ΣΥΡΙΑ
Η Τουρκία έστειλε κι άλλα άρματα μάχης στα βόρεια

Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν, χτες, σε πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας

Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016

Χτες, στην Ταρτούς, μετά από βομβιστική επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους»
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η Τουρκία ενίσχυσε την «παρουσία» της στη Συρία στέλνοντας το Σαββατοκύριακο 20 ακόμα άρματα μάχης στα βόρεια, στο πλαίσιο της συνέχισης της «Ασπίδας του Ευφράτη» (σ.σ. που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου για να «εκκαθαρίσει» τα σύνορά της από «τρομοκράτες») αλλά και της στήριξης συριακών αντικαθεστωτικών ομάδων. Μάλιστα, η Αγκυρα «άνοιξε» και νέο μέτωπο, με επίκεντρο το συριακό χωριό Αλ Ράι, στα δυτικά της Τζαραμπλούς, στην οποία επικέντρωνε τις επιχειρήσεις την περασμένη βδομάδα.

Μάλιστα, χτες το πρωί, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε από το Ντιγιαρμπακίρ ότι «από το Αζάζ μέχρι την Τζαραμπλούς, η μεθόριός μας σε μήκος 91 χιλιομέτρων έχει εκκαθαριστεί. Ολες οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν εκδιωχθεί». Ταυτόχρονα, διεθνή και τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι συριακές αντικαθεστωτικές δυνάμεις που στηρίζει ο τουρκικός στρατός είχαν καταφέρει μέχρι χτες να ελέγξουν επτά χωριά στη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από μάχες κατά του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»). Βεβαίως, η Αγκυρα εμφανίζεται σήμερα ως «διώκτρια» του «ΙΚ», στου οποίου τη δημιουργία πρωτοστάτησε και του οποίου την «αντιμετώπιση» αξιοποιεί για να εντείνει τη «μάχη κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων», στις οποίες συγκαταλέγει και τις κουρδικές οργανώσεις της Συρίας PYD και YPG.

Να σημειωθεί ότι, χτες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέφερε το θέμα της «δημιουργίας ασφαλούς ζώνης στη Συρία», κάτι που έθεσε και στις πολλές διμερείς επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου του G20 (βλ. σχετικό θέμα).

Βέβαια, η Αγκυρα από τη μεριά της δε σταματά να ιεραρχεί το ζήτημα της «αντιμετώπισης» των Κούρδων «τρομοκρατών» (όπως θεωρεί τις οργανώσεις PYD και YPD), με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, να επαναλαμβάνει από τις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε την Παρασκευή: «Θα θέλαμε να δούμε πίεση από τις ΗΠΑ προς την PYD για να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να εφαρμόσουμε αυτή τη συνεργασία μαζί με τις αμερικανικές δυνάμεις».

Την ίδια στιγμή, πολύμορφη «κινητικότητα» χαρακτηρίζει όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εμπλέκονται στην επέμβαση στη Συρία. Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ έπληξε πάλι στόχους του «ΙΚ», ενώ 50 Αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν (σύμφωνα και με τη «Χουριέτ») στην Τουρκία, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το αντιπυραυλικό οπλικό σύστημα HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), το οποίο έχει τη δυνατότητα να «ενεργοποιηθεί» σε μικρό χρονικό διάστημα και μπορεί να επιχειρήσει κατά στόχων μέχρι και 92 χλμ. μακριά.

Κι ενώ οι στρατιωτικές κινήσεις όλων των πλευρών ξεδιπλώνονται με την επιμονή που απαιτούν τα γεωπολιτικά και αστικά συμφέροντα που καθεμιά τους υπερασπίζεται, μεγαλώνει ο «φόρος αίματος» που πληρώνει ο λαός της Συρίας. Μόνο χτες, τουλάχιστον 40 άμαχοι σκοτώθηκαν σε τουλάχιστον πέντε διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν σε Ταρτούς, Χασάκα, Χομ και προάστια της Δαμασκού. Την ευθύνη γι' αυτές ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».

Συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν

Στο μεταξύ, εντατικά συνεχίζονται και οι διπλωματικές επαφές που αφορούν διαθέσεις συντονισμού κινήσεων, μεταξύ άλλων, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, ανάμεσα στις οποίες βέβαια παραμένουν βαθιές οι αντιθέσεις. Το θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση που είχαν, χτες στο περιθώριο της Συνόδου του G20 οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» ο Ομπάμα είπε ότι οι δύο χώρες «δεν έχουν ακόμα καλύψει τα κενά» για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας. Η ίδια πηγή επικαλούνταν δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου που χαρακτήριζε τη συνάντηση των δύο «εποικοδομητική» και προσδιόριζε τις διαφορές ως «τεχνικές», προσθέτοντας ωστόσο: «Θα δούμε αν τις επόμενες μέρες στη Συρία θα μπορέσουμε να πετύχουμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία. Αν δεν πάρουμε το είδος της συμφωνίας που θέλουμε, θα απομακρυνθούμε από αυτή την προσπάθεια».

Από την άλλη μεριά, το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ αναφερόταν σε δηλώσεις του Πούτιν, σύμφωνα με τις οποίες οι δύο πλευρές «πέτυχαν κατανόηση η μία απέναντι στην άλλη και απέναντι στα προβλήματα που και οι δυο αντιμετωπίζουμε», ενώ και αυτός αναφέρθηκε σε «τεχνικές πλευρές», που όμως «απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία». Πάντως, χτες το απόγευμα, διεθνή ΜΜΕ αναφέρονταν σε συνάντηση που είχαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών Σ. Λαβρόφ και Τζ. Κέρι, «χωρίς την επίτευξη συμφωνίας». Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλεγαν ανώνυμα ότι «οι Ρώσοι υπαναχώρησαν σε θέματα όπου εμείς νομίζαμε ότι είχαν συμφωνήσει και επομένως θα επιστρέψουμε για διαβουλεύσεις στις αντίστοιχες πρωτεύουσές μας».