ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΗΠΑ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Στο «κάδρο» των γεωστρατηγικών ανταγωνισμών η διαχείριση του κρατικού χρέους

Ανοιχτή σύνδεση της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους με την «πρόσφατη περιφερειακή αναταραχή» από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, ενόψει των σημερινών επαφών του στην Αθήνα

Πέμπτη 21 Ιούλη 2016

Την «πρόσφατη περιφερειακή αναταραχή» βάζει η πλευρά των ΗΠΑ στο τραπέζι των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών, με τα οποία συνδέεται και η διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους
Οι διεμβολισμοί στην υπόθεση διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, αυτήν τη φορά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία συνδέει ανοιχτά το θέμα του χρέους με το γενικότερο «κάδρο» των εντεινόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων και ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, αποτελούν το νέο κρούσμα της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, ο οποίος ενόψει των σημερινών συναντήσεων που θα έχει στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τόνισε: «Θα ήθελα να ελπίζω ότι η πρόσφατη περιφερειακή αναταραχή θα αλλάξει το κλίμα μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, επειδή αυτή είναι η σωστή κίνηση, και επειδή είναι μία πολύ καλή στιγμή για να ενισχυθεί το δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε μία θέση μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας».

Μιλώντας στους «Financial Times», ο Τζ. Λιου αξιοποίησε την απόπειρα πραξικοπήματος και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία, λέγοντας πως κάνει περισσότερο από ποτέ σημαντική τη λύση του οικονομικού προβλήματος της γειτονικής Ελλάδας, ώστε η τελευταία να λειτουργήσει ως «άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, ακόμα και πριν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας ως σημείο διαμετακόμισης των προσφύγων που καταφτάνουν στην Ευρώπη από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού, είχε οδηγήσει στο να έρθει στο προσκήνιο η γεωπολιτική σημασία της χώρας.

Ταυτόχρονα, κάλεσε την ελληνική πολιτική ηγεσία να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, προκειμένου να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με το όποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους.

Ουσιαστικά, η θέση των ΗΠΑ σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η διαχείριση του κρατικού χρέους παραμένει η ίδια, στη γραμμή που έχει υποδείξει η πλευρά του ΔΝΤ: «Νομίζω ότι έχουμε ξεπεράσει την περίοδο κατά την οποία πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Brexit, λέγοντας πως «όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να εξετάσουν την υπόθεση με ρεαλιστικό, ευέλικτο και φιλικό τρόπο».

Αναφορικά, τέλος, με το ζήτημα των αναταράξεων σε ιταλικές τράπεζες, ανέφερε: «Ορισμένα από τα ζητήματα θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί στα χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά δεν αντιμετωπίστηκαν». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν πρέπει να διογκώνεται η σημασία των προβλημάτων του ιταλικού τραπεζικού τομέα. «Το μέγεθος των τραπεζών και το μέγεθος της ζημίας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι ανάλογο με αυτό των ιδρυμάτων που αντιμετώπιζαν δυσκολίες το 2007 και το 2008» τόνισε.

Στην επίσημη ατζέντα η επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Ο Τζ. Λιου θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, καθώς και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Τζ. Λιου «θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους».

Βέβαια, όπως γίνεται σαφές και από τις προαναφερθείσες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού, είναι προφανές ότι θα συζητηθούν και ζητήματα διακρατικής συνεργασίας, στο φόντο και των πρόσφατων εξελίξεων στην Τουρκία.

Ο Τζ. Λιου θα μεταβεί στη συνέχεια στην Κίνα, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20.