ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Κυβέρνηση και ΕΕ στρώνουν το δρόμο για να ενταφιαστούν οι δίκαιες αξιώσεις του λαού μας
Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2016

Γερμανοί στρατιώτες ξεκουράζονται, ενώ πίσω τα Καλάβρυτα καίγονται
Εβδομήντα ένα χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά του ναζιστικού - φασιστικού θηρίου, παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του ελληνικού λαού για τις πολεμικές επανορθώσεις, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο - ληστεία και την επιστροφή των λεηλατημένων αρχαιολογικών θησαυρών, που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Για τα πρωτοφανή σε βαρβαρότητα και θηριωδία εγκλήματά τους, σε βάρος αμάχων, γυναικών, γερόντων, παιδιών ακόμη και βρεφών, για να κάμψουν την ηρωική και μεγαλειώδη αντίσταση του λαού μας, που συσπειρωμένος στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - αιμοδότης και ψυχή του οποίου στάθηκε το ΚΚΕ - αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών με τα περισσότερα θύματα την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε αναλογία με τον πληθυσμό της. Οι θυσίες της καταλέγονται ύστερα από τις θυσίες της Σοβιετικής Ενωσης, ως πολύτιμη συμβολή στην Αντιφασιστική Νίκη.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ηττημένη Γερμανία δεν πλήρωσε αποζημιώσεις και επανορθώσεις στη χώρα μας. Η «Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων» (Δεκέμβρης 1945 - Γενάρης 1946) καθόρισε το ύψος των γερμανικών επανορθώσεων, καθώς και αποζημιώσεων για καταστροφές βιομηχανικού και άλλου είδους εξοπλισμού και εμπορικών σκαφών, που οφείλει το γερμανικό κράτος στη χώρα μας. Ομως, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, με διάφορες μεθοδεύσεις, σε συνεργασία με τα άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, κυρίως των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας κατάφεραν να αναβάλουν την εξόφληση του χρέους τους. Η σύναψη της οριστικής συνθήκης ειρήνης που υπεγράφη στη Μόσχα το 1990, μετά τις ανατροπές και την ένωση των δύο γερμανικών κρατών αφαίρεσε από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κάθε νομικό και ουσιαστικό πρόσχημα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της από τη Συνθήκη του Παρισιού.

Στόχος να μη διαταραχθεί η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες

Η ελληνική αστική τάξη δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ πραγματικά για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Αλλωστε, οι μόνοι που πλήρωσαν το βαρύ φόρο του αίματος και της καταστροφής της φασιστικής κατοχής ήταν η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Διαχρονικά, όλες οι αστικές ελληνικές κυβερνήσεις, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μεταπολιτευτικά και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι μόνο αρνήθηκαν και εξακολουθούν να αρνούνται να διεκδικήσουν από το γερμανικό κράτος τις δίκαιες αυτές απαιτήσεις, αλλά με τους χειρισμούς τους υπονομεύουν την ικανοποίησή τους. Ενισχύουν την προκλητική στάση των αστικών γερμανικών κυβερνήσεων που αρνούνται την υποχρέωσή τους για την υλική αποκατάσταση των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων.

Η στάση αυτή των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου, του πολιτικού προσωπικού της ελληνικής αστικής τάξης και του οπορτουνισμού, συνδέθηκε και συνδέεται με την ένταξη της χώρας στις διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες (ΝΑΤΟ, ΕΟΚ/ΕΕ), συνδέεται σήμερα με τη λογική ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητα, όπως υποστηρίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού πέρσι στη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ, όπως και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Καρακώστα, που, στο πλαίσιο της διακομματικής της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές, δήλωσε ακόμα πιο ξεκάθαρα: «Εμείς δεν διεκδικούμε χρήματα, αλλά την ηθική αναγνώριση ενάντια στο φασισμό και την ίδια τη Γερμανία» έχουν κοινό παρονομαστή. Την αδιατάρακτη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και την απεμπόληση κάθε διεκδίκησης των γερμανικών πολεμικών οφειλών, που θα αντικατασταθούν από τη γερμανική «ηθική αναγνώριση». Στην ίδια κατεύθυνση, κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις στην παραπάνω διακομματική επιτροπή από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, των οποίων οι εκπρόσωποι έθεσαν ανοιχτά θέμα διαχωρισμού των διεκδικήσεων, δηλαδή το διεκδικητικό πλαίσιο να περιοριστεί κυρίως στο κατοχικό δάνειο, αφήνοντας εκτός τις άλλες διεκδικήσεις που αφορούν στις πολεμικές επανορθώσεις για τα φρικιαστικά εγκλήματα των ναζιστικών κατοχικών στρατευμάτων.

Σταθερά το ΚΚΕ διεκδικεί τις γερμανικές αποζημιώσεις

Το ΚΚΕ υπήρξε το μοναδικό κόμμα που, με σταθερότητα και συνέπεια, ανέδειξε και αναδεικνύει το ζήτημα, απαιτεί ανυποχώρητα τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του λαού μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ήδη από τη δεκαετία του 1950, μέσα στις πιο σκληρές συνθήκες της παρανομίας, των άγριων διώξεων και των εκτελέσεων των κομμουνιστών. Αξιοποίησε κάθε δυνατότητα, για να κρατάει στην επικαιρότητα το ζήτημα και μέχρι σήμερα. Στις 15/10/2014 η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κατέθεσε σχετική Αναφορά στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, που στήριξε πολύμορφα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματός μας, με επιστολή στήριξης στην επιτροπή αναφορών, επιστολή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεντεύξεις Τύπου, παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της στην Επιτροπή Αναφορών, για να παραμείνει ανοικτή η αναφορά, εν αναμονή των απαντήσεων της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης σε σχετική επιστολή που τους είχε αποστείλει από τις 3-11-2015 η Επιτροπή Αναφορών.

Η έκβαση της Αναφοράς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ είναι γνωστή. Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, με τις ψήφους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων «έκλεισε» χωρίς καμία διερεύνηση την Αναφορά. Η απαράδεκτη απόφαση και οι ισχυρισμοί της ότι τα ζητήματα των πολεμικών αποζημιώσεων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν εμπίπτουν στις συνθήκες της ΕΕ, ότι τα όργανα της λυκοσυμμαχίας δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με αυτό το ζήτημα και ούτε πρόκειται να το κάνουν, χαρακτηρίζοντάς το ως αποκλειστικά διμερές θέμα γερμανικού και ελληνικού κράτους, συνιστά πρόκληση ενάντια στον ελληνικό λαό, την ηρωική αντίσταση και τις βαριές θυσίες του στην πάλη κατά του φασισμού, προσβολή απέναντι στην ιστορική μνήμη και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών της Ευρώπης.

Τεράστιες ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Τεράστια είναι η ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της 8-9-2016 της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ «γιατί με την άρνησή της να απαντήσει στην από 3-11-2015 επιστολή της Επιτροπής Αναφορών και να τοποθετηθεί στο δίκαιο αίτημα του λαού μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων υπονόμευσε την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και συνέπραξε στο "κλείσιμό" της». Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του για να θολώσει τα νερά σχετικά με την άρνησή της να τοποθετηθεί για το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων κατέφυγε σ' ένα πολιτικό τερτίπι, βγαλμένο από τις χειρότερες σελίδες όλων των προκατόχων τους στην αστική διαχείριση. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (αργά το απόγευμα της προηγούμενης της συνεδρίασης της 8/9/2016) από οποιονδήποτε άλλο εκτός από την ίδια την κυβέρνηση στάλθηκε στην Επιτροπή Αναφορών ....κοινή επιστολή του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση και του προέδρου της «διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών», βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρ. Μηταφίδη, κι αυτή όχι απ΄ ευθείας, αλλά μέσω της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Κούνεβα. Στάλθηκε δε οτιδήποτε άλλο εκτός από την τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης για την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Με την επιστολή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαβίβασαν στην Επιτροπή το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής, που δεν έχει ακόμη συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και τη δήλωση του πρωθυπουργού στις 16-8-2016 στο μαρτυρικό Κομμένο της Αρτας !! Πρόκειται για προκλητικό εμπαιγμό του λαού μας. Δηλαδή, αντί για επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης στο ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων διανέμονται δηλώσεις του πρωθυπουργού και ένα πόρισμα στο οποίο αποκρύπτονται οι ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια και της σημερινής κυβέρνησης, ενώ δεν περιέχει απαίτηση προς την κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις. Είναι προφανές ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αρνήθηκε να πάρει επίσημα θέση και επιχειρεί να κρύψει την άρνησή της με πολιτικά παιχνίδια.

Η απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης αποδεικνύει ότι χρησιμοποιεί τις δίκαιες αξιώσεις του λαού μας σαν επικοινωνιακό πυροτέχνημα αντιπερισπασμού από την αντιλαϊκή πολιτική της, χωρίς να έχει καμία πρόθεση πραγματικής διεκδίκησης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν το ζήτημα φτάνει σε συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες, ακολουθεί την «πεπατημένη» όλων των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά: τις απαξιώνει και τις υπονομεύει για να ενταφιάσει τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων, ανασύροντας το ζήτημα μόνο για να εξυπηρετήσει πολιτικά παιχνίδια της αστικής τάξης στις πλάτες του λαού μας.

Ανάληψη νέων πρωτοβουλιών

Το ΚΚΕ συνεχίζει να ενημερώνει το λαό για τον αντιλαϊκό ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και όλων των οργάνων της ΕΕ. Σε κάθε ευκαιρία αποδεικνύεται ότι η ΕΕ είναι αντίπαλος των λαϊκών συμφερόντων. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που του δίνεται για να προβάλλει το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, να αναδεικνύει τον πραγματικό χαρακτήρα της ΕΕ και των κυβερνήσεων της αστικής διαχείρισης στα κράτη - μέλη της.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, μαζί με την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα αναλάβει και νέες πρωτοβουλίες ενάντια στην επιχείρηση της κυβέρνησης και των ευρωενωσιακών οργάνων να ενταφιάσουν τα δίκαια του λαού μας, για να γίνει η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων υπόθεση του λαϊκού κινήματος, να ακυρώσει τις προσπάθειες χρησιμοποίησής του στα πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης. Ο λαός μας δεν έχει να περιμένει τίποτε από την ΕΕ και την κυβέρνηση που είναι εχθροί των λαϊκών συμφερόντων. Το ζήτημα - όπως άλλωστε και όλες οι λαϊκές διεκδικήσεις - θα κριθεί από την ικανότητα του εργατικού - λαϊκού κινήματος να ενισχύσει την αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης του, ώστε να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της, για την ικανοποίηση όλων των δίκαιων και ανεκπλήρωτων διεκδικήσεών του.


Ε.