ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΝΤ
Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση απέναντι στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016

Eurokinissi

Νέο τσάκισμα του αφορολόγητου ορίου, παραπέρα καρατόμηση συντάξεων και νέα χτυπήματα στα Εργασιακά περιλαμβάνονται στην ατζέντα των αντιλαϊκών παζαριών
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη των μονοπωλίων εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, με την πλευρά του ΔΝΤ σε ρόλο «λαγού» να «βγάζει στη φόρα» την ατζέντα των συζητήσεων.

Στο επίκεντρο της αντιλαϊκής λαίλαπας βρίσκονται ζητήματα όπως η παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων, τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, η παραπέρα διάλυση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως και των προνοιακών επιδομάτων, σε συνδυασμό βέβαια με τα μέτρα ενίσχυσης του εγχώριου κεφαλαίου. Τα παραπάνω προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του ΔΝΤ με την κυβέρνηση, αλλά και με διάφορους φορείς (εργοδότες, ΓΣΕΕ κ.ά.), στο πλαίσιο της έκθεσης για την ελληνική οικονομία που ετοιμάζει το ΔΝΤ, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς το τέλος του έτους.

Προετοιμασία εδάφους για νέο αντιλαϊκό μπαράζ

Ειδικότερα, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο τηλε-συνέντευξης με ομάδα δημοσιογράφων μετά τη χτεσινή συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, καθώς και το πόρισμα του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία θέτουν τους παρακάτω άξονες:

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν μεγάλες εξαιρέσεις από τους φόρους με το αφορολόγητο. Δείχνοντας μάλιστα και το ενδεχόμενο κατάργησης του αφορολόγητου και της επιβολής φόρου από το πρώτο ευρώ του μισθού και της σύνταξης, είπε ότι «περίπου 50% δεν πληρώνει φόρους», λέγοντας ότι κατ' αυτό τον τρόπο δεν δημιουργούνται πόροι για να στηριχθούν οι αδύναμοι... Πρόκειται για τα προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας με ψίχουλα, τα οποία, όπως επιβεβαιώνεται, θα «εξοικονομούνται» από την ένταση της επίθεσης σε βάρος συνολικά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Χωρίς περιστροφές τονίζεται: Χρειάζεται μείωση υφιστάμενων συντάξεων. Στο πόρισμα του ΔΝΤ αναφέρεται: «Προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες που θα προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες και θα παρέχουν απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες, είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων, και αυτό μπορεί να γίνει με το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές». Και εδώ, δηλαδή, το νέο πετσόκομμα συνολικά των συντάξεων παρουσιάζεται ως... μέσο «προστασίας των ευάλωτων ομάδων»!

Ειδικότερα, οι «κίνδυνοι» αφορούν στα παρακάτω:

- Στο «μείγμα» των μέτρων που εφαρμόστηκαν για την εξισορρόπηση των ελλειμμάτων και την υψηλή φορολογία.

-- Στους «ισχνούς ισολογισμούς» του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών, καθώς και στη μεγάλη μάζα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

-- Στα εμπόδια στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

-- Στο «μη διαχειρίσιμο» κρατικό χρέος.

Επιχειρεί να σπείρει εφησυχασμό η κυβέρνηση

Σχετικά με τα παραπάνω, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, σε γραπτή δήλωσή του επισημαίνει ότι «ολοκληρώθηκαν οι επαφές της κυβέρνησης με το κλιμάκιο του ΔΝΤ αναφορικά με την κατάρτιση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του».

Σχετικά με το περιεχόμενο του προκαταρκτικού πορίσματος, τονίζεται ότι «καλωσορίζουμε την άποψη του ΔΝΤ για το χρέος, καθώς τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους».

Επιχειρώντας να καλλιεργήσουν εφησυχασμό, βάζουν σε δεύτερο πλάνο τα «άλλα» ζητήματα, λέγοντας πως «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά». Παράλληλα, «υπενθυμίζεται ότι τα μεν εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για την δεύτερη αξιολόγηση, το δε ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης»...

Συγχαρητήρια από τον ΟΟΣΑ για την αντιλαϊκή φοροληστεία

Την ίδια ώρα, ο ΟΟΣΑ έρχεται να επιβραβεύσει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τα μέτρα της φοροληστείας που έβαλε σε εφαρμογή από το προηγούμενο έτος, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Σε έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού αναφέρεται ότι η Ελλάδα ανήκε στις αναπτυγμένες χώρες που προχώρησαν περισσότερο από κάθε άλλο κράτος τις «φορολογικές μεταρρυθμίσεις».

«Πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα για τις φορολογικές αυτές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ντ. Μπράντμπερι, αρμόδιος του τμήματος φορολογικών θεμάτων του ΟΟΣΑ.

Τα... συγχαρητήρια αφορούν τις μαζικές ανατιμήσεις του ΦΠΑ, που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση. Να σημειωθεί ότι από φέτος τέθηκαν σε εφαρμογή και πρόσθετα μέτρα φοροληστείας, σε μισθούς, συντάξεις, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που βέβαια θα συμπληρωθούν στη συνέχεια και από νέα χαράτσια.

Επενδύσεις με το βλέμμα στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς

Στην ενίσχυση των επενδύσεων της ΕΕ στην ευρύτερη ζωτική περιοχή, ιδιαίτερα σε αυτές που εκδηλώνονται οξυμένοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, εστιάζει άρθρο της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και δύο αντιπροέδρων της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Πρόκειται για την επέκταση του λεγόμενου «επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ» και πέρα από την Ευρώπη, μέσα από την εφαρμογή ενός «νέου Εξωτερικού Επενδυτικού Σχεδίου», για επενδύσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν βλέψεις από τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

«Οι επενδύσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας σωστής εξωτερικής πολιτικής», τονίζουν οι παράγοντες της ΕΕ, ενώ επισημαίνεται ότι η ΕΕ μπορεί «να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του γενικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε κάθε συγκεκριμένη χώρα».

Τα εν λόγω ποσά, με τη μορφή των εγγυήσεων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, φτάνουν σε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ, όπως εκτιμάται, με τη συμμετοχή των ιδιωτών (ευρωπαϊκών και άλλων επιχειρήσεων) θα φτάσουν στα 40 δισ. ευρώ.