ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Εμειναν στα... ρηχά τα κουπιά
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Eurokinissi

Η τετράκωπος ελαφρών βαρών ήταν αυτή που ξεχώρισε τελικά από τα ελληνικά πληρώματα στην κωπηλασία
Πληρώνοντας και στις δύο περιπτώσεις το κακό ξεκίνημα της κούρσας, το διπλό σκιφ των γυναικών στον τελικό του αγωνίσματος και η τετράκωπος των ανδρών στον ημιτελικό, δεν δικαίωσαν χτες τις ελληνικές προσδοκίες για κάποια διάκριση. Αντίθετα, καθ' όλα αξιέπαινη θεωρείται η προσπάθεια της τετράκωπου ελαφρών βαρών των ανδρών στον τελικό του συγκεκριμένου αγωνίσματος παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να κάνει το κάτι παραπάνω.

Στο τελικό του διπλού σκιφ το δίδυμο των Σοφία Ασουμανάκη και Κατερίνας Νικολαΐδη έχασαν σημαντική ευκαιρία για κάποια διάκριση, τερματίζοντας τελικά στην 4η θέση με χρόνο 7.48.62. Οι Ελληνίδες αθλήτριες ουσιαστικά πλήρωσαν το κακό τους ξεκίνημα που τους άφησε αρκετά πίσω στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, όπου βρισκόταν στην 6η θέση. Φόρτσαραν κατά τη συνήθη τακτική τους μετά τα 15.000 μ., ωστόσο τα τρία πρώτα πληρώματα που πάλευαν για τα μετάλλια είχαν ξεφύγει αρκετά για την ελληνική βάρκα. Τελικά, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Πολωνές Φούλαρτσικ - Κοζλόβσκα/Μάνταϊ, αργυρές ήταν οι Βρετανές Θόρνλι/Γκρέιντζερ, ενώ το βάθρο συμπλήρωσαν οι Λιθουανές Βισταρτάιτε/ Βαλτσιουκάιτε.

Απογοητευτική ήταν η εμφάνιση της τετράκωπου των ανδρών στον ημιτελικό του αγωνίσματος, αφού το ελληνικό πλήρωμα, αποτελούμενο από τους Διονύση Αγγελόπουλο, Γιάννης Τσίλη, Γιώργο Τζιάλλα, Γιάννη Χρήστου τερμάτισε στην 5η θέση από τα συνολικά έξι πληρώματα με χρόνο 6.24.04. Η ελληνική βάρκα έκανε κακό ξεκίνημα, με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα πληρώματα και μάλιστα με διαφορά από τα υπόλοιπα. Ετσι, η πρόκριση για τον τελικό χάθηκε και επόμενη υποχρέωση για την ελληνική τετράδα στο σημερινό β' τελικό όπου θα κριθούν οι θέσεις κατάταξης 7 - 12.

Στον τελικό της τετράκωπου ελαφρών βαρών, το πλήρωμα αποτελούμενο από τους Παναγιώτη Μαγδανή, Στέφανο Ντούσκο, Γιάννη Πέτρου και Σπύρο Γιάνναρο κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση με χρόνο 6.37.47 μένοντας εξ αρχής μετά από κακή εκκίνηση αρκετά πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα πληρώματα. Ωστόσο, η παρουσία στο τελικό του αγωνίσματος αποτελεί σπουδαία επιτυχία για τους νεαρούς αθλητές που πήραν την πρόκριση μόλις 15 μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω αποκλεισμού της ρωσικής βάρκας, που είχε πάρει την πρόκριση ως τρίτη από το προολυμπιακό τουρνουά (η ελληνική ομάδα ήταν 4η). Μάλιστα, το αξιοσημείωτο είναι ότι την ώρα που ήρθε η πρόκριση στο Ρίο το ελληνικό πλήρωμα προετοιμαζόταν για το παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων, που θα διεξαχθεί στην Ολλανδία στα τέλη Αυγούστου.