HΠΑ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ
Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» το Σάρλοτ

Τουλάχιστον 10 οι τραυματίες σε νέα επεισόδια, εκ των οποίων ένας χαροπαλεύει σε κρίσιμη κατάσταση

Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016

«Ολες οι ζωές μετράνε! Είμαστε ένα», γράφει το πλακάτ του διαδηλωτή με φόντο δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με κήρυξη κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», ενισχυμένα μέτρα αστυνόμευσης, ανάπτυξη της εθνοφρουράς και πιθανής νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας επιχειρούν οι αρχές στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή οργή μετά και από το πιο πρόσφατο κρούσμα αστυνομικής βίας, στις αρχές της βδομάδας, με θύμα έναν 43χρονο Αφροαμερικανό πατέρα δύο παιδιών.

Τα νέα μέτρα αστυνόμευσης μπορεί να καταστείλουν, αργά ή γρήγορα, αλλά όχι να σταματήσουν την αγανάκτηση χιλιάδων Αμερικανών πολιτών (κάθε φυλετικής καταγωγής) για τα αμέτρητα θύματα αστυνομικής βίας. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, στη διάρκεια νέων διαδηλώσεων, που πραγματοποίησαν χιλιάδες πολίτες, απαίτησαν «δικαιοσύνη», έρευνα για τις συνθήκες δολοφονίας του 43χρονου Αφροαμερικανού Κιθ Σκοτ από αστυνομικό και μέτρα για τερματισμό των κρουσμάτων αστυνομικής βίας. Οι διαδηλώσεις δεν άργησαν να εξελιχθούν σε βίαιες συγκρούσεις με πάνοπλους αστυνομικούς, καθώς οι τελευταίοι ανέπτυξαν δυνάμεις και αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές σαν να βρίσκονταν σε πεδίο πολέμου, με πλαστικές σφαίρες και χημικά δακρυγόνα. Στη διάρκεια τέτοιων συγκρούσεων, τραυματίστηκε σοβαρά, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, με μηχανική υποστήριξη, ένας Αφροαμερικανός διαδηλωτής. Αρχικά ανακοινώθηκε πως ο διαδηλωτής έχασε τη ζωή του, πράγμα που στη συνέχεια διαψεύστηκε. Στη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων, τραυματίστηκαν άλλοι 9 άνθρωποι και συνελήφθησαν 44.

Η έκρηξη αγανάκτησης στο Σάρλοτ έρχεται μετά από το φονικό τραυματισμό ενός ακόμη Αφροαμερικανού στην Τούλσα της Οκλαχόμα (όπου και εκεί έγιναν χτες ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας) και ενός 13χρονου αγοριού, επειδή κρατούσε ένα αεροβόλο, σε λιγότερο από μία βδομάδα.

Τα γεγονότα αυτά επανέφεραν στο προσκήνιο και της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ ζητήματα που αφορούν τις τακτικές αστυνομικού ελέγχου και τρόπους επιβολής της τάξης στις ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος υποψήφιος, Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε θετικά σε εκκλησία Αφροαμερικανών τη μέθοδο της αστυνομίας να σταματά και να ερευνά περαστικούς στο πεζοδρόμιο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οπλοφορούν ή όχι, την οποία είχε επιβάλει ο πρώην δήμαρχος της Ν. Υόρκης Ρ. Τζουλιάνι. Η Δημοκρατική υποψήφια, Χίλαρι Κλίντον, αρκέστηκε να παρατηρήσει ότι «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά» μέχρι να σταματήσουν περιστατικά σαν και αυτά στο Σάρλοτ της Β. Καρολίνα.