ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
«Η συγκυβέρνηση στέλνει χιλιάδες συμβασιούχους στην ανεργία»
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016

Κάλεσμα στους χιλιάδες συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στέλνει στην ανεργία, συνολικά στους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές να διεκδικήσουν το πραγματικά σύγχρονο σχολείο που θα ικανοποιεί τις μορφωτικές ανάγκες και στο οποίο θα διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα, απηύθυναν χτες εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και ελαστικά εργαζόμενων στην Εκπαίδευση.

Σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στην εκπαίδευση, μετά από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, περικόπτοντας το μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας και στέλνοντας χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επί χρόνια γυρίζουν την Ελλάδα σε ένα καθεστώς περιπλάνησης, αναπληρώνοντας επί χρόνια ουσιαστικά τους εαυτούς τους, στην ανεργία. Από 23 χιλιάδες συμβασιούχους που είχαν δουλέψει πέρσι στην Εκπαίδευση, φέτος μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί 11.500 και πολλοί δεν πρόκειται να προσληφθούν, όπως σημειώνει η Πρωτοβουλία.

Σε ό,τι αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, πέρσι εργάστηκαν 6.128 αναπληρωτές και φέτος το υπουργείο πήρε συνολικά 1.500 περίπου, ένας αριθμός που - μαζί με την Ειδική Αγωγή - δεν ξεπερνά το 50% όσων εργάστηκαν πέρυσι. Αναφέρθηκαν στις περικοπές στο πρόγραμμα και στις αλλαγές στα Γυμνάσια, με το κόψιμο ωρών εργαστηρίων, μειώσεις ωρών, Β' και Γ' αναθέσεις που, όπως τόνισαν, συνιστούν πισωγύρισμα της Εκπαίδευσης δεκαετίες πίσω. Με έμφαση αναφέρθηκαν στο κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ, με πολλά παιδιά που έχουν επιλέξει κάποια ειδικότητα να αναγκάζονται πια να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα για να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους, κάτι που, όπως τονίστηκε, αποπροσανατολίζει πολλά παιδιά από αυτό που έχουν επιλέξει και αναγκάζει να εγκαταλείψουν τις επιλογές τους. Η Πρωτοβουλία συμμετέχει και καλεί στην κινητοποίηση που πραγματοποιείται την Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων ΕΠΑΛ.

Πιεστική χαρακτήρισαν την κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, κάνοντας λόγο για «εικονική πραγματικότητα» από πλευράς υπουργείου, αφού έχουν προσληφθεί 8.551 εκπαιδευτικοί ενώ πέρσι 13.866, φέτος 2.614 δάσκαλοι ενώ πέρσι 5.298, δηλαδή οι μισοί. Οπως σημειώθηκε, η κυβέρνηση κατάφερε να «εξαφανίσει» 3 χιλιάδες κενά με μια σειρά από αναδιαρθρώσεις.

Εκαναν παράλληλα λόγο για χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες που μένουν κλεισμένα στα σπίτια τους, χωρίς να πηγαίνουν σχολείο. Φέτος, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, έχουν προσληφθεί γύρω στους 2.200 εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή και τα κενά παραμένουν μεγάλα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα πολυδιαφημισμένα από το υπουργείο νέα τμήματα ένταξης που ιδρύθηκαν και είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσουν. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε παράδειγμα από τη Δυτική Αττική, όπου εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν την πρώτη βδομάδα στα τμήματα ένταξης, για να τους πουν μετά από δύο βδομάδες πως λόγω κενών στο ειδικό σχολείο θα μετακινηθούν εκεί.