ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ
«Ατομο και αγώνας είναι αδιάσπαστη ενότητα»

Εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκε χτες, με αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από τη δολοφονία του

Παρασκευή 22 Ιούλη 2016

«Δεν υπάρχει για τον αγωνιστή διάκριση μεταξύ υποκειμενικής και αντικειμενικής ζωής. Δεν μπορούμε συνεπώς να λέμε: Αυτές τις ώρες τις αφιερώνω στο άτομό μου, αυτές στον αγώνα. Ατομο και αγώνας έγινε αδιάσπαστη ενότητα, τόσο που αφαίρεση του αγώνα σημαίνει αφαίρεση της ζωής μας».

Τα παραπάνω είχε γράψει κάποτε ο Σωτήρης Πέτρουλας και χτες το πρωί ξαναδιαβάστηκαν, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρ. Λαδά - στο σημείο όπου δυνάμεις καταστολής τον δολοφόνησαν πριν 51 χρόνια, κατά τη διάρκεια των λαϊκών και νεολαιίστικων κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο που έμεινε γνωστή ως «Ιουλιανά» - στη λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Οργάνωσης ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ. Στο σημείο όπου φίλοι του έχουν τοποθετήσει μια πλάκα προς τιμήν του, η Οργάνωση κατέθεσε στεφάνι, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ανάμεσα σε δεκάδες νέους και συνταξιούχους, η Δήμητρα Πέτρουλα, θεία του δολοφονημένου Σωτήρη, και ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε μια σύντομη αναδρομή στη ζωή του Σ. Πέτρουλα, θυμίζοντας την άγρια καταστολή που δέχτηκε στις 21 Ιούλη 1965 η μεγάλη συγκέντρωση - κυρίως φοιτητών και οικοδόμων - με αμέτρητους τραυματίες και ανάμεσά τους ένα νεκρό, τον 23χρονο φοιτητή της Ανώτατης Εμπορικής Σχολής (ΑΣΟΕΕ) και στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη Σωτήρη Πέτρουλα, με την κηδεία του να μετατρέπεται σε συλλαλητήριο για τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.


«Ο Σωτήρης Πέτρουλας δεν ήταν ένας άνθρωπος που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Η οικογένειά του ήταν οικογένεια κομμουνιστών πρωτοπόρων αγωνιστών, που έδρασαν στις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Συνολικά 31 μέλη της οικογένειας Πέτρουλα δολοφονήθηκαν την επταετία '43 - '50. Ο Σωτήρης ήταν ο μοναδικός που θάφτηκε, οι υπόλοιποι χώθηκαν σε λάκκους. Γεννήθηκε το 1942, στην Οίτυλο της Μάνης, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου υποχρεώθηκε να καταφύγει η οικογένειά του το '46, για να γλυτώσει από τις αντικομμουνιστικές συμμορίες που δρούσαν στο πλευρό του αστικού κράτους. Ηταν πάντα πρώτος στο σχολείο, στη δουλειά και στον αγώνα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Θ. Κωτσαντής και πρόσθεσε:

«Το σύνθημα το φετινού Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", "Αγώνας, γνώση, τόλμη, αντοχή", δείχνει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που πρέπει να κατακτά κάθε αγωνιστής, κάθε παιδί της εργατικής τάξης και συνολικά η επαναστατική Νεολαία του ΚΚΕ, για να ανταπεξέλθει στο μεγάλο σκοπό της επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας (...) Δεσμευόμαστε και από τη σημερινή εκδήλωση ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την αγωνιστική αναζωογόνηση του Φοιτητικού Συλλόγου της ΑΣΟΕΕ, που έχει πάρει το όνομά "Σωτήρης Πέτρουλας" και που σήμερα βρίσκεται σε πλήρη διάλυση. Τιμάμε τον Σωτήρη Πέτρουλα και όλους τους αγωνιστές του λαού μας κάθε μέρα, με τις επιλογές και τον αγώνα μας, κόντρα σε κάθε δυσκολία και τραβώντας πάντα μπροστά. Κάνοντας την ΚΝΕ πιο μαζική και γερή Οργάνωση, την καρδιά και το νου της νεολαίας. Στεριώνοντας μέσα στη νεολαία τη Λαϊκή Συμμαχία, διαδίδοντας πλατιά το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, την ακλόνητη πίστη μας στο δίκιο και τη δύναμη της εργατικής τάξης. Ετσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς μας, έτσι τιμάμε τον Σωτήρη Πέτρουλα».

Αμέσως μετά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατάθεση στεφανιού στη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα (2023-07-20 00:00:00.0)
Περιοδείες σε πανεπιστήμια της Αττικής (2023-05-13 00:00:00.0)
Λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας του Σωτήρη Πέτρουλα (2022-07-22 00:00:00.0)
Κατάθεση στεφανιού στη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα (2021-07-21 00:00:00.0)
Αύριο η εκδήλωση για τον Σωτήρη Πέτρουλα (2016-07-20 00:00:00.0)
Εκδήλωση τιμής στον Σωτήρη Πέτρουλα, πενήντα χρόνια μετά τη δολοφονία του (2015-07-22 00:00:00.0)