Αρνητική εξέλιξη στο Κυπριακό
Σάββατο 4 Αυγούστου 2001

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην αναγνώριση του «τουρκοκυπριακού κράτους» αποφάσισε να προχωρήσει το εξαεθνές Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, όπως και την αναβάθμισή του εντός του Συμβουλίου. Τα έξι μέλη του Συμβουλίου (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Κατάρ, Ομάν και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα) είχαν υποβάλει σχετικό σχέδιο απόφασης από το Μάη, στο οποίο προτείνεται η αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων και στους δυο ισλαμικούς οργανισμούς (Συμβούλιο του Κόλπου και Ισλαμική Διάσκεψη), όπου μέχρι σήμερα συμμετείχαν ως παρατηρητές.

Προφανώς, πρόκειται για μια εξέλιξη κάθε άλλο παρά θετική για το Κυπριακό. Πολύ περισσότερο, γιατί, πίσω από την απόφαση του Συμβουλίου του Κόλπου δεν κρύβεται μόνον ή κυρίως η Τουρκία, όπως λογικά θα σκέπτονταν ο καθένας. Σύμφωνα, με όσα γράφουν διάφορες εφημερίδες της περιοχής, ακόμη και της Τουρκίας (π.χ. η αγγλόφωνη «Τέρκις Ντέιλι Νιους»), μπορεί να ήταν σημαντικές οι τουρκικές πιέσεις, που ασκήθηκαν προς τις χώρες του Συμβουλίου, αλλά η αμερικανική επιρροή ήταν ο κυριότερος λόγος, που ώθησε τις έξι χώρες του Κόλπου, να προχωρήσουν σε αυτή την απόφαση.

Τέλος πάντων, ουδέν κακόν αμιγές καλού, έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Αρκεί, βέβαια, η συγκεκριμένη αρνητική εξέλιξη, να βοηθήσει στο άνοιγμα των ματιών όσων έχουν ακόμη και διατηρούν αυταπάτες, για το ρόλο των ΗΠΑ στο Κυπριακό.