ΕΕΔΥΕ
Δυναμώνουμε το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό μέτωπο
Σάββατο 4 Αυγούστου 2001

Από παλιότερη περικύκλωση της Ακρόπολης από το φιλειρηνικό κίνημα, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη καλούν τον αθηναϊκό και πειραιώτικο λαό την Τετάρτη 8 Αυγούστου και ώρα 7.30 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στην εκδήλωση μνήμης και αγώνα, με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Στις 6 και 9 Αυγούστου 2001, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ, συμπληρώνονται 56 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της ρίψης ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από τους Αμερικάνους. Ο απολογισμός ήταν τραγικός. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι των δυο πόλεων σκοτώθηκαν ακαριαία ή πέθαναν αργότερα μέσα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με μαρτυρικό θάνατο. Περισσότεροι από 130.000 νεκροί, 60.000 βαριά τραυματισμένοι και ακρωτηριασμένοι και δυο πόλεις στα ερείπια.

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, υπογραμμίζεται αμέσως μετά, με αυτή τη θηριωδία που θα μείνει στην ιστορία ως το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, εγκαινίαζε την εποχή της πυρηνικής τρομοκρατίας. Η εγκληματική χρήση όπλων μαζικής καταστροφής δεν εξυπηρετούσε κανένα στρατηγικό σκοπό, διότι ο πόλεμος σχεδόν είχε τελειώσει και βρισκόταν στο τέλος τους και οι διαπραγματεύσεις για την άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας.

Στα 56 χρόνια που πέρασαν από τότε, τονίζεται σ' άλλο σημείο, ολόκληρη η ανθρωπότητα πλήρωσε ακριβά τις συνέπειες του Ψυχρού Πολέμου που εγκαινίασαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές. Με κύριο μοχλό τον εγκληματικό στρατιωτικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ, εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν τους λαούς, προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά στην προσπάθεια επιβολής της Νέας Τάξης που προσπαθεί να υποτάξει κράτη και λαούς στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Οι Αμερικάνοι, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, υπογραμμίζεται με ιδιαίτερη έμφαση στην ανακοίνωση, δε δίστασαν για μια ακόμα φορά να κάνουν χρήση απαγορευμένων όπλων, ρίχνοντας βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Βοσνία και τη Γιουγκοσλαβία, σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή. Οι σκηνές της φρίκης και της καταστροφής από τη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι, το Βιετνάμ, τον Περσικό Κόλπο αναβίωσαν στη Γιουγκοσλαβία από το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ και όλες οι άλλες κυβερνήσεις, μαζί και η ελληνική, που συνέβαλαν και συμμετείχαν στο έγκλημα γνώρισαν τις τραγικές συνέπειες.

Παρά την κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ, και την παγκόσμια κατακραυγή που εκφράστηκε με πολύμορφες εκδηλώσεις των φιλειρηνικών δυνάμεων ακόμα και στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματος NMD (Εθνική Αντιπυραυλική Αμυνα) ή «Πόλεμος των Αστρων», παραβιάζοντας διεθνείς συμφωνίες και προωθώντας νέους εξοπλισμούς. Πίσω από τη βιτρίνα της δήθεν «αντιπυραυλικής άμυνας», κρύβεται η επιδίωξη των ΗΠΑ να αποκτήσουν τη δυνατότητα επίθεσης με πυρηνικά όπλα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, εδραιώνοντας την κυριαρχία τους στον πλανήτη μέσω της πυρηνικής υπεροχής. Οι δηλώσεις και άλλων πυρηνικών δυνάμεων, πως δε θα μείνουν απαθείς, οδηγούν σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, νέους ανταγωνισμούς, που αυξάνουν τους κινδύνους για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση, το Γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι υπάρχουν ήδη στον πλανήτη 30.000 πυρηνικά όπλα, 300 πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα (Αραξος). Τρισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται για παραγωγή συμβατικών, πυρηνικών, χημικών, βιολογικών και βακτηριολογικών όπλων, που απειλούν την ανθρωπότητα με αφανισμό, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο από την πείνα και τις αρρώστιες. Οι πυρηνικές δοκιμές συνεχίζονται σε μια σειρά χώρες κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών.

Η εγκληματική επέμβαση που πραγματοποιούν οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων δε σταματά με την γκανγκστερική παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης. Μετά τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, τώρα η φωτιά του πολέμου άναψε στην ΠΓΔΜ και φέρνει τους λαούς της περιοχής ένα βήμα πιο κοντά στον όλεθρο και την καταστροφή.

Συγχρόνως, στο κείμενο καταγράφονται και οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, αφού, όπως επισημαίνεται: «Η ελληνική κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, πιστή στις εντολές του ΝΑΤΟ, γίνεται συμμέτοχος και συνεργός στα εγκληματικά αυτά σχέδια στην περιοχή και ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτική δύναμη στην ΠΓΔΜ».

Οι λαοί αντιστέκονται

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά του Ιράκ, οι δραματικές εξελίξεις στην Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή και την Κύπρο, που οδηγείται σε οριστική διχοτόμηση και ΝΑΤΟποίηση, πιστοποιούν με τον πιο δραματικό τρόπο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δίκαιες λύσεις προς όφελος των λαών, μέσα στα πλαίσια της κυριαρχίας της Νέας Τάξης, αλλά μόνο σε σύγκρουση με αυτήν.

Καθημερινά, σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, οι λαοί αντιστέκονται, ξεπηδούν κινήματα, που αμφισβητούν και αντιπαλεύουν τη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης. Οι κινητοποιήσεις στο Σιάτλ, στην Ουάσιγκτον, στην Πράγα, στο Νταβός, στο Κεμπέκ, στο Γκέτεμποργκ, στη Γένοβα, δείχνουν ότι οι αγώνες των λαών αναπτύσσονται και δυναμώνουν. Δυναμώνουν το αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό μέτωπο. Αυτό θα βάλει φρένο σήμερα. Αυτό θα τσακίσει αύριο τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό της πρωτεύουσας να διαδηλώσει την Τετάρτη στην Ακρόπολη: