Σαββατόβραδο για «κατασκόπους»
Σάββατο 4 Αυγούστου 2001

Ο Λόρενς Ολιβιέ στην κλασική αντιναζιστική ταινία «Επιτάφιος για έναν κατάσκοπο»
Ταινίες για όλα τα γούστα προβάλλονται το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου. Δύο κλασικές ταινίες και ένα φιλμ νουάρ είναι αυτές που κέρδισαν την προσοχή μας και σας τις προτείνουμε.

«Επιτάφιος για έναν κατάσκοπο», σκηνοθεσία Μάικλ Πάουελ.

Ενα ναζιστικό υποβρύχιο, αφού βύθισε πολλά εμπορικά πλοία στα νερά του Καναδά, παγιδεύεται και βυθίζεται χτυπημένο από την καναδική αεροπορία. Οι μόνοι επιζήσαντες είναι ο φανατικός ναζί καπετάνιος και πέντε μέλη του πληρώματος, οι οποίοι είχαν βγει στην ακτή για ανίχνευση, πριν από την επίθεση. Φθάνουν σε ένα χωριό Εσκιμώων, που ζουν ο Σκοτ, ο Πίτερ και ο Εσκιμώος υπηρέτης τους. Εκεί συναντούν τον Τζόνι, ένα Γάλλο κυνηγό, ο οποίος μόλις τούς βλέπει πανικοβάλλεται. Ενας από τους ναζί χάνει την ψυχραιμία του και τον πυροβολεί. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν ένα αεροπλάνο που έχει σταλεί για να ερευνήσει την περιοχή και επιχειρούν να το σκάσουν στην Κεντρική Αμερική. Η ταινία είναι βραβευμένη με Οσκαρ καλύτερου σεναρίου. Πρωταγωνιστούν: Λόρενς Ολιβιέ, Αντον Γουόλμπρουκ, Λέσλι Χάουαρντ, Ρέιμοντ Μάσεϊ, Μάικλ Πάουελ κ.ά. (ΝΕΤ, 15.15).

«Κράμερ εναντίον Κράμερ», σκηνοθεσία Ρόμπερτ Μπέντον.

Οταν η κυρία Κράμερ αποφασίζει να χωρίσει από το σύζυγό της που την παραμελεί και να βρει το δικό της δρόμο, τότε αρχίζουν τα προβλήματα για τον κύριο Κράμερ, επιτυχημένο διαφημιστή. Ο οποίος παρά τις επαγγελματικές του φιλοδοξίες και έννοιες, καλείται να αναλάβει έναν πολύ δύσκολο ρόλο, αυτό του πατέρα. Αναγκάζεται να μοιράσει το χρόνο του ανάμεσα στη δουλιά και στο παιδί του, το οποίο ενώ στην αρχή αρνείται να αναλάβει την κηδεμονία του, μετά αρνείται να το παραδώσει στη μητέρα του. Η ταινία αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, ενώ τιμήθηκε με τα Οσκαρ, καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και ερμηνείας για τους Ντάστιν Χόφμαν και Μέριλ Στριπ. Πρωταγωνιστούν: Ντάστιν Χόφμαν, Μέριλ Στριπ, Τζάστιν Χένρι, Τζέιν Αλεξάντερ. (MEGA, 00.30).

«Σκότωσέ με ξανά», σκηνοθεσία Τζον Νταλ.

Η όμορφη Φαίη κλέβει σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια από τον ψυχοπαθή εγκληματία φίλο της, Βινς. Για να μπορέσει να διαφύγει πληρώνει ένα νέο αλκοολικό ντετέκτιβ, τον Τζακ, για να σκηνοθετήσει το θάνατό της. Εκείνος αν και ξέρει ότι πρέπει να αρνηθεί, δέχεται τελικά, γοητευμένος από την ομορφιά της. Ετσι, το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή και το σκηνικό θυμίζει πραγματική δολοφονία. Ολοι πιστεύουν ότι η Φαίη είναι νεκρή. Απροσδόκητα, όμως, ο καλύτερος φίλος του Τζακ, ο Αλαν, βρίσκεται νεκρός στο γραφείο του και η Φαίη εξαφανίζεται... Πρωταγωνιστούν: Βαλ Κίλμερ, Τζοάνα Χουάλεϊ Κίλμερ, Μάικλ Μάντσεν, Τζόναθαν Γκράις, Πατ Μάλιγκαν, Νικ Ντιμίτρι (ΝΕΤ, 22.00).