«ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ»
Μια εταιρία για έργα βιτρίνας
Κυριακή 5 Αυγούστου 2001

Ο Τρικεριώτης, καλός για «καγιάκ», αλλά...
Με την προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης δημιουργήθηκε το 1978 η αναπτυξιακή εταιρία «Ευρυτανία ΑΕ», η οποία σαν κύριο έργο είχε την ανάπτυξη διάφορων μελετών για έργα που θα έδιναν «πνοή στο νομό». Κυριότεροι μέτοχοι της εταιρίας είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας και η ΕΤΒΑ. Ανάμεσα στα άλλα προγράμματα που εκπόνησε, λειτούργησε και δύο μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας (πέστροφας και κυπρίνου). Σήμερα, όμως, αποτελεί μια επιχείρηση φάντασμα, η οποία χρωστάει πάνω από 500 εκατ. δραχμές στους εργαζομένους της, ενώ τα όσα έχει κάνει, επί της ουσίας ευνόησαν το θεαθήναι, χωρίς να δώσει ιδιαίτερη βάση στην ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας των κατοίκων της περιοχής.

Ο Τάσος Χρονάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Στερεάς Ελλάδας του ΚΚΕ, σημειώνει στο «Ρ» για το θέμα: «Το μόνο που κατάφερε να κάνει η επιχείρηση αυτή ήταν να βγάλει κάποιες μελέτες για ορισμένα έργα - βιτρίνα, τα οποία κάθε άλλο παρά βοήθησαν στην ουσιαστική αναβάθμιση του νομού. Εκείνο το οποίο γίνεται είναι να σχεδιάζεται επί χάρτου κάποιο έργο, χωρίς όμως πρακτικό αποτέλεσμα για το λαό. Χαρακτηριστικό αποτέλεσμα είναι η σήραγγα που διανοίχτηκε και μέρος της οποίας είχε επεξεργαστεί η επιχείρηση».

Παρόμοια, άποψη θα εκφράσει στο «Ρ» και ο Γιώργος Παφίλης, ο οποίος είναι και πρώην στέλεχος της επιχείρησης: «Εδώ και τρία χρόνια, έχει τελειώσει η υλοποίηση των βασικών προγραμμάτων που έπρεπε να εκπονήσει η εταιρία, με αποτέλεσμα να βρίσκεται άνευ αντικειμένου και φυσικά άνευ χρημάτων, αφού χρηματοδοτείται για να ολοκληρώσει κάποιο έργο. Το αποτέλεσμα είναι, να χρωστάει σήμερα πάνω από 500 εκατ. δρχ. στους εργαζόμενους. Οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας εξετάζεται να δοθούν σε ιδιώτες. Παράλληλα, υπό αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, αναφορικά με το ενεργειακό μέρος της έρευνας, βρίσκεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ολα αυτά, φυσικά, θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθεί ο όποιος αναπτυξιακός χαρακτήρας της εταιρίας».



Το μουσείο, στο σχολείο στο Μικρό Χωριό. Αναξιοποίητο