Τέχνη στρατευμένη από καλλιτέχνες μαχητές
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016

Μια ξεχωριστή έκθεση εικαστικών φιλοξενεί το Φεστιβάλ, στο Στέκι Πολιτισμού, όπου εκτίθενται έργα φιλοτεχνημένα από τους κομμουνιστές καλλιτέχνες Δημήτρη Κατσικογιάννη, Γιώργο Δήμου, Γιώργο Γούλα και Βασίλη Βλασσίδη.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει δημιουργίες που απεικονίζουν τον αγώνα των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού, τη ζωή στην εξορία, αλλά και τον καθημερινό μόχθο και τις αγωνίες του λαού.

Με απλό τρόπο και πολλές φορές με λιγοστά υλικά και κάτω από αντίξοες συνθήκες, αποτυπώνονται τα ορμητικά νιάτα που ρίχνονται στην πάλη για μια ανώτερη κοινωνία, αλλά και ο αλύγιστος αγώνας όλων αυτών που ενάντια στο αστικό κράτος έθεσαν «τις πυροβολαρχίες των υψηλότερων ιδανικών».

Αναφερόμενη στην έκθεση η Ηρα Ρόκου, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, σημείωσε πως «η έκθεση αυτή ουσιαστικά είναι μια συνέχεια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε πέρυσι με τα έργα των Γιώργου Φαρσακίδη και Γιάννη Στεφανίδη, αλλά και αποτελεί μέρος μιας συνολικής προσπάθειας ανάδειξης του καλλιτεχνικού έργου κομμουνιστών δημιουργών, στο πλαίσιο και της συμπλήρωσης των 100 χρόνων του Κόμματος».

Από τη μεριά της, η εικαστικός και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ Εύα Μελά υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια έκθεση όπου παρουσιάζονται έργα που πολλά εξ αυτών τα βλέπουμε πρώτη φορά. Δεν πρόκειται απλά για καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από την πάλη του λαού, αλλά ήταν οι ίδιοι μέρος αυτής, πολεμώντας όχι μόνο με την μεταφορική έννοια αλλά και με την κυριολεκτική, αφού οι τρεις εξ αυτών ήταν μαχητές του ΔΣΕ.

Ο μόνος που δεν ήταν μαχητής του ΔΣΕ ήταν ο Βασίλης Βλασσίδης, ο οποίος από το 1946 έως το 1956 ήταν εξόριστος και μάλιστα ήταν εκεί, στο κολαστήριο της Μακρονήσου, όπου άρχισε να ασχολείται με τα εικαστικά.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στην προσπάθεια που έκανε η ΚΝΕ να συγκεντρώσει αυτό το υλικό και να αποτυπωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το πρωτοποριακό έργο αυτών των κομμουνιστών καλλιτεχνών».

Τα έργα προέρχονται από το Αρχείο του ΚΚΕ, το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, το μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές.