ΠΑΜΕ
Ευθύνη του κράτους η Πρόνοια

Περιοδεία στο Ασυλο Ανιάτων πραγματοποίησαν χτες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στελέχη της ΟΣΝΙΕ, διαπιστώνοντας τις ελλείψεις προσωπικού και την αλλαγή του κοινωνικού χαρακτήρα του

Σάββατο 11 Αυγούστου 2001

Από την περιοδεία στο Ασυλο Ανιάτων
Η ανάγκη για την προστασία και επέκταση των δομών Πρόνοιας στη χώρα μας, με ευθύνη του κράτους και πέρα από τις κυβερνητικές λογικές της ανταποδοτικότητας και του κέρδους, αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησαν χτες συνδικαλιστές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), στο Ασυλο Ανιάτων - Ιδρυμα Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων, στην Κυψέλη.

Στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ, Βασίλης Τουμπέλης, και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με το Σωματείο Εργαζομένων αναδείχτηκαν τα σημαντικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και νοσηλευόμενοι του Ιδρύματος, που λειτουργεί από το 1893 ως φιλανθρωπικό σωματείο Ιδιωτικού Δικαίου και χωρίς καμία κρατική παρέμβαση ή επιχορήγηση.

Στο Ιδρυμα περιθάλπονται 420 ασθενείς απ' όλη την Ελλάδα, οι οποίοι πάσχουν από παραπληγίες, τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, παθήσεις του νευρικού συστήματος και άλλες παθήσεις, ενώ το 80% αυτών είναι κατάκοιτοι και ακρατικοί. Παρ' όλα αυτά συνολικά στο νοσοκομείο απασχολούνται 252 εργαζόμενοι και μόλις 80 νοσηλευτές. Οπως επισήμανε ο Χρ. Χρηστογιάννης, πρόεδρος του Σωματείου Εεργαζομένων, οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα η απογευματινή βάρδια σε θαλάμους με 80 κατάκοιτους να γίνεται από δυο μόλις νοσηλευτές με άμεσες συνέπειες στην περίθαλψη των πασχόντων, αλλά και στην υγεία των εργαζομένων, οι περισσότεροι από τους οποίους πάσχουν από μυοσκελετικά προβλήματα.

Σημαντικές όμως είναι οι ελλείψεις, αλλά και η παντελής απουσία προσωπικού άλλων - απαραίτητων για τους ασθενείς - ειδικοτήτων. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ψυχολόγος, υπάρχουν μόνο δυο εργασιοθεραπευτές και δυο φυσικοθεραπευτές αλλά και μια κοινωνική λειτουργός, οι οποίοι δεν επαρκούν για τις ανάγκες των ασθενών.

Απ' την πλευρά της η διοίκηση του νοσοκομείου ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες με αποκλειστικές νοσοκόμες, τις οποίες πληρώνουν όσοι από τους ασθενείς έχουν την οικονομική δυνατότητα. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, οι νοσοκόμες αυτές είναι ανασφάλιστες και αμφίβολης εκπαίδευσης. Για τα ζητήματα αυτά έχουν γίνει επανειλημμένα παρεμβάσεις στο υπουργείο Υγείας, το οποίο εξαντλήθηκε στη σύνταξη εκθέσεων που παρέμειναν στα συρτάρια.

Στη συνέχεια οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είχαν συνάντηση με τον διευθυντή του Ιδρύματος, Ι. Βενιέρη, ο οποίος ανέφερε ότι η διοίκηση κρίνει το προσωπικό που υπηρετεί επαρκές και ότι οι πρόσθετες ανάγκες καλύπτονται από εθελοντές, αλλά και από αποκλειστικές νοσοκόμες. Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά του Ιδρύματος ανέφερε ότι αυτά καλύπτονται σε ποσοστό 60% από τα ασφαλιστικά ταμεία των πασχόντων και στο υπόλοιπο 40% από δωρεές, αλλά και από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος. Τόσο οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος, όσο και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ διαμαρτυρήθηκαν για την αλλαγή του κοινωνικού χαρακτήρα του Ιδρύματος, αφού πλέον περιθάλπονται σε αυτό ελάχιστοι άποροι πάσχοντες.

Απ' την πλευρά τους οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κάλεσαν σε επαγρύπνηση τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του Ιδρύματος, καθώς οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της Πρόνοιας, αλλά και σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, θα έχουν άμεσες συνέπειες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και τη μετάθεση του βάρους της κοινωνικής Πρόνοιας σε διάφορα δίκτυα εθελοντών και φιλανθρώπων», επισήμαναν. «Το ΠΑΜΕ πιστεύει ότι η Πρόνοια πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους, να υπάρχει κρατικός έλεγχος και χρηματοδότηση. Με τις ιδιωτικοποιήσεις και τη φιλελευθεροποίηση που προωθεί η κυβέρνηση τα Ιδρύματα θα αναγκαστούν ή να ξεπουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν ή να λειτουργούν σε ανταποδοτική βάση, χάνοντας τον κοινωνικό τους χαρακτήρα», κατέληξαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.