ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ - ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Κινητικότητα με άξονα την εξυπηρέτηση ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Νάπολη επισκέπτεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας

Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016

Από την παρουσία του Δ. Βίτσα στη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟικού παρακλαδιού στη ΝΑ Ευρώπη
Κινητικότητα σε στρατιωτικά κέντρα του ευρωατλαντικού άξονα επιδεικνύει αυτές τις μέρες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια να αναλάβει για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου ενεργότερο ρόλο σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Διεκδικούν ενεργότερο ρόλο στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, μετείχε χτες στη Συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM 2016), που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, καθώς και στο γιορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυση του τέτοιου «συνεταιρισμού», ο οποίος ως παρακλάδι του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα περιλαμβάνει τις Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, ΠΓΔΜ, Τουρκία, Ουκρανία και φυσικά τις ΗΠΑ, ενώ καθεστώς παρατηρητή έχει αναγνωριστεί στη Μολδαβία.

Οπως ανακοινώθηκε, στο περιθώριο της συνάντησης ο αναπληρωτής υπουργός είχε επαφές με υπουργούς και αξιωματούχους άλλων χωρών του οργανισμού, με αντικείμενο «τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τις νέες προκλήσεις στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας».

Σήμερα, ο Δ. Βίτσας προγραμματίζεται να επισκεφθεί το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, το οποίο άλλωστε ελέγχει και κατευθύνει τις στρατιωτικές δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας στη νοτιοανατολική της πτέρυγα. Εκεί αναμένεται να ενημερωθεί για τη λειτουργία του Στρατηγείου και να έχει συνάντηση με το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό.

Συντονισμός με ΗΠΑ για «αντιμετώπιση εξτρεμισμού»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, από 16 έως 17/10, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, συμμετείχε σε σύνοδο στην Ουάσινγκτον, με αντικείμενο την «αντιμετώπιση βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων» (όπως αυτές, βέβαια, ορίζονται από τους ιμπεριαλιστές), σε επίπεδο Α/ΓΕΕΘΑ, μετά από πρόσκληση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Στη σύνοδο συμμετείχαν Α/ΓΕΕΘΑ ή αντιπρόσωποι αυτών από 43 κράτη από όλες τις ηπείρους, καθώς και οι διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται επισήμως, «αναλύθηκε το σύγχρονο πλαίσιο της τρομοκρατίας και των προκλήσεων ασφαλείας διασυνοριακής φύσης που θέτει σε παγκόσμιο επίπεδο, με ειδική αναφορά στις μεθόδους χρηματοδότησής της». «Εξετάσθηκε η ευρύτερη διάδραση διεθνών οργανισμών, τρίτων κρατών και έτερων διεθνών δρώντων στην αντιμετώπιση του τρομοκρατικού φαινομένου». «Παρουσιάστηκαν οι τρέχουσες επιχειρήσεις, σε διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και εξετάσθηκαν περαιτέρω τρόποι αντιμετώπισής της, με έμφαση στην δυνατότητα της ενίσχυσης των υφισταμένων ή της ανάπτυξης νέων στρατιωτικών συνεργασιών, ιδίως στον κρίσιμο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών».

Ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ, σε παρέμβασή του, τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτείται «ο τερματισμός των συγκρούσεων και της αστάθειας σε κράτη της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, καθώς και ο περιορισμός και έλεγχος των προσφυγικών ροών». Σημείωσε ότι «απαιτείται ειλικρινής και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ κρατών και οργανισμών, καθώς και συντονισμός ενεργειών, ανταλλαγή ουσιαστικών πληροφοριών και συνεργασία σε θέματα κυβερνοπολέμου».

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε επαφές με όλους τους ομολόγους του, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, καθώς και τον ανώτατο διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων Ευρώπης και των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, Αμερικανό στρατηγό Κ. Σκαπαρότι, ο οποίος, θυμίζουμε, πρόσφατα βρέθηκε στην Ελλάδα, για επαφές με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας, καθώς και για μια άτυπη επιθεώρηση των ΝΑΤΟικών υποδομών στην Κρήτη.