ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΣΚΥΡΟΥ
Ανησυχία και προβληματισμός για την αποκατάσταση
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001

Κλίμα ανησυχίας για τους ρυθμούς της αποκατάστασης από τις ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό των 5,7 Ρίχτερ, που έγινε πριν από δύο βδομάδες, επικρατεί στους κατοίκους της Σκύρου. Μετά το πρώτο σοκ, αλλά και τη δικαιολογημένη ανησυχία των Σκυριωτών για τις επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση, όλα δείχνουν ότι οι ρυθμοί αποκατάστασης των ζημιών κινούνται στους γνώριμους από άλλες περιπτώσεις αργούς ρυθμούς που ακολουθεί η κυβέρνηση, περιμένοντας να ξεχαστεί το πρόβλημα. Πάντως, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ο σεισμός στη Σκύρο απέδειξε ότι αν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μικρότερες.

Στη Σκύρο συζητείται έντονα ότι για την αντιστήριξη του κάστρου - όπου έγινε και η κατολίσθηση - είχε εγκριθεί ποσό 316 εκατ. δραχμών, αλλά τα χρήματα αυτά διατέθηκαν για την κατασκευή ξενώνων στο μοναστήρι! Πάντως, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε λίγες μέρες μετά το σεισμό, ότι θα τοποθετηθούν μεταλλικά πλέγματα (σε δύο ή τρεις ζώνες) γύρω από το λόφο για την προστασία του οικισμού από νέες κατολισθήσεις. Εχει δεσμευτεί μάλιστα ότι τα έργα θα ξεκινήσουν 10 ημέρες μετά την ομαλοποίηση της σεισμικής ακολουθίας και θα διαρκέσουν ένα μήνα.

Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει πως θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων με το εξευτελιστικό ποσό των 700 εκατομμυρίων δραχμών. Ενώ, ως συνήθως, παρατηρείται η... τάση να χαρακτηρίζονται από τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ «πράσινα», σπίτια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Πάντως, λείπουν εντελώς μέτρα ουσιαστικής αντισεισμικής θωράκισης του νησιού. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα - που και για τη Σκύρο είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά της Αθήνας και άλλων περιοχών που έγιναν ισχυροί σεισμοί - είναι: Επιδότηση ενοικίου 80.000 - 120.000 δρχ. για τους κατοίκους που τα σπίτια τους θα κριθούν από το δευτεροβάθμιο έλεγχο ως κατεδαφιστέα (κόκκινα) ή επισκευάσιμα (κίτρινα) και στεγαστική συνδρομή 130.000 δρχ. το τετραγωνικό (το 1/3 δωρεάν και τα 2/3 άτοκο δάνειο) για την ανακατασκευή και μέχρι 65.000 δρχ. το τετραγωνικό το ανώτερο για τις επισκευές.

Οσον αφορά την υδροδότηση του νησιού, η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί πλήρως. Η παροχή νερού, μόνο για οικιακή όμως χρήση, γίνεται από τρεις γεωτρήσεις. Ενώ οι ανάγκες για πόσιμο νερό καλύπτονται από τα εμφιαλωμένα νερά που αγοράζουν οι κάτοικοι.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το σεισμό η Κομματική Οργάνωση Σκύρου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της είχε ζητήσει να ληφθούν τα εξής μέτρα:

Τέλος, στην ανακοίνωση το ΚΚΕ είχε προτείνει «την άμεση δραστηριοποίηση όλων των κατοίκων της Σκύρου για την αποφασιστική διεκδίκηση και κατοχύρωση όλων των προτεινόμενων μέτρων από τους υπεύθυνους φορείς». Και καλούσε «το Δήμο και όλους τους μαζικούς φορείς του νησιού να αναλάβουν συντονισμένα όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των συμφερόντων των κατοίκων, της τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και της απαραίτητης ανάπτυξης των υποδομών του νησιού».