ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Αποπροσανατολισμός με μοιρασμένους ρόλους

Την ώρα που «αμπαλάρουν» νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Eurokinissi

Στη συνάντηση Ολάντ, Μέρκελ, Τουσκ αναφέρεται το βιβλίο με μαρτυρίες που αποδίδονται στον Πρόεδρο της Γαλλίας
Στο φόντο του τραγικού δυστυχήματος στην Αίγινα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έστησαν νέο γύρο αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης, την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο εντείνονται οι προετοιμασίες για το δεύτερο γύρο της «αξιολόγησης», στα θέματα της οποίας και κυρίως στα Εργασιακά, ελάχιστες διαφοροποιήσεις υπάρχουν ανάμεσα στα αστικά κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ετσι, χτες, το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήρισε «δημοσιογραφική αλητεία» σχόλια δημοσιογράφων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με την υπόθεση, συνδέοντάς τα με τη «διαπλοκή». «Ο αυτοεξευτελισμός είναι δικαίωμα και του κ. Αρη Πορτοσάλτε και του κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου. Δεν πρόκειται να τους το στερήσουμε σε καμία περίπτωση» ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου σε σημείωμά του, με το οποίο επιτέθηκε επιπλέον στην εφημερίδα «Νέα» αλλά και σε ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, προσάπτοντάς τους «χυδαιότητα» σε ό,τι αφορά τα «υπονοούμενα» και την «ευθεία επίθεση στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα».

Τα δημοσιεύματα και τα σχόλια δημοσιογράφων και πολιτικών υπονοούσαν ή άφηναν ερωτηματικά για ευθεία εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Αίγινας.

Η ΝΔ έσπευσε να καταγγείλει στοχοποίηση δημοσιογράφων για την έκφραση προσωπικών τους απόψεων, υπερασπιζόμενη «το δικαίωμα όλων των πολιτών και όλων των δημοσιογράφων να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, είτε είναι αρεστή, είτε δυσάρεστη». Για στοχοποίηση έκανε λόγο και ο Α. Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί απόδειξη της καθεστωτικής αντίληψης της σημερινής ευκαιριακής πλειοψηφίας, αλλά και αποκαλύπτει τον αντιδημοκρατικό τρόπο που αντιλαμβάνονται γενικότερα τα ΜΜΕ».

«Οι φημολογίες δεν μπορούν να καλύψουν την αλήθεια, όπως είπαμε και επαναλαμβάνουμε. Εκτός αν η κυβέρνηση, που έχει πάρει διαζύγιο από τις πολιτικές αλήθειες, κηρύσσει πόλεμο πλέον σε όποιον αναφέρει έστω τη λέξη αλήθεια», σχολίασε το Ποτάμι.

Το παρασκήνιο του περσινού Ιούλη

Στο μεταξύ, το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής που έγινε τον Ιούλη του 2015, αμέσως μετά το δημοψήφισμα και άνοιξε το δρόμο για το 3ο μνημόνιο, μεταφέρει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Ιδιωτικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο», όπου οι Αντονίν Αντρέ και Καρίμ Ρισουλί καταγράφουν όσα τους έλεγε κατ' ιδίαν ο Φρανσουά Ολάντ. Το βιβλίο καλύπτει το διάστημα από τις 17 Φλεβάρη 2012 έως τις 24 Μάη 2016.

Στο κεφάλαιο με τον τίτλο «Ο φίλος Τσίπρας», ο Πρόεδρος της Γαλλίας φέρεται να εξιστορεί τα γεγονότα της Συνόδου. Οπως γράφουν οι δυο συγγραφείς: «Το Σάββατο 11 Ιουλίου 2015, η τύχη της Ελλάδας αποφασίζεται στις Βρυξέλλες, αλλά ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στο σπίτι του Λιν Ρενό για ένα δείπνο με τον Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και τον Εμανουέλ Μακρόν. Παρακολουθεί με προσοχή τις διαπραγματεύσεις χάρη στον Μισέλ Σαπέν που βρίσκεται εκεί».

Στη συνέχεια παραθέτουν σε πρώτο πρόσωπο όσα φέρεται να τους είπε ο Φ. Ολάντ: «Γύρω στις 2 το πρωί, με παίρνει τηλέφωνο για τελευταία φορά και είναι πολύ απαισιόδοξος. Κάποιοι Ευρωπαίοι υπουργοί είναι στα όριά τους να βρίσουν τους Ελληνες. Είναι πολύ δύσκολα... Μόλις φτάνω στο Συμβούλιο των Βρυξελλών (την επομένη) στις 4 το απόγευμα η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη. Ο Μισέλ Σαπέν μού δίνει καθησυχαστικά μηνύματα. Οι Γερμανοί είναι λιγότερο... σκληροί. Τελικά, οι πλευρές θα έρθουν σε συμφωνία την επομένη».

Σύμφωνα με τον Φ. Ολάντ, «γύρω στις 6 το πρωί, οι συζητήσεις ήταν εντελώς μπλοκαρισμένες. Εκεί πίστεψα ότι θα τελειώσει άσχημα, διότι ο Τσίπρας ήταν στα όριά του και έλεγε ότι δεν μπορούσε να πάει παραπέρα. Αυτό επιλύθηκε χάρη σε μια συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Τουσκ, την Μέρκελ και τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας αποχωρεί για να διαπραγματευτεί με την ομάδα του και επιστρέφει με μια πρόταση για το Ταμείο που επιτρέπει επιτέλους τη συμφωνία. Είναι εκείνος που ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Με τη στήριξή μας, αλλά αυτός το έκανε».

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε χτες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, η αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί είναι μέτρο που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «τα ειδικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση, ενώ εξετάζονται ως μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, εξακολουθούν να υπάγονται στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης».