ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΚΑ
Ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος

«Η ενίσχυση της Πανεπιστημονικής είναι επιτακτικά αναγκαία, γιατί με τις θέσεις και τη συνέπειά της αποτελεί κρίκο ενότητας, γιατί εξασφαλίζει το αγωνιστικό

Τρίτη 7 Αυγούστου 2001

Η αναγκαία συμπαράταξη γιατρών και ασφαλισμένων προϋποθέτει τη διαμόρφωση διευρυμένου διεκδικητικού πλαισίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
«Η μαζική συμμετοχή στην απεργία, η δυναμική αυτού του αγώνα, η συμπαράσταση από τις οργανώσεις των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων έδωσαν αυτοπεποίθηση στους γιατρούς. Οι γιατροί απαιτούσαν από τις Διοικήσεις της Ομοσπονδίας και του ΣΕΥΠΙΚΑ να τσαλακώσουν τη λογική του υπουργείου "δε συζητάω με απεργούς", να βάλουν στην άκρη τους διαμεσολαβητές και τους αποπροσανατολιστικούς διαλόγους».

Τα παραπάνω επισημαίνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών ΙΚΑ σε προκήρυξη - ανασκόπηση του πρόσφατου αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ.

«Ολα έδειχναν, συνεχίζει η προκήρυξη, ότι, υπήρχαν οι διαθέσεις και οι αντοχές στους γιατρούς, αλλά και οι προϋποθέσεις, ο αγώνας αυτός να κλιμακωθεί, να διευρυνθεί και να έχει αποτελέσματα. Οι ηγεσίες όμως, της Ομοσπονδίας και του ΣΕΥΠΙΚΑ "παιδιά" της ίδιας παράταξης της ΝΔ μαζί με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ επιχείρησαν σε αυτή την κρίσιμη φάση να διασπάσουν τους γιατρούς και να μπλοκάρουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με προσχηματικούς διαλόγους».

«Οι αυταπάτες όμως πρέπει να τελειώσουν», τονίζει η Πανεπιστημονική και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση που αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα και χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για το χτύπημα του αγώνα των γιατρών, αποθρασύνεται μέσα από τη διαδικασία του «διαλόγου».

«Είναι φανερό, ότι τα παζάρια δεν υπηρετούν την επίλυση των προβλημάτων των γιατρών και των εργαζομένων. Πρώτα και κύρια διευκολύνουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των αντιδραστικών ανατροπών στο χώρο της Υγείας και της Ασφάλισης. Στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ. Στις απολύσεις των συμβασιούχων γιατρών, στην εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου εργασίας, στην ακύρωση κατακτημένων δικαιωμάτων και στην ομηρία των γιατρών», υπογραμμίζει η Πανεπιστημονική.

«Ο αγώνας των γιατρών δεν τέλειωσε», συνεχίζει η ανακοίνωση, «Και τούτο γιατί τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται. Οι εμπειρίες και οι παρακαταθήκες αυτού του αγώνα, η δύναμη της ενότητας στη δράση, η επιλογή ενωτικών αιτημάτων και μορφών πάλης, η ανάγκη όχι μόνο της συμπαράστασης, αλλά της συμπαράταξης με τις οργανώσεις των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων, που πρέπει να ενισχυθεί πάρα πέρα, είναι η πρώτη μας κατάκτηση».

Η Πανεπιστημονική επισημαίνει επίσης ότι η αδιαλλαξία της κυβέρνησης να επιλύσει τα δίκαια αιτήματα των γιατρών, ο αυταρχισμός, η βία, η ποινικοποίηση, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα, αποκαλύπτουν στα μάτια και των πιο δύσπιστων, ότι η κυβέρνηση και η ΕΕ παίρνουν πρόσθετα μέτρα για την υλοποίηση της πολιτικής, που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Δείχνουν ότι ο αγώνας των γιατρών του ΙΚΑ θα είναι μακρύς και δύσκολος.

«Σε αυτή τη φάση χρειάζεται όλοι να σκεφτούμε, να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε και το εσωτερικό μέτωπο των γιατρών να ενισχυθεί και οι αναγκαίες κοινωνικές συμμαχίες να προετοιμαστούν. Η ενίσχυση της ΔΠΚ είναι επιτακτικά αναγκαία, γιατί με τις θέσεις και τη συνέπειά της αποτελεί κρίκο ενότητας, γιατί εξασφαλίζει το αγωνιστικό πνεύμα και την προοπτική του αγώνα», αναφέρει η προκήρυξη.

Η δημιουργία, συνεχίζει η ανακοίνωση, Επιτροπών Αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς και στους Συλλόγους, διευκολύνει και διασφαλίζει την κοινή δράση, μπορεί να αντιπαλέψει αποφασιστικά διασπαστικές ενέργειες, να συμβάλλει στη διεκδίκηση των αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, να ενισχύσει την αγωνιστική συσπείρωση και δράση που να αντιστοιχούν στη σφοδρότητα της επίθεσης.

Η αναγκαία συμπαράταξη γιατρών και ασφαλισμένων προϋποθέτει τη διαμόρφωση διευρυμένου, διεκδικητικού πλαισίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που να διασφαλίζει:

Και η προκήρυξη καταλήγει με το κάλεσμα της Πανεπιστημονικής προς τους γιατρούς του ΙΚΑ για άμεση δράση, για «να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας».