ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
«Πράσινο φως» για νέους ισραηλινούς εποικισμούς
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016

Copyright 2016 The Associated

Ολο και διευρύνονται οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Οχθη και η βάρβαρη κατοχή
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Συνέχεια στους παράνομους εποικισμούς που σφίγγουν τον κλοιό της κατοχής για τον Παλαιστινιακό λαό δίνει το Ισραήλ, αφού δόθηκε άδεια των αρχών για να ολοκληρωθούν και να ξεκινήσουν ακόμα 463 ακίνητα σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Οχθης. Μεταξύ άλλων, το «πράσινο φως» αφορά 234 σπίτια στον οικισμό Ελκανά, 31 και 20 σπίτια αντίστοιχα στους οικισμούς Μπέιτ Αριε και Τζιβάτ Ζεέβ. Επίσης, οριστικοποιήθηκε η έγκριση για 178 σπίτια στην Μπέιτ Αριε και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η ανέγερση και 30 σπιτιών στον εποικισμό Εφρατ.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπου Ρουντεϊνέχ, μίλησε για «παραβίαση των διεθνών κανονισμών και συμβάσεων, που απαιτεί διεθνή παρέμβαση για να σταματήσει». Πρόσθεσε ότι η παλαιστινιακή ηγεσία σε συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο «θα αναπτύξουν επαφές σε διεθνές επίπεδο για να επιταχύνουν μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», ενώ χαρακτήρισε τους εποικισμούς «σοβαρή και άνευ προηγουμένου απειλή και δημιουργεί μια κατάσταση που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες».

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, επέλεξε να δηλώσει ότι η εξέλιξη «αποτελεί σοβαρή και αυξανόμενη απειλή για τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών» και εξέφρασε ανησυχία για την «πολιτική της αναδρομικής έγκρισης παράνομων φυλακίων και εποικισμών χωρίς εξουσιοδότηση», τονίζοντας ότι «οι ανησυχίες μας υπήρξαν αρκετά ξεκάθαρες». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερνεστ, ο Ρουντεϊνέχ είπε ότι οι «αμερικανικές προειδοποιήσεις» δεν είναι αρκετές, «αυτό που χρειάζεται είναι ενέργειες», γιατί η επέκταση των εποικισμών «υπονομεύει τις περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας».