Υπόσχεση αγώνα

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, αλλά και υπόσχεση αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, η συγκέντρωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001

Με την υπόσχεση για ενεργοποίηση και αγώνα, ώστε η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει τις φριχτές στιγμές της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, έκλεισε η χθεσινή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 56 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και την Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, χθες το απόγευμα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, πλήθος κόσμου απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της 6ης και 9ης Αυγούστου 1945, βροντοφωνάζοντας: «Ποτέ ξανά».

Αλλωστε, σήμερα η απειλή των δολοφόνων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι είναι κοντά στην πόρτα μας. Είναι πολύ πρόσφατη η ρίψη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στο γιουγκοσλαβικό λαό. Οι σκηνές φρίκης που είδε η ανθρωπότητα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι επαναλήφθηκαν στον Περσικό και τα Βαλκάνια. Φρίκη που μας απειλεί ξανά, τώρα που οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί και Ευρωπαίοι εγκληματίες εξοπλίζονται πυρηνικά, παραβιάζοντας κάθε διεθνή συνθήκη, προκειμένου να εδραιώσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους με το αίμα των λαών. Γι' αυτό και η απαίτηση όσων βρέθηκαν χθες στην Ακρόπολη ήταν: «Οχι άλλο αίμα στα Βαλκάνια. Κάτω η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών, ζήτω η φιλία των λαών», όπως έγραφε το πανό της ΕΕΔΥΕ Ν. Σμύρνης.

Απαίτηση, που συνοδεύτηκε από την υπόσχεση για ένταση του αγώνα ενάντια στον εχθρό, τον ιμπεριαλισμό, ώστε να μπορούν να ορίζουν οι ίδιοι τις τύχες τους. «Η νεολαία έχει κάθε λόγο να παλέψει το μεγαλύτερο εχθρό της, τον ιμπεριαλισμό», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Φώτη Καρζαρά, που χαιρέτισε εκ μέρους της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη. «Με στρατιωτικά και οικονομικά μέσα, οι ιμπεριαλιστές εκμεταλλεύονται, για να προωθήσουν την ηγεμονία τους, την τάση διεύρυνσης και ενίσχυσης της διεθνούς οικονομικής ζωής. Εκμεταλλεύονται αυτήν την τάση για να αποδυναμώσουν προς όφελός τους τα εθνικά σύνορα και τις εθνικές κυριαρχίες. Προσπαθούν να επιβάλουν στους λαούς, εξωτερική και εσωτερική πολιτική, κοινωνικοοικονομικό σύστημα και σύστημα καταστολής, που να εξυπηρετούν τον ιμπεριαλισμό», συμπλήρωσε ο Θ. Χριστοφορόπουλος, πρώην πρέσβης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ευάγγ. Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος τόνισε ότι «αν λειτουργούσαν οι διεθνείς συνθήκες και οργανισμοί, οι Αμερικανοί ηγέτες έπρεπε να δικαστούν για παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης, που απαγορεύει τη χρήση χημικών όπλων και για παράβαση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την απαγόρευση της χρήσης πυρηνικών και χημικών όπλων και της γενοκτονίας. Δυστυχώς όμως, δε λειτουργούν, γιατί οι ΗΠΑ αρνούνται να υπογράψουν τη διεθνή συνθήκη για την ίδρυση του παγκόσμιου ποινικού δικαστηρίου. Φοβούνται ότι θα προσφύγουν σε αυτό τα θύματά τους από την Ιαπωνία, το Βιετνάμ, το Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία και θα ζητήσουν την τιμωρία των υπευθύνων». Στη συνέχεια, κάλεσε τους λαούς να ματαιώσουν, με την κοινή τους δράση και αγώνες, τα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.


Τέλος, ο Ευάγγ. Μαχαίρας αναφέρθηκε στην εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που υπάρχει σήμερα, καθώς, εκτός από τις πέντε πυρηνικές δυνάμεις που ξέραμε μέχρι το 1980, δυνατότητα παραγωγής πυρηνικών όπλων έχουν τουλάχιστον άλλες δέκα χώρες. Ακολούθησε απαγγελία του ποιήματος του Ηλία Σιμόπουλου «Ειρήνη» από την Βασιλική Γιαμπούρα, εκ μέρους της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη. Στο τέλος της εκδήλωσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και εγκρίθηκε ψήφισμα, με το οποίο, ανάμεσα στα άλλα, απαιτείται η κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων. Κατατέθηκαν λουλούδια στο μνημείο που έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Βάσος Καπάνταης το 1983, για λογαριασμό της «Εκκλησης της Ακρόπολης».

Στην εκδήλωση, ανάμεσα σε άλλους, παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, οι Δ. Κατσανάκος και Στ. Λάμπρου από την ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, αντιπροσωπείες του ΕΚΑ, της ΟΓΕ, του ΠΑΜΕ, της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, αντιστασιακών οργανώσεων, ο Γ. Τσαπόγας, ο Μπ. Παπαδόπουλος συνοδοιπόρος του Γρ. Λαμπράκη, ο Ν. Κατσαρός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος», η Δάφνη Σκούρα ηθοποιός και εκπρόσωποι της ΤΑ.



ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση του αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης(2001-08-09 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικό κάλεσμα αγώνα(2000-08-03 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε ενάντια στη "νέα τάξη"(1999-08-06 00:00:00.0)
Την ερχόμενη Πέμπτη η συγκέντρωση στην Ακρόπολη(1999-07-30 00:00:00.0)
Φιλειρηνική εκδήλωση στην Ακρόπολη(1997-08-03 00:00:00.0)
Φιλειρηνική εκδήλωση στην Ακρόπολη(1997-08-01 00:00:00.0)