ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσπάθεια για κλίμα κοινωνικής συναίνεσης

«Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», η μεγάλη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή για τη δήθεν δημοκρατία στη χώρα

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Από τη φιέστα στην Κωνσταντινούπολη
Με μια μεγάλη συγκέντρωση, που διοργάνωσε την Κυριακή το απόγευμα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ του Προέδρου Ρ. Τ Ερντογάν και συμμετείχαν τα δύο αστικά κόμματα (το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό CHP και το εθνικιστικό MHP) στη συνοικία Γενί - Καπί της Κωνσταντινούπολης, το κυρίαρχο τμήμα της τουρκικής αστικής τάξης επιχείρησε να δώσει ένα στίγμα «ενιαίου κράτους και έθνους». Η εκδήλωση, με τίτλο για τη «δημοκρατία και τους μάρτυρες» μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιούλη, που αποδίδεται στον ιμάμη επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν και το δίκτυό του με έδρα τις ΗΠΑ, αν και δεν συγκέντρωσε τον κόσμο των 3 εκατομμυρίων που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ήταν μια πολύ μαζική σύναξη (υπολογίζεται γύρω στο εκατομμύριο). Αυτό δείχνει ότι η επιχείρηση εγκλωβισμού του λαού κάτω από ξένες σημαίες προς το παρόν πιάνει σημαντικά τόπο. Η εκδήλωση ενισχύθηκε ποικιλοτρόπως από τον κρατικό μηχανισμό με όλα τα μέσα μεταφοράς να είναι δωρεάν, ενώ μεταδόθηκε σε πολλές πόλεις και χώρες ακόμα και στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, έδρα του Γκιουλέν, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι περίπου το 2012 ήταν σύμμαχος του Ερντογάν και βασικός χρηματοδότης.

Η συγκέντρωση έγινε σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, για να αντιμετωπιστούν τα μέλη και οι συμπαθούντες του Γκιουλέν ως υπεύθυνοι του πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη. Ενός πραξικοπήματος που ήταν άμεσα συνδεδεμένο με τη σφοδρή αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους της αστικής τάξης που εξακολουθεί να υπάρχει και φυσικά με την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή που κλιμακώνονται, στον πόλεμο της Συρίας και του Ιράκ, αξιοποιώντας το «εργαλείο» των τζιχαντιστών που ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και μαζί η Τουρκία, δημιούργησαν.

«Αλληλεγγύη» για το καλό της αστικής τάξης

Μιλώντας τελευταίος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκθείασε τη «δύναμη του λαού», τους 240 νεκρούς και τους 2.200 τραυματίες και είπε ότι αυτός και τα κόμματα θα κάνουν ό,τι τους προστάξει, όπως για παράδειγμα και στο ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, που σημείωσε ότι ισχύει σε πάρα πολλές χώρες στον κόσμο, όπως στις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία. Ισχυρίστηκε ότι εφόσον «το θελήσει ο λαός τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή θα ακολουθήσουν τη βούλησή του». Μίλησε για εξάλειψη του «καρκίνου» των γκιουλενιστών σε κάθε χώρο, στο στρατό, στην αστυνομία, στη Δικαιοσύνη, επανέφερε το αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άρνηση της Γερμανίας να του επιτρέψει να απευθυνθεί μέσω βιντεοσύνδεσης στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του στην Κολωνία στις 31 Ιούλη, όταν απ' την άλλη το επιτρέπει όπως είπε σε Κούρδους «τρομοκράτες».

Σχετικά με την αντιπαράθεση με την ΕΕ επανέλαβε ότι χωρίς κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους η συμφωνία για το Προσφυγικό θα ακυρωθεί. Γενικά, εξέφρασε παράπονα για το «δυτικό κόσμο που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες που υπερασπίζεται» και γκρίνιαξε γιατί έως τώρα κανείς ηγέτης «δεν έχει πάει στη χώρα να εκφράσει την αλληλεγγύη του».

Ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, που μίλησε νωρίτερα, δεσμεύτηκε ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν θα πληρώσει το τίμημα για το πραξικόπημα. «Ας γνωρίζουν όλοι, ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης θα έλθει στην Τουρκία και θα πληρώσει γι' αυτό που έκανε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον είχαν και οι παρεμβάσεις άλλων αστών πολιτικών που προηγήθηκαν. Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, πρόεδρος του CHP, υποστήριξε ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, άνοιξε μία «νέα πόρτα για συμβιβασμό» στην πολιτική. Εμμέσως πλην σαφώς αυτός ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης μίλησε για συμφωνία των τεσσάρων κομμάτων της Βουλής (συμπεριλαμβάνοντας επίσης και σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό HDP, που όμως η κυβέρνηση δεν προσεγγίζει έως τώρα, θεωρώντας ότι έχει σχέσεις με το PKK) και έδωσε έμφαση για την πολιτική «που θα πρέπει να αφήσουμε έξω από τα τζαμιά, τα δικαστήρια ή τους στρατώνες».

Από την πλευρά του, ο εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί αναφέρθηκε σε μια «νέα Τουρκία μετά την 15η Ιούλη» και σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και δήθεν αντιιμπεριαλισμού, χαρακτήρισε το πραξικόπημα «απόπειρα εισβολής από τα πιόνια του ιμπεριαλισμού σε μια προσπάθεια που είχε ως στόχο την ενότητα της Τουρκίας, όπως η Ανακωχή του Μούδρου και η Συνθήκη των Σεβρών», αναφερόμενος στα γεγονότα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης για πρώτη φορά ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος χαρακτήρισε προδότες τους υπεύθυνους του πραξικοπήματος, ενώ, όπως είπε, ο στρατός είναι στην υπηρεσία των πολιτών της χώρας.

Κριτική ασκήθηκε, πάντως, από ένα τμήμα της αστικής τάξης, σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο αστικό Τύπο, που κριτίκαρε τον αποκλεισμό από την εκδήλωση του φιλοκουρδικού HDP, παρότι το ίδιο επιθυμεί τη συναίνεση.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με τις συλλήψεις άλλων 35 φερόμενων ως μελών του «Ισλαμικού Κράτους», που τώρα είναι «εχθροί της Τουρκίας». Επίσης, σε μάχες με το PKK στην επαρχία Σιίρτ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν.

Σήμερα η συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο

Σήμερα, πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στη Ρωσία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, που όπως ο ίδιος ο Ερντογάν υποστήριξε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑSS η επίσκεψη αυτή θα ανοίξει μια «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις. Πρόκειται για μια κίνηση που εντάσσεται στην επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία, μετά την επιδείνωση των σχέσεων λόγω της κατάρριψης από τουρκικά μαχητικά ρωσικού βομβαρδιστικού το Νοέμβρη του 2015. Αυτή η κίνηση γίνεται γιατί δεν προχώρησε η προηγούμενη τακτική στη Μέση Ανατολή και τώρα επιδιώκεται με πιο συμφέρουσα τακτική για τα τουρκικά μονοπώλια. Πάντως, την επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ρωσίας χαιρέτισε η γερμανική κυβέρνηση.