Οι παρατεταμένες εκπτώσεις βολεύουν τους «μεγάλους»
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001

Παρά τις προτάσεις και τις προηγούμενες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου, κυρίως των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, για μείωση του χρόνου των εκπτώσεων σε Φλεβάρη και Αύγουστο, το αρμόδιο υπουργείο διά της υφυπουργού, M. Αποστολάκη, έκανε και φέτος το δικό του.

Αγνοώντας τις προτάσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων, δηλαδή των εμπόρων, επέβαλλε τις δικές του απόψεις θεωρώντας πως μ' αυτόν τον τρόπο θα μειώσει τον πληθωρισμό, αφήνοντας συνειδητά ελεύθερο το πεδίο για τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Στο ίδιο μοτίβο και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΕΕ, αφού δεν υπάρχει από μέρους της καμία ουσιαστική αντίδραση και πίεση για την αποδοχή των προτάσεών μας. Συμπλέει με το υπουργείο, αφού είναι γνωστό ότι την πολιτική της κυβέρνησης τη στηρίζει με όλα τα μέσα, ενώ η σκόπιμη αδράνεια και σιωπή της εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο του εμπορίου.

Κυβέρνηση και ηγεσία της ΕΣΕΕ κάνουν πως δε γνωρίζουν πως αυτό που λείπει από την αγορά δεν είναι η μεγάλη διάρκεια και το μέγεθος των εκπτώσεων. Είναι η έλλειψη χρήματος από τον καταναλωτή, αφού η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συρρίκνωσε δραματικά τα εισοδήματα των οικονομικά αδύνατων στρωμάτων. Εξάλλου η μείωση της αγοραστικής δύναμης και η ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων, αναγκάζουν τους μικρούς εμπόρους να προσφέρουν τα εμπορεύματά τους ολόκληρο το χρόνο σε τιμές που είναι κοντά στο κόστος.

Στα πλαίσια αυτά ο θεσμός των εκπτώσεων έχει εκφυλιστεί και δεν μπορεί πλέον να συμβάλλει στην ανάκαμψη του τζίρου της αγοράς. Οι μόνοι κερδισμένοι από την κατάσταση που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική, που στηρίζει και η πλειοψηφία των μεγαλεμπόρων της διοίκησης της ΕΣΕΕ, είναι οι μεγαλέμποροι και μεγαλοεπιχειρηματίες. Το ότι αυτός είναι ο στόχος της ακολουθούμενης πολιτικής μαρτυρούν τα τεράστια κέρδη των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων.

Η πολιτική αφανισμού των μικρών επαγγελματιών - εμπόρων και τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης είναι αναστρέψιμα. Αυτό απέδειξαν οι πρόσφατες μεγαλειώδεις πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό. Ανατροπή αυτής της πολιτικής σημαίνει πρώτα και κύρια αλλαγή συσχετισμού των δυνάμεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Επιβάλλεται να ανατραπούν αυτές οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών φορέων μας και κύρια των μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλεμπόρων της ΕΣΕΕ, γιατί κυβέρνηση και ΕΣΕΕ, με εντολές της ΕΕ, υπονομεύουν το μέλλον των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων. Αυτό μαρτυρά και η συμμετοχή τους στον κυβερνητικό διάλογο - απάτη, που δίνει άλλοθι για ακόμα σκληρότερα μέτρα σε βάρος μας.

Ποτέ η ηγεσία της ΕΣΕΕ δε μας είπε τι κερδίσαμε από τους προηγούμενους «διαλόγους» που συμμετείχε. Κουβέντα για τα αποτελέσματα της συμμετοχής της που ήταν είτε τα «αντικειμενικά» κριτήρια φορολόγησης, είτε η επαγγελματική στέγη, πολυκαταστήματα κλπ. Κανείς δεν της έδωσε το δικαίωμα να παζαρέψει το τι θα χάσουμε. Από αυτές τις ηγεσίες και πλειοψηφίες τίποτα θετικό δεν περιμένουν οι μικροί, αυτοαπασχολούμενοι έμποροι. Αυτοί υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Κάθε μέρα παραμονής τους στη διοίκηση είναι ένα λουκέτο για τη μικρή εμπορική επιχείρηση.


Γιώργος ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Μέλος ΔΣ της ΕΣΕΕ