ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη σύσκεψη στη Νίκαια

Θα εκπροσωπηθούν Αγροτικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδίες, Επιτροπές των Μπλόκων και Επιτροπές Αγώνα

Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016

Από τις αγροτικές κινητοποιήσεις τον περασμένο Φλεβάρη
Πανελλαδική σύσκεψη για το σχεδιασμό, την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων οργανώνει την ερχόμενη Κυριακή, 30 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στόχος της Πανελλαδικής Επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε μέσα στο καμίνι των αγώνων και έχει καταγραφεί στη συνείδηση των αγροτών ως ο οργανωτής και ο συντονιστής πανελλαδικά των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων, είναι να γίνει μια μαζική σύσκεψη, που θα σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς να βγει δυναμικά σε νέες κινητοποιήσεις.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, γίνονται ενέργειες και προετοιμασίες σ' όλη τη χώρα για την εξασφάλιση της συμμετοχής εκπροσώπων από τις Επιτροπές Μπλόκων, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, αλλά και όσων άλλων αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων έχουν τη διάθεση να αντιπαλέψουν την ΚΑΠ της ΕΕ, αντιλαμβάνονται ότι η διέξοδος βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της ΕΕ.

Στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση για τα παλιά και νέα μέτρα σε βάρος των αγροτών, που στόχο έχουν την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών, με συνέπεια το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Παράλληλα, ιδιαίτερα οξυμένο είναι φέτος το πρόβλημα των μεγάλων καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία (παγετός, χαλάζι, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.ά.), τις οποίες ο ΕΛΓΑ, με εντολή της κυβέρνησης, αρνείται να αποζημιώσει.

Μεγάλο πρόβλημα είναι, επίσης, η εφαρμογή του νέου νόμου για το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», που χρησιμοποιείται σαν κοφτερό δρεπάνι για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς τους αποκλείει από ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Ακόμα, από τις αρχές του 2017 ξεκινάει ο «Γολγοθάς» των αγροτών που αφορά στην εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, με τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και της νέας φορολογικής επιδρομής που συνεπάγεται ο διπλασιασμός του φορολογικού συντελεστή.

Και, βεβαίως, υπάρχουν και όλα τα άλλα χρόνια αγροτικά προβλήματα, που σχετίζονται με τις χαμηλές τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων, τη μεγάλη ακρίβεια στα αγροτικά μέσα και εφόδια, τις περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, τα πολλαπλά χαράτσια για το σύνολο σχεδόν της αγροτικής δραστηριότητας, (ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια, τους αχυρώνες και τα μαντριά, δηλώσεις ΟΣΔΕ, αδειοδοτήσεις αρδευτικών γεωτρήσεων, ψεκαστικών και σταβλικών εγκαταστάσεων, ΚΤΕΟ για τα αγροτικά μηχανήματα, τέλος για το νερό άρδευσης, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.).

Παρεμβάσεις σε Λέσβο και Κέρκυρα

Παρέμβαση πραγματοποίησε προχτές η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής. Ζητήματα αιχμής είναι η τεράστια καταστροφή που έχει υποστεί η φετινή ελαιοπαραγωγή από τη δακοπροσβολή και τον πυρινοτρίτη και η επιβολή πρόσθετων δυσβάσταχτων οικονομικά βαρών, που προκαλεί στους ήδη καταχρεωμένους κτηνοτρόφους η απαίτηση της κυβέρνησης να απευθύνονται οι κτηνοτρόφοι σε ιδιώτη κτηνίατρο (κτηνίατρος εκτροφής).

Επίσης, το κλείσιμο του Δημοτικού Σφαγείου Μανταμάδου, για το οποίο ο Αγροτικός - Αλιευτικός Σύλλογος της περιοχής επισημαίνει ότι θα έχει ως αποτέλεσμα «άμεσες και παραπέρα επιπτώσεις στο εισόδημα των κτηνοτρόφων - έξοδα μεταφοράς ζώων, χάσιμο χρόνου κ.λπ.».

Το αποτέλεσμα της κινητοποίησης ήταν το Περιφερειακό Συμβούλιο να εγκρίνει ομόφωνα το ψήφισμα που κατέθεσε η Ομοσπονδία και προβλέπει: Η δακοπροστασία να εκτελείται από την Περιφέρεια με επαρκές προσωπικό και εξολοκλήρου επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού για τη φετινή χαμένη παραγωγή. Να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί ο θεσμός του κτηνίατρου εκτροφής. Να στελεχωθεί η κτηνιατρική υπηρεσία με επαρκείς κτηνιάτρους και βοηθητικό προσωπικό. Να δοθεί άμεσα προσωρινή άδεια, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει το σφαγείο με το σημερινό καθεστώς και να χρηματοδοτηθεί η Αναπτυξιακή Δημοτική Εταιρεία Λέσβου, ώστε το σφαγείο να εκσυγχρονιστεί και να αδειοδοτείται κανονικά. Ανάλογη παρέμβαση έγινε χτες και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης, πρόγραμμα δράσης έχουν αποφασίσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας και οι πέντε Αγροτικοί Σύλλογοι του νησιού, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται να συμμετέχουν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε συνελεύσεις των Αγροτικών Συλλόγων στα 20 περίπου χωριά που εκπροσωπούν οι Σύλλογοι, ενώ συσκέψεις και συγκεντρώσεις θα οργανώσουν σε 15 ακόμα κεφαλοχώρια.

Παράλληλα, έχουν θέσει στόχο μέχρι το τέλος του έτους να συσταθούν τρεις ακόμα Σύλλογοι. Από τις 3 Νοέμβρη σχεδιάζουν καθημερινές εξορμήσεις, με περίπτερο έξω από το Δημοτικό Θέατρο, μαζεύοντας υπογραφές στήριξης των αιτημάτων που θα αποφασιστούν στην πανελλαδική σύσκεψη. Τέλος, στις 15 Νοέμβρη θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση έξω από το Δημαρχείο, με αιχμή τα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία, την τιμή του νερού και τη δακοκτονία.

Ιδρύθηκε Ομοσπονδία στην Πελοπόννησο

Το 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Οκτώβρη στη Μεσσήνη, όπου αποφασίστηκε το πρόγραμμα δράσης, εγκρίθηκε το καταστατικό και έγιναν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Η απόφαση, που ομόφωνα επικύρωσε η Γενική Συνέλευση, ήταν η υιοθέτηση των αιτημάτων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και η συμμετοχή της Ομοσπονδίας στη διευρυμένη επιτροπή της, με έναν αντιπρόσωπο από το ΔΣ.

Τόσο εισηγητικά, όσο και από τις ομιλίες, σημειώθηκε η αναγκαιότητα για συμμετοχή όλων των μικρομεσαίων αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων της περιοχής σε Αγροτικούς Συλλόγους. Να δημιουργηθούν πολλοί περισσότεροι Σύλλογοι ή Επιτροπές Αγώνα, που θα καλύπτουν το σύνολο της Περιφέρειας. Αναδείχτηκε επίσης η αναγκαιότητα για ουσιαστική λειτουργία, ανασυγκρότηση, αναζωογόνηση των Αγροτικών Συλλόγων.

Αποφασίστηκε το νέο ΔΣ να πάρει πρωτοβουλίες συζήτησης για ένταξη ακόμη περισσότερων Συλλόγων στην ΟΑΣΠΠ (συμμετείχαν ήδη δυο Σύλλογοι και μια Επιτροπή Αγώνα ως παρατηρητές στη διαδικασία του Συνεδρίου) και την προσπάθεια δημιουργίας καινούργιων Συλλόγων.

Τέλος, την Τετάρτη 2 Νοέμβρη, στις 9 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά Γραφεία του ΕΛΓΑ, στην Τρίπολη, και στη συνέχεια στο Πρωτοδικείο Τρίπολης, που δικάζονται αγρότες απ' όλη την Πελοπόννησο, για διαμαρτυρία στα διόδια Νεστάνης το 2012.