ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινή αδιαλλαξία διατηρεί την ένταση
Σάββατο 4 Αυγούστου 2001

Associated Press

Ισραηλινός στρατός στην πλατεία Τεμένων της Ιερουσαλήμ και ενώ οι Παλαιστίνιοι κάνουν την προσευχή τους
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΤΖΕΝΙΝ - ΓΑΖΑ.-

Την εκτίμηση ότι «δεν είναι πλέον εφικτή η επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστινίους, τουλάχιστον στο άμεσο χρονικό διάστημα, εκτός και αν κάποιος εθελοτυφλεί», εξέφρασε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει ούτε πόντο από την τακτική των δολοφονιών ακριβείας και της επιμονής του να επιτευχθεί «απόλυτη ηρεμία», προκειμένου να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο επανάληψης του διαλόγου.

Διογκώνεται η λαϊκή οργή στα παλαιστινιακά εδάφη εναντίον όσων Παλαιστινίων θεωρείται ότι συνεργάζονται με το Ισραήλ και δίνουν στοιχεία που διευκολύνουν τις δολοφονίες ακριβείας. Μόνο αυτή την βδομάδα, τέσσερις ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ δολοφονήθηκαν από αγνώστους, με τελευταίο θύμα έναν 56χρονο Παλαιστίνιο που βρέθηκε νεκρός, χτες το πρωί, στα περίχωρα της Βηθλεέμ. Η «εκδίκηση», το σύνθημα που κυριάρχησε και χτες στην πολυπληθή κηδεία 22χρονου Παλαιστινίου που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, στη Ναμπλούς στρεφόταν ξεκάθαρα και εναντίον των «προδοτών».

Με μια εκτενή ανακοίνωσή της, η Παλαιστινιακή Αρχή αποπειράθηκε να κατευνάσει τα πνεύματα καθιστώντας σαφές ότι «μόνο η ίδια είναι υπεύθυνη για την απόδοση δικαιοσύνης και δεν ωφελεί σε καμία περίπτωση η αυτοδικία». Για του λόγου το αληθές, από τις αρχές της βδομάδας, έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις σε πολλές παλαιστινιακές πόλεις υπόπτων για συνεργασία με το Ισραήλ, εκ των οποίων οι 4, ήδη, πέρασαν από δίκη και καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ αναμένεται η επικύρωση της ποινής τους από τον Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με ορισμένα πρώτα ενδεικτικά στοιχεία, στην Τουλκαρέμ έχουν συλληφθεί 16 άτομα, στην Τζενίν 60 και στη Ναμπλούς αρκετοί άλλοι, των οποίων ο αριθμός δε διευκρινίζεται.

Παρ' όλα αυτά, η ένταση παρέμενε σε υψηλότατα επίπεδα και χτες. Ενα 6χρονο αγόρι τραυματίστηκε ελαφρά, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, από όλμο που έπληξε εποικισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Χεβρώνα, ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και στον ισραηλινό στρατό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, τουλάχιστον, 5 Παλαιστίνιοι.

Αδιάλλακτος ο Σαρόν με έκτακτα μέτρα ασφαλείας

Την επίτευξη μιας συμφωνίας «μη επιθετικότητας» μέσα από μια σταδιακή διαδικασία ενδιάμεσων συμφωνιών έθεσε, μιλώντας σε στρατιωτική τελετή στο Τελ Αβίβ, ο Αριέλ Σαρόν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει προοπτική ειρήνης με τους Παλαιστινίους», χωρίς να διευκρινίσει αν μιλά μακροπρόθεσμα, και χαρακτήρισε «επικίνδυνους ή ρομαντικούς» όσους πιστεύουν το αντίθετο.

Παράλληλα, σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η αστυνομία και ο στρατός στο Ισραήλ, εκτιμώντας ότι, μέχρι στιγμής, η εγρήγορση αυτή έχει αποδειχθεί «σωτήρια». Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απέτρεψε επιτυχώς μια βομβιστική επίθεση καταστροφικών συνεπειών, με τη σύλληψη ενός επίδοξου 16χρονου καμικάζι, την Πέμπτη το απόγευμα, στο λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ιερουσαλήμ - Κίρυατ Σιμόνα. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο συνεργών του, αφού, τελικά, ο 22χρονος Παλαιστίνιος που είχε συλληφθεί αφέθηκε ελεύθερος γιατί δε σχετιζόταν με το περιστατικό.

Λίγο αργότερα, η ισραηλινή Αστυνομία ανακοίνωνε τη σύλληψη Παλαιστίνιας, στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων στο Τελ Αβίβ, η οποία μετέφερε στην τσάντα της βόμβα 8 κιλών. Τέλος, σε εκρηκτικό κλίμα αλλά χωρίς επεισόδια ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής στην Ιερουσαλήμ. Χιλιάδες αστυνομικοί είχαν κυκλώσει την Παλιά Πόλη με επίκεντρο την Πλατεία των Τεμένων και δεν επέτρεψαν την είσοδο στους νεότερους των 40 ετών. Κατά τη διάρκεια αψιμαχιών συνελήφθησαν 16 νεαροί Παλαιστίνιοι.

«Δραστηριοποιείται» η ΕΕ

Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες έχει με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ έχει ο Επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στοχεύει να πείσει την ισραηλινή ηγεσία, εξασφαλίζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ, να εγκαταλείψει την επιμονή της για ύπαρξη ενός χρονικού διαστήματος απόλυτης ηρεμίας, πριν ξαναρχίσει ο διάλογος με τους Παλαιστινίους.

Κατηγορηματικά αντίθετος, όμως, φέρεται να είναι ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος, και χτες, τόνιζε ότι για να υπάρξει η οποιαδήποτε συνομιλία θα πρέπει να προηγηθεί, τουλάχιστον, μία βδομάδα απόλυτης ηρεμίας.