Οι εξελίξεις στο Προσφυγικό προμηνύουν νέα δεινά
Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2016

Eurokinissi

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να ζουν εγκλωβισμένοι σε πολλούς χώρους, η πλειοψηφία των οποίων είναι ακατάλληλοι, την ίδια στιγμή που οι προσφυγικές ροές αυξάνονται και αναμένεται να ξεκινήσει η επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την παραπάνω εξέλιξη ήρθαν να σηματοδοτήσουν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, και της εκπροσώπου Τύπου για θέματα μετανάστευσης της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό. Αμφότεροι έκαναν λόγο για αποκατάσταση της αντιδραστικής συνθήκης του Δουβλίνου για την Ελλάδα, μια συνθήκη που διατηρεί τον εγκλωβισμό προσφύγων στη χώρα πρώτης υποδοχής. Εκπρόσωπος δε του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξε ότι την «επιθυμία» του Βερολίνου για επαναπροωθήσεις, με την τήρηση ευρωπαϊκών στάνταρτς στη διαδικασία ασύλου από τη χώρα μας, «συμμερίζεται» και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας. Και άφησε «ανοιχτό» το θέμα τού πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι επαναπροωθήσεις. Αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην Ελλάδα και την εκτίμηση στην οποία θα καταλήξει η Κομισιόν και τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Κόντρα σε αυτές τις αποφάσεις και μεθοδεύσεις, τη βδομάδα που πέρασε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάλεσε την Κομισιόν να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα των σχεδιασμών για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα από άλλες χώρες, με πλήρη εφαρμογή του Δουβλίνου και παρά το ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί σε αυτές τις χώρες. Επίσης, ζήτησε να τοποθετηθεί για το γεγονός ότι η προωθούμενη επικαιροποίηση του Δουβλίνου θα εντείνει όχι μόνο τις επαναπροωθήσεις στα κράτη - μέλη πρώτης καταγραφής, αλλά και τις μαζικές απελάσεις σε βάρος προσφύγων και μεταναστών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν υπογράφτηκε η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, τον περασμένο Μάρτη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πανηγύριζε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι η συμφωνία θα λειτουργήσει θετικά και πως θα λύσει όλα τα προβλήματα. Ομως, όχι μόνο δεν λύθηκε το πρόβλημα των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, αλλά επιδεινώθηκαν οι συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμα περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες. Οσο κι αν η κυβέρνηση παρουσίαζε την κατάσταση όπως την συνέφερε, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Και μιας και γίνεται κουβέντα για αποκατάσταση της Συνθήκης του Δουβλίνου, εκείνη η συμφωνία προέβλεπε την υποχρεωτική κατάθεση των αιτήσεων ασύλου και fast-track εξέτασή τους στην Ελλάδα, το οποίο σήμαινε επαναφορά σε ισχύ και αυστηρή εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνη έγινε η δεύτερη σύσταση της Κομισιόν για την αποκατάσταση της αντιδραστικής συνθήκης στη χώρα μας. Επίσης, τον περασμένο Μάη ανακοινώθηκαν οι προτάσεις για αναθεώρηση του κανονισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι απάνθρωποι μηχανισμοί με τις ποσοστώσεις και τους κλειδάριθμους, η κατεύθυνση για «αποτροπή της λεγόμενης δευτερογενούς μετακίνησης», η καταστολή στα σύνορα, οι φράχτες τρέφουν τα κυκλώματα των διακινητών. Οποιος πρόσφυγας δεν θα συμμορφώνεται με τους αντιδραστικούς κανονισμούς, απειλείται με συνέπειες και fast-track απόρριψη του αιτήματος ασύλου του.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι αν δεν καταπολεμηθεί το κακό στη ρίζα του, δύσκολα μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Πηγή του κακού είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Το λαϊκό κίνημα από κοινού με τους πρόσφυγες πρέπει να παλέψουν κόντρα σε αυτό, την ίδια στιγμή που ζητούμενο είναι η διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών στις χώρες τελικού προορισμού τους και η εξασφάλιση ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών διαμονής κατά την προσωρινή φιλοξενία τους στην Ελλάδα. Ενας αγώνας που στοχεύει και στην κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.