Αυξάνονται οι ροές προσφύγων
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Στους 10.042 ανέρχονται οι πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Το προηγούμενο 24ωρο, κατεγράφησαν 90 αφίξεις. Σε όλη τη χώρα βρίσκονται συνολικά 57.098 πρόσφυγες. Στα στοιχεία υπολογίζονται και 7.638 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές ανέρχονται στους 2.756 και εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 2.300 άνθρωποι. Στην Αττική, φιλοξενούνται 9.881 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.456 και στη νότια 242. Στους 27 χώρους της βόρειας Ελλάδας κατεγράφησαν 21.777 πρόσφυγες.

Εξάλλου, για δεύτερη φορά σε διάστημα περίπου τριών βδομάδων έφθασαν στην Κύπρο Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν στην περιοχή της Μανσούρας ανάμεσα στον τουρκικό θύλακα των Κοκκίνων και στο ελληνοκυπριακό χωριό Κάτω Πύργος Τυλληρίας, στην επαρχία Πάφου. Οι Σύροι, 14 άνδρες και μία γυναίκα, επέβαιναν ταχύπλοου σκάφους, το οποίο είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια.

Παράλληλα, όπως δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο «Anadolu», μία μέρα μετά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία, ο τελευταίος και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει την ΕΕ ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από τη συμφωνία για το Προσφυγικό εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για απελευθέρωση της βίζας για τουρκικά διαβατήρια. Οι τουρκικές βολές έχουν προκαλέσει ενόχληση στη Γερμανία, όπου ο αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έχει διαμηνύσει πως η Ευρώπη δεν εκβιάζεται.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι αυξάνονται συνεχώς οι μετανάστες σε περιοχές κοντά στα σύνορα της Ιταλίας με την Ελβετία, ενώ απαίτησε από τις ελβετικές αρχές να δώσουν εξηγήσεις έπειτα από καταγγελίες παιδιών ότι εμποδίστηκαν να περάσουν τα σύνορα παρότι προσπαθούσαν να επανενωθούν με συγγενείς ή ακόμη και με τους γονείς τους που ζουν στην ελβετική επικράτεια. Οι αρχές της Ελβετίας αποδίδουν την αύξηση των μεταναστών στην παραμεθόριο στη μαζική έλευση Αφρικανών μεταναστών που επιδιώκουν να φτάσουν σε χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, όπως η Γερμανία. Οποιαδήποτε αίτηση για τη χορήγηση ασύλου θα εξεταστεί, διαβεβαιώνουν.

Αρκετές εκατοντάδες μετανάστες κοιμούνται στην ύπαιθρο κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κόμο, στο έδαφος της Ιταλίας, από τον Ιούλη, αφότου οι ελβετικές αρχές επέβαλαν πολύ πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου στα σημεία διέλευσης των συνόρων. «Ανησυχούμε για τις καταγγελίες τις οποίες έκαναν ανήλικοι, με βάση τις οποίες στάλθηκαν πίσω στην Ιταλία (σ.σ. από τους συνοριοφρουρούς σε σημεία ελέγχου) στα ελβετικά σύνορα κι εμποδίστηκαν να επανενωθούν με μέλη των οικογενειών τους στην Ελβετία», τόνισε το ελβετικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας σε ανακοίνωσή του.

«Αν ένας ανήλικος έχει μέλη της οικογένειάς του στην Ελβετία, που θα του ή της προσέφεραν φροντίδες, σε τελευταία ανάλυση η Ελβετία είναι υποχρεωμένη να επεξεργαστεί αυτήν την αίτηση ασύλου», σημείωσε η ΜΚΟ. Σχεδόν τα δύο τρίτα των περίπου 7.500 μεταναστών που έφθασαν στην Ελβετία, συγκεκριμένα στο νότιο καντόνι του Τιτσίνο, στάλθηκαν πίσω στην Ιταλία από τις αρχές Ιούλη, ποσοστό δραστικά αυξημένο σε σύγκριση με τον έναν στους επτά που επαναπροωθούνταν νωρίτερα μέσα στο 2016.