις, χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό υλοποίησής τους. Και τα όποια χρονοδιαγράμματα δράσης από την πλευρά του υπουργείου είχαν τεθεί, έχουν καταστρατηγηθεί» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, θυμίζοντας πως από τον Ιούνη, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου, ήταν να ξεκινήσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα προσφυγόπουλα και δεν έχει γίνει τίποτα, τονίζοντας την απουσία του υπουργείου από τις παρεμβάσεις που γίνονται στους χώρους όπου ζουν τα προσφυγόπουλα.

Οπως είπε, από τους 76 φορείς που παρεμβαίνουν με εκπαιδευτικές δράσεις, οι 36 είναι σύλλογοι, ενώσεις και εθελοντικές οργανώσεις, οι 32 είναι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, υπάρχουν 5 πανεπιστήμια και 3 δημόσιοι φορείς, ο ΟΑΕΔ, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και υπάρχουν και 6 - 7 πρωτοβουλίες των ίδιων των προσφύγων. «Το υπουργείο Παιδείας, όμως, δεν υπάρχει πουθενά. Νομίζουμε ότι πέρα από τα σχέδια επί χάρτου, το πρόβλημα απαιτεί άμεση αντιμετώπιση και όχι από το Σεπτέμβρη που έρχεται και θα δούμε. Στην πραγματικότητα, έχετε αναθέσει και αυτό το έργο στις ΜΚΟ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως γι' αυτές έχουν ακουστεί πολλά και έχουν και το προνόμιο της παχυλής χρηματοδότησης.