ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Νέο πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2016

Το εργοστάσιο που έγινε τάφος για πάνω από 30 εργάτες
ΝΤΑΚΑ.--

Τους 33 είχαν φτάσει μέχρι χτες οι νεκροί εργάτες από τη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο σε εργοστάσιο συσκευασίας τροφίμων σε βιομηχανική περιοχή, κοντά στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, Ντάκα.

Η φωτιά ξέσπασε το ξημέρωμα του Σαββάτου (λίγο μετά τις 6 π.μ.) στο τριώροφο κτίριο της εταιρείας «Tampaco Foils Ltd». («Ταμπάκο Φόιλς»), στη βιομηχανική ζώνη Τόνγκι, περίπου 20 χλμ. από την Ντάκα, ενώ δούλευαν μέσα περίπου 100 εργάτες. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 24. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν υπάρχουν αγνοούμενοι, όπως και αν υπήρχαν εργαζόμενοι που δούλευαν εκεί αδήλωτοι (όπως συμβαίνει πολλές φορές σε τέτοιες εταιρείες που συνεργάζονται με πολυεθνικές), κάτι που καθιστά δύσκολο να γίνει ακριβής απολογισμός των θυμάτων.

Ενδεικτικό της κατάστασης που προκλήθηκε - σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από φωτιά σε λέβητα του εργοστασίου - ήταν ότι οι πυροσβέστες χρειάστηκαν πάνω από μιάμιση μέρα (36 ώρες) για να σβήσουν εντελώς την πυρκαγιά, από την οποία κατέρρευσε εντελώς το 70% του κτιρίου.

Ορισμένα ντόπια ΜΜΕ μετέδιδαν ότι θα χρειαστούν πάνω από τρεις μήνες για να καθαριστούν πλήρως τα μπάζα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο εργοστάσιο υπήρχαν πολλά εύφλεκτα υλικά, χωρίς να είναι σαφές ποιες και αν τηρούνταν οι προδιαγραφές ασφαλείας για την ακεραιότητα του προσωπικού.

Πάντως, το πολύνεκρο δυστύχημα που είχε γίνει με το «Rana Plaza» το 2012, με πάνω από 1.100 νεκρούς υφαντουργούς εργάτες, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των τραγικών ελλείψεων ασφαλείας σε πολλά από τα εργοστάσια και αυτής της χώρας. Οπως και σε εκείνη την περίπτωση, έτσι και τώρα, η «Ταμπάκο Φόιλς» είναι εταιρεία που συνεργάζεται με πολυεθνικές τύπου H&M και «Wal-Mart», δηλαδή με κολοσσούς που κοντράρονται λυσσαλέα με ανταγωνιστές τους για την παγκόσμια μοιρασιά του κλάδου και σε αυτό το πλαίσιο οι ανύπαρκτες συνθήκες ασφαλείας και τα πενιχρά μεροκάματα είναι «νόμος» για όσους δουλεύουν σε αυτές ή τους συνεργάτες τους.