ΣΥΝΟΔΟΣ «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ»
Νέο επεισόδιο στο φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία

...στη βάση της διεκδίκησης ενός «εναλλακτικού» μείγματος αντιλαϊκής διαχείρισης

Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2016

Eurokinissi

Από... «παρατηρητής», πλέον και διοργανωτής των συνάξεων της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ
Με την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης ολοκληρώθηκε το Σάββατο στην Αθήνα η Σύνοδος των «Προοδευτικών Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων» (Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Ελλάδας), στην οποία συμμετείχαν και στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ). Σύνοδος που συγκλήθηκε με ευθύνη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ν. Ξυδάκη, ως άλλο ένα επεισόδιο στο φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την ξεφωνημένη ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία.

Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης διαχέεται ότι η διακήρυξη που συνυπέγραψαν οι υπουργοί «έχει μια ξεχωριστή σημασία. Και τούτο γιατί αποτυπώνονται ορισμένα καίρια κοινά προτάγματα ενόψει της Συνόδου της Μπρατισλάβα, ύστερα μάλιστα και από την Κοινή Διακήρυξη των πρωθυπουργών των μεσογειακών κρατών της Ευρώπης».

«Ευελιξία» για μεγαλύτερη κρατική στήριξη των επενδύσεων του κεφαλαίου

Προπαγανδίζοντας ένα άλλο μείγμα αντιλαϊκής διαχείρισης και δημοσιονομικής προσαρμογής ως πιο αποδοτικού για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας, οι ίδιες πηγές σημειώνουν σχετικά με τη Διακήρυξη ότι κάνει αναφορά στην «ανάγκη ευελιξίας κατά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δίδεται έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης, όπως επίσης στην προώθηση των δημοκρατικών διαδικασιών στην Ευρώπη και στην ενίσχυση της λογοδοσίας και του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Διεκδικούν, στην πραγματικότητα, μια μεγαλύτερη «ευελιξία» για κρατική στήριξη του κεφαλαίου, ενώ παράλληλα συνεχίζουν ακάθεκτοι και ανεξαρτήτως «μείγματος» την προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που αυτό έχει ανάγκη.

Σε μια τέτοια βάση, παραπέμπουν στις σχετικές δηλώσεις π.χ. του Γάλλου υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Α. Ντεζίρ, ο οποίος δήλωσε: «Αποδεικνύεται ότι αυτό που δεν είναι τόσο έξυπνο είναι το δόγμα της λιτότητας, αφού δεν έδωσε θετικά αποτελέσματα ούτε στην κοινωνία, ούτε στην οικονομία αλλά ούτε και στην ενότητα της ΕΕ». 'Η του Ιταλού υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σ. Γκότσι, ο οποίος είπε: «Θέλουμε να ωθήσουμε την ανάπτυξη και άρα πρέπει να βοηθήσουμε τις επενδύσεις που θα επιτευχθούν μέσω της ευελιξίας στο σύμφωνο». Αντίστοιχα, η Πορτογαλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μαργκαρίτα Μάρκες, σημείωσε: «Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης χρειάζεται να προάγει την ανάπτυξη και να δημιουργεί θέσεις εργασίας όχι να παγώνει την οικονομία».

Σημειωτέον, εκτός των παραπάνω, παραβρέθηκαν επίσης στη Σύνοδο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας, Λ. Γκρες, από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου ο αντιπρόεδρός του, Δ. Παπαδημούλης, και ο αντιπρόεδρος της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών, Ε. Γκερέρο Σαλόμ.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, συμμετείχε ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς.