ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Συναυλία - αφετηρία του αγωνιστικού προγράμματος για τη ΔΕΘ

Οι πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος κορυφώνονται με το συλλαλητήριο το Σάββατο 10/9, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους

Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016

MotionTeam

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συναυλία
Με τη συναυλία για τους εργαζόμενους και τους ανέργους της πόλης, που οργανώθηκε στη συμβολή Τσιμισκή και Αριστοτέλους, με πρωτοβουλία έξι σωματείων της Θεσσαλονίκης από κλάδους όπου το πρόβλημα της ανεργίας είναι ιδιαίτερα οξυμένο, ξεκίνησαν χτες οι δράσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, που θα κορυφωθούν με το μεγάλο συλλαλητήριο, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ανεργοι, από επιχειρήσεις του εμπορίου, από τους κλάδους των κατασκευών, των χημικών βιομηχανιών και μια σειρά από άλλους χώρους, μαζί με τις Επιτροπές Ανέργων των σωματείων τους και τις Λαϊκές Επιτροπές, έδωσαν το «παρών» στη χτεσινή αγωνιστική συναυλία, που αποτέλεσε ταυτόχρονα απάντηση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να παραδώσει και το πενιχρό επίδομα ανεργίας στα σαγόνια των εργοδοτών.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν οι Γιώργος Αετόπουλος, Κώστας Καρμπάς, Γιώργος Φανάρας και Νίκος Κατσίκας. Νωρίτερα, από το βήμα της εκδήλωσης, ο Νίκος Τοσιούδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, κάλεσε τους ανέργους και τους εργαζόμενους να μη συναινέσουν στη συνέχιση της σφαγής των δικαιωμάτων τους, να μη συμβιβαστούν με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή. Να απαντήσουν αγωνιστικά και να περάσουν στην αντεπίθεση, για την αναπλήρωση των απωλειών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οπως ενδεικτικά σημείωσε, «η μετατροπή του επιδόματος σε "επιταγή εργασίας" προκαλεί νέο χτύπημα στους κλαδικούς μισθούς, δημιουργεί νέο μηχανισμό μειώσεων σε κλάδους και επιχειρήσεις. Ενα επίδομα που στηρίζεται αποκλειστικά στον κόπο και τον ιδρώτα χιλιάδων εργαζομένων, μετατρέπεται σε άμεση ενίσχυση των εργοδοτών με "ζεστό" χρήμα.

(...) Η ανάπτυξη, που μας σερβίρουν κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν χτυπά το πρόβλημα της ανεργίας. Τώρα είναι η ώρα ο κάθε άνεργος να οργανωθεί στις Επιτροπές Ανέργων των σωματείων, των Λαϊκών Επιτροπών. Η λύση και η δύναμη βρίσκεται στον οργανωμένο ταξικό αγώνα, στη συμμαχία, στην πάλη για την υπεράσπιση του δίκιου μας, για την αναπλήρωση των απωλειών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Επόμενοι σταθμοί

Επόμενοι κεντρικοί σταθμοί στη δράση των ταξικών δυνάμεων, στην πορεία προς το συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ, είναι οι εξής:

Συμμετοχή και από άλλες περιοχές

Στο μεταξύ, την οργανωμένη μετακίνησή τους στη Θεσσαλονίκη για να διαδηλώσουν στις 10 Σεπτέμβρη με το ΠΑΜΕ, σχεδιάζουν Εργατικά Κέντρα και τοπικές Γραμματείες από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ

Στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στην Ομόνοια και το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), καλώντας το λαό να πει «όχι» τόσο στα νέα μέτρα που τον πτωχεύουν, όσο και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα σημειώνει: «Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι σταθερά προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα, εμπλέκει όλο και πιο βαθιά την Ελλάδα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Η "γεωστρατηγική αναβάθμιση" είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής».