Κινδύνεψε από πυρκαγιά και η Πάρνηθα!

Εφτασε στα όρια κατοικημένων περιοχών του Μενιδίου και των Ανω Λιοσίων. Λόγω ανυπαρξίας δρόμων και ζωνών προστασίας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν μεγάλη δυσκολία να προσεγγίσουν το μέτωπο της φωτιάς

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001

Αποκαΐδια, μνημείο της εμπρηστικής πολιτικής της κυβέρνησης
Πριν προλάβει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τις θριαμβολογίες για τις λιγότερες πυρκαγιές φέτος, μια φωτιά στην Πάρνηθα, που γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις, ήρθε να επιβεβαιώσει ξανά ότι ουσιαστικά τα δάση παραμένουν έρμαια στις ορέξεις εμπρηστών, το χέρι των οποίων οπλίζει η αντιδασική πολιτική που εφαρμόζεται σταθερά από τις κυβερνήσεις στη χώρα μας. Μπορεί, τελικά, η φωτιά να περιορίστηκε σχετικά γρήγορα, αλλά ακόμη και ένα τετραγωνικό μέτρο δάσους να καίγεται πλέον στην πολύπαθη Αττική είναι μεγάλη απώλεια για το περιβάλλον.

Από τη φωτιά που ξέσπασε από άγνωστη (για την Πυροσβεστική) αιτία, στη θέση Ντάρτιζα στους πρόποδες του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, δεν κινδύνεψε μόνο να καεί ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου του Λεκανοπεδίου, αλλά και κατοικημένες περιοχές στους Δήμους Μενιδίου και Ανω Λιοσίων.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 10.30 περίπου το πρωί και, λόγω των ισχυρών ανέμων, μέσα σε λίγη ώρα εξαπλώθηκε σε δύο μέτωπα, ένα προς Χασιά και ένα προς την κορφή του βουνού. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που προσέτρεξαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνάντησαν μεγάλες δυσκολίες να προσεγγίσουν την κύρια εστία, λόγω της ανυπαρξίας δρόμων και αντιπυρικών ζωνών προστασίας. Στο έργο της κατάσβεσης, πήραν συνολικά μέρος 40 οχήματα της Πυροσβεστικής με 140 άνδρες, 50 άνδρες της ΕΜΑΚ, 8 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ συμμετείχαν και 15 δημοτικά οχήματα και εθελοντές πυροσβέστες. Η φωτιά πλησίασε επικίνδυνα τον οικισμό των Ποντίων, που συνορεύει με το στρατόπεδο «Καποτά», όπως και τον παρακείμενο οικισμό σεισμοπαθών, αλλά γρήγορα ο κίνδυνος απομακρύνθηκε. Οι φλόγες κατέστρεψαν τη στάνη του 45χρονου κτηνοτρόφου Χρ. Κονδυλάκη. Από τις 14.30 μ.μ., η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Σ' αυτό βοήθησε και η αλλαγή κατεύθυνσης του ανέμου, ενώ μία ώρα μετά περίπου ήταν υπό πλήρη έλεγχο, με ελάχιστες εστίες να καίνε θάμνους, αλλά με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπύρωσης.

Επιτόπου έσπευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Αντ. Σκυλλάκο
Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Π. Φούρλας, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, δεν έκανε καμία εκτίμηση για τα αίτια της πυρκαγιάς, αρνούμενος να σχολιάσει για το αν πρόκειται για έργο εμπρηστών ή όχι. Αντίθετα, σχεδόν βέβαιος για τη δράση των εμπρηστών εμφανίστηκε ο νομάρχης Αθήνας Δ. Φράγκος, ο οποίος, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΛΦΑ», στήριξε την παραπάνω εκτίμησή του στο γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα.

Στην περιοχή κλιμάκιο του ΚΚΕ

Στο χώρο της φωτιάς, βρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αντώνη Σκυλλάκο, ο οποίος, στη δήλωσή του στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι αυτοί που ενθαρρύνουν τους εμπρηστές να κάψουν ό,τι απέμεινε στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι αυτοί που εφαρμόζουν τις συγκεκριμένες πολιτικές. «H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ, με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και με την κάθε φορά νομοθεσία, που επιδιώκουν να την κάνουν ευνοϊκότερη για τους καταπατητές και τους οικοπεδοφάγους και γι' αυτούς που θέλουν να ρίξουν τσιμέντο σε ολόκληρη την Αττική, είναι οι υπεύθυνοι», υπογράμμισε ο Αντ. Σκυλλάκος. Και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε την Πάρνηθα να καίγεται και οι επίγειες δυνάμεις να μην έχουν δυνατότητες πρόσβασης, διότι δεν υπάρχουν δρόμοι και, γενικότερα, δεν έχουν φροντίσει οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς να λάβουν κανένα μέτρο για να φτάνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τουλάχιστον στις περιοχές που είναι υψηλού κινδύνου. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας, που στρέφεται και ενάντια στα δάση και στο περιβάλλον, η οποία εμποδίζει να δοθούν κονδύλια για να παρθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα».



Η στάνη που καταστράφηκε από τη φωτιά. Στο βάθος, το τσιμεντένιο τέρας


Μέχρι κατοικημένες περιοχές έφτασε η φωτιά