ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Ξεκίνησαν οι κοινές ασκήσεις ΗΠΑ- Φιλιππίνων

Και διευρυμένες ασκήσεις της ινδονησιακής Πολεμικής Αεροπορίας

Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2016

Copyright 2016 The Associated

Από λαϊκές διαμαρτυρίες ενάντια στα στρατιωτικά γυμνάσια
ΜΑΝΙΛΑ.--

Η συμμαχία μας με τις Φιλιππίνες «είναι πολύ στέρεη, σταθερή και ασφαλής και συνεχίζεται», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζεφ Ντέιβις, ανήμερα της έναρξης των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, μια περιοχή, όπου οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κλιμακώνονται ραγδαία.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» στην άσκηση συμμετέχει αμερικανική δύναμη 1.100 ατόμων και φιλιππινέζικη 400 ατόμων. Το αμερικανικό πρακτορείο σχολίαζε ότι ο εκπρόσωπος των φιλιππινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων Ριάν Λακουέστα προσπέρασε ερώτηση που του έγινε για το αν οι ασκήσεις είναι οι τελευταίες που κάνουν από κοινού οι δύο χώρες, λέγοντας ότι «όσο κι αν θα ήθελα να απαντήσω την ερώτηση, θα το αφήσω στους ανωτέρους μου». Θυμίζουμε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, που παρουσίασε τις ασκήσεις ως τις τελευταίες κοινές μεταξύ των δύο κρατών, αν και έγινε προσπάθεια να ανασκευαστούν κατά κάποιον τρόπο από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, έδωσαν νέα «τροφή» στις συζητήσεις για τις παλιές και νέες «κολεγιές» στη νοτιοανατολική Ασία. Ο Ντουτέρτε είχε αναφέρει πως θα επιδιώξει επαφές και με Ρωσία και με Κίνα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δε θέλει να σταματήσει εντελώς τη συνεργασία με την Ουάσιγκτον, αλλά να διασφαλίσει «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», δηλαδή να την αναπροσαρμόσει με βάση τις νέες προτεραιότητες της ντόπιας αστικής τάξης. Κατά τα άλλα, και χτες, ο Ντουτέρτε επέκρινε τις ΗΠΑ ως αναξιόπιστο σύμμαχο και υποστήριξε ότι, αντί να ...βοηθήσουν την κυβέρνησή του στην καταπολέμηση των ναρκωτικών τής ασκούν κριτική, συμπληρώνοντας: «Μπορείτε λοιπόν να πάτε στο διάολο κ. Ομπάμα...».

Πάντως, οι όποιες «προσαρμογές» στις προτεραιότητες της φιλιππινέζικης εξωτερικής πολιτικής δεν επιφυλάσσουν τίποτα θετικό για το λαό της χώρας και όλης της περιοχής. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι η χτεσινή τελετή έναρξης των ασκήσεων συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις καταδίκης, στη Μανίλα και άλλες πόλεις.

Στο μεταξύ, το «Ρόιτερς» επικαλέστηκε χτες δηλώσεις του εκπροσώπου της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδονησίας, Ζέμι Τρισονζάγια, ότι η χώρα ξεκίνησε τις μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις που έχει κάνει ποτέ, κοντά στα νησιά Νατούνα, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.