ΠΓΔΜ
Επικρίνουν τις συμφωνίες με την απειλή των όπλων...
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001

Associated Press

Φιλική κουβεντούλα μεταξύ Φρανσουά Λεοτάρ (αριστερά) και Τζέιμς Πάρντιου (δεξιά) ενώ μέλη της κυβέρνησης Γκεοργκιέφσκι ασκούν έντονη κριτική σε όσα τους ζητείται να συμφωνήσουν...
ΣΚΟΠΙΑ.-

Δε φαίνεται να κατεβαίνει το θερμόμετρο στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων, μολονότι ανακοινώθηκε η επίτευξη συμφωνίας το βράδυ της Τετάρτης στις συνομιλίες της Οχρίδας πάνω στο θέμα της επίσημης χρήσης της αλβανικής γλώσσας.

Μ' αφορμή τη χτεσινή εθνική επέτειο της 2ας Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Γκεοργκιέφσκι, μιλώντας σε εκδήλωση σε περιοχή της νότιας ΠΓΔΜ δήλωσε:«Θα ήταν επαίσχυντη η υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας υπό όρους κατά τους οποίους οι τρομοκράτες παραμένουν στα βουνά και ελέγχουν εδάφη. Πρέπει να ανακαταλάβουμε τα εδάφη μας γιατί δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στο γεγονός πως συνομιλούμε υπό την απειλή όπλων. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και μετά να υπογράψουμε συμφωνίες που θα είναι προς το συμφέρον της Μακεδονίας. Ολοι οι Αλβανοί τρομοκράτες σε Νότια Σερβία, Μαυροβούνιο και Μακεδονία έχουν μοναδικό στόχο τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας»...

Σε ανάλογους τόνους τοποθετήθηκε χτες και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Στόγιαν Αντοφ. Ο Αντοφ, μιλώντας στο Κρούσεβο της νοτιοδυτικής ΠΓΔΜ δήλωσε ότι το νομοθετικό σώμα, του οποίου ηγείται δεν πρόκειται να επικυρώσει τυχόν συμφωνία, όσο οι αλβανικές ένοπλες ομάδες δε θα έχουν εξαρθρωθεί και αφοπλιστεί.«Το κοινοβούλιο θα εξετάσει προτάσεις που θα αφορούν τη συμφωνία, αλλά δε θα το πράξει εφ' όσον οι τρομοκράτες δεν αφοπλιστούν και εφ' όσον οι τρομοκρατικές ομάδες δεν εξαρθρωθούν» είπε επί λέξει.

Ο ίδιος μάλιστα κατηγόρησε τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα» (βλέπε... ΗΠΑ, ΝΑΤΟ) πως άλλαξε τη στάση της έναντι των αυτονομιστών, λέγοντας πως τώρα επιχειρεί να μπλοκάρει τις εισαγωγές όπλων και πολεμοφοδίων από τρίτες χώρες στα Σκόπια.Ο Αντοφ αναφερόταν στις πιέσεις που άσκησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ουκρανία η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις με στόχο το πάγωμα πωλήσεων όπλων στα Σκόπια, επικαλούμενη πως κάτι τέτοιο «διαταράσσει» τις προσπάθειες περί επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας στην ΠΓΔΜ. Η Ράις είχε έκτοτε λάβει διαβεβαιώσεις της ουκρανικής ηγεσίας πως θα σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων έναντι των Σκοπίων...

Αιχμές κατά της συμφωνίας και των πιέσεων που ασκούνται για την επίτευξή της άφησε χτες και ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπε Μποσκόφσκι, που υποστήριξε πως ο «μόνος τρόπος» για να λυθεί η κρίση στη χώρα είναι «η στρατιωτική ήττα των Αλβανών ανταρτών, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση μιας συμφωνίας στο γλωσσικό ζήτημα».

«Πρέπει να πείσουμε και τον τελευταίο αισιόδοξο ότι η μόνη αισιόδοξη επιλογή είναι να νικήσουμε τους τρομοκράτες για να επιτύχουμε την ειρήνη και έχουμε αρκετή δύναμη να αντιμετωπίσουμε τους τρομοκράτες», είπε χαρακτηριστικά ο Μποσκόφσκι. Διαφορετική άποψη εξέφρασαν χτες μόνον οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, υποστηρίζοντας πως η κρίση στη χώρα έχει πλέον τέτοιες διαστάσεις που είναι αδύνατο να κατασταλεί μόνο με τη βία.

Οι συνομιλίες, που διακόπησαν χτες λόγω της εθνικής επετείου στην ΠΓΔΜ αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα. Ανοιχτά μένουν να διευθετηθούν μία σειρά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων, το περιεχόμενο σημαντικών συνταγματικών αλλαγών προς όφελος της αλβανικής μειονότητας, και συμφωνία στο αίτημα των Αλβανών για «αναδιοργάνωση» της διοίκησης της αστυνομίας και τη χορήγηση δικαιώματος στην αλβανική μειονότητα να εκλέγει τους τοπικούς αστυνομικούς διοικητές στις περιοχές όπου διαβιοί.