ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Συνέχεια στις κόντρες, με φόντο την απόφαση του ΣτΕ να κάνει παραδεκτές τις προσφυγές των καναλιών

Στις επόμενες διασκέψεις το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξετάσει τη συνταγματικότητα του επίμαχου νόμου της κυβέρνησης

Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016

Eurokinissi

Παραδεκτές κρίθηκαν χτες βράδυ, στην τρίτη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι προσφυγές των υπαρχόντων καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία (16 υπέρ και 9 κατά).

Στις επόμενες διασκέψεις, το ΣτΕ θα περάσει στη δεύτερη φάση, δηλ. στο αν ο επίμαχος νόμος της κυβέρνησης είναι συνταγματικός ή όχι. Να σημειωθεί πως η απόφαση λήφθηκε κόντρα στην εισήγηση του Συμβούλου Επικρατείας, Γ. Παπαγεωργίου.

Σημειωτέον, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ματαίωσης των διασκέψεων του ΣτΕ, αν για οποιονδήποτε λόγο υπάρξει κώλυμα ενός ακόμα συμβούλου Επικρατείας.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει νωρίτερα γνωστά, ένα μέλος της Ολομέλειας είχε εισαχθεί εκτάκτως σε νοσοκομείο με πρόβλημα υγείας. Ενώ και ένα από τα δύο αναπληρωματικά μέλη, βρίσκονταν σε αναρρωτική άδεια και δεν συμμετείχε στις διασκέψεις. Οσο για τον δικαστή για τον οποίο διατάχθηκε προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή δεν αποτελούσε κώλυμα για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του ΣτΕ. Πληροφορίες, ωστόσο, ήθελαν να έχει αποφασιστεί το πάγωμα των διορισμών στο ΣτΕ μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με τις πρόσφατες καταγγελίες για εκβιασμούς. Υπενθυμίζεται ότι αυτές αφορούν στον ενδεχόμενο εκβιασμό αντιπροέδρου του ΣτΕ, που φέρεται να έδωσε θέματα εξετάσεων σε υποψήφια, με την οποία διατηρούσε προσωπικές σχέσεις. Το εν λόγω «κλίμα», οδήγησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλο, στην έκδοση της προχτεσινής σχετικής ανακοίνωσης.

Στο μεταξύ, οι ενώσεις δικαστών με σχετική ανακοίνωση κάνουν λόγο για «προσπάθεια εκβιασμού του ΣτΕ». Η ανακοίνωση αναφέρεται σε πλήρη κατάπτωση των δημόσιων ηθών με την επιστράτευση συκοφαντικών δημοσιευμάτων, που παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή και μιλάει για «φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα». Καλεί, επίσης, την πολιτεία να παρέμβει, καθώς ο δικαστής συμμετέχει στη σύνθεση που θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή όχι του νομού Παππά.

Χτες, εξάλλου, απορρίφθηκαν οι νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για τις τηλεοπτικές άδειες, που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί «Αlpha», ΣΚΑΪ, ALTER EGO και η κυπριακή εταιρεία «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP). Οι προσφεύγουσες εταιρείες στρεφόντουσαν η μία κατά της άλλης. Τις επόμενες μέρες θα δημοσιευθεί το σκεπτικό των αποφάσεων.

Αλληλοεκτοξεύουν κατηγορίες για «αντιθεσμικό κατήφορο» και «πρακτικές παρακράτους»

Την ίδια ώρα, συντηρώντας τον καβγά με τη ΝΔ για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, το Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε χτες την αξιωματική αντιπολίτευση «να σταματήσει τον ολισθηρό και επικίνδυνο αντιθεσμικό της κατήφορο» και να μη συνεχίσει να μπλοκάρει τη συγκρότησή του. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

«Το θεσμικό ατόπημα είναι διπλό, καθώς η ΝΔ υιοθετεί την τακτική αυτή, προκειμένου να εκβιάσει την απόσυρση ψηφισμένου νόμου, δηλαδή την ντε φάκτο κατάργηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας!», αναφέρει το κυβερνητικό σημείωμά του, επαναφέροντας τις κατηγορίες ότι η ΝΔ επιθυμεί «να μην κατοχυρωθεί το δημόσιο συμφέρον στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπου επί 27 χρόνια, και με δική της, βαρύτατη ευθύνη, οργίασε η αυθαιρεσία και η διαπλοκή».

Η ΝΔ, από την πλευρά της, σε ανακοίνωσή της κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν την έκβαση της υπόθεσης (σ.σ. των τηλεοπτικών αδειών) επιτίθενται σε δικαστές και ευτελίζουν συνολικά τη Δικαιοσύνη. Με πρακτικές παρακράτους, επιχειρούν την ηθική εξόντωση όποιου στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους. Παραβιάζουν ακόμη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα λειτουργών της Δικαιοσύνης και του Κράτους. Πρόκειται, όχι μόνο για την πιο ανίκανη, αλλά και την πιο αυταρχική κυβέρνηση όλων των εποχών».

Με ανάλογους όρους, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, έλεγε χτες στη Βουλή ότι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης «το πρόβλημα των τηλεοπτικών αδειών έχει μετατραπεί σε πρόβλημα Δικαιοσύνης με μεθόδους παρακράτους».

Το Ποτάμι, σχολιάζοντας την ίδια υπόθεση «πειθαρχικής έρευνας σε βάρος μέλους της Ολομέλειας του ΣτΕ, εν μέσω μάλιστα των συνεδριάσεων του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες» και ενώ, όπως λέει, ο συγκεκριμένος δικαστής «σύμφωνα με δικαστικές διαρροές αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά», αναφέρει: «Απ' ό,τι φαίνεται το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλες τις μεθόδους προκειμένου να φιμώσει όλους όσοι θεωρεί ότι θα σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα επεισόδια στο «σίριαλ» της ενδοαστικής κόντρας (2016-10-18 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο «λειτουργικά ζητήματα» και μισθολογικό (2016-10-07 00:00:00.0)
Διακοπή στη συνεδρίαση του ΣτΕ, συνέχεια στον ενδοαστικό καβγά (2016-10-01 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τις αδειοδοτήσεις (2010-11-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-02-24 00:00:00.0)
Αντισυνταγματική η επέκταση ξενοδοχείων... (2004-01-30 00:00:00.0)