ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εξετάζει ενίσχυση των μέτρων καταστολής για τους ξεριζωμένους
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2016

Eurokinissi

Διήμερη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ πραγματοποιείται από χτες στο Λουξεμβούργο, με κύριο στόχο το πώς θα κλείσει ακόμα περισσότερο η «στρόφιγγα» για τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα που ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή στην ΕΕ. Ειδικά Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Νορβηγία, η Δανία τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης των συνοριακών ελέγχων και ειδικά υπέρ της παράτασης και μετά το Νοέμβρη των ελέγχων που έχουν επιβληθεί εντός της ζώνης Σένγκεν.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, σημείωσε με έμφαση προσερχόμενος στη συνάντηση: «Το τρέχον σύστημα που επιτρέπει τους ελέγχους στα σύνορα ολοκληρώνεται στα μέσα Νοεμβρίου. Τάσσομαι υπέρ της παράτασής του». Επίσης, ο Αυστριακός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, εκτίμησε ότι οι έκτακτοι έλεγχοι θα πρέπει να παραταθούν και μετά τα μέσα Νοέμβρη, καθώς η κατάσταση με την προσφυγική κρίση δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο.

Οι συνοριακοί έλεγχοι επιβλήθηκαν από τις χώρες κατά μήκος των μεταναστευτικών δρόμων με το κύριο σημείο άφιξης των προσφύγων στην Ελλάδα έως τη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη, προορισμό των περισσότερων ξεριζωμένων.

Χαρακτηριστική, επίσης, είναι η δήλωση του Γερμανού υπουργού, που είπε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο θα έπρεπε να «στέλνονται στη Βόρεια Αφρική σε ασφαλείς καταυλισμούς», απ' όπου όσοι θεωρούνται πρόσφυγες θα μπορούν στη συνέχεια να γίνονται δεκτοί στην Ευρώπη με «ένα μηχανισμό επανεγκατάστασης στην Ευρώπη, με γενναιόδωρες ποσοστώσεις, ώστε να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών». Βεβαίως, σε αυτό το σημείο είναι που αναπτύσσονται και οι μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών - μελών της ΕΕ, τόσο μεταξύ τους όσο και εσωτερικά, με πιο χαρακτηριστική τη λεγόμενη Ομάδα του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), που αρνούνται. Φυσικά και οι πρόσφυγες γίνονται αποδεκτοί από τα τμήματα εκείνα του κεφαλαίου που τους βλέπουν ως φτηνή εργατική δύναμη, ώστε να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Επίσης, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στη συνάντηση, μίλησε για την ανάγκη να συνδυαστεί η «ασφάλεια με τη νόμιμη μετανάστευση» και έκανε εκκλήσεις όλα τα κράτη να πλαισιώσουν τη νεοσυσταθείσα «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή», έναν ακόμα μηχανισμό καταστολής της ΕΕ.

Στη διάρκεια της συνόδου στο Λουξεμβούργο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναμενόταν να συζητήσουν τις συνθήκες που θέλει να υπογράψει η ΕΕ με τις αφρικανικές χώρες για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, αφότου η κεντρική Μεσόγειος, μετά το κλείσιμο του «Βαλκανικού διαδρόμου», έχει γίνει ξανά η κύρια είσοδος των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη και ταυτόχρονα ο «υγρός τάφος» για πολλούς από αυτούς που ούτε καν ο αριθμός τους μπορεί να υπολογιστεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενεργοποίησε τον μηχανισμό «αντιμετώπισης κρίσεων» με φόντο τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή (2023-10-20 00:00:00.0)
Ενίσχυση συνοριακών κατασταλτικών «εργαλείων» της ΕΕ (2018-09-01 00:00:00.0)
Ενταση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών (2018-06-22 00:00:00.0)
Με την πολιτική της εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας (2016-02-26 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις για τη Συνθήκη Σένγκεν (2016-01-26 00:00:00.0)
Και άλλοι θαλασσοπνιγμένοι στη Μεσόγειο μετανάστες και πρόσφυγες (2015-08-29 00:00:00.0)