ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διαρκής κινητικότητα σε στρατιωτικό και διπλωματικό πεδίο

...ενώ η Τουρκία συνεχίζει να διαμηνύει την ετοιμότητά της για κάθε είδους επέμβαση

Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016

Το Παρίσι φιλοξένησε χτες ακόμα μια υπουργική συνάντηση του «διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους»
ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί σε Συρία και Ιράκ, με την επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης να συγκεντρώνει τις τελευταίες μέρες το ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, δεδομένων και των αλυσιδωτών συνεπειών που αναμένονται. Χτες, διεθνή πρακτορεία όπως το BBC μετέδιδαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» προχωρούσαν σε ωμότητες κατά του άμαχου πληθυσμού, δολοφονώντας αδιακρίτως και διασκορπώντας πτώματα στις γειτονιές, για να τρομοκρατήσουν όσους παραμένουν ακόμα στα σπίτια τους.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία διακηρύσσει την ετοιμότητά της για κάθε είδους δράση, με τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επισημαίνει χτες ανοιχτά: «Αν υπάρξει κάποια απειλή εναντίον της Τουρκίας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα μας, περιλαμβανομένης μιας χερσαίας επιχείρησης (...) για να εξαλείψουμε αυτή την απειλή». Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «είναι το φυσικότερο δικαίωμά μας» και τόνισε: «Δεν το λέμε αυτό μόνο στους Ιρακινούς, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλες τις χώρες του συνασπισμού, στην κυβέρνηση του Βόρειου Ιράκ». Την ίδια στιγμή, ο Τσαβούσογλου είπε πως αν οι μαχητές της YPG (Κούρδοι της Συρίας) δεν αποσυρθούν από την πόλη Μάνμπιτζ (ανατολικά του Ευφράτη), η Αγκυρα θα λάβει μέτρα εναντίον τους. Οι νέες αυτές επισημάνσεις κατά των Κούρδων έγιναν ενώ από τη Γαλλία, το στέλεχος των YPG Χάλεντ Ισα ανέφερε ότι η Τουρκία «επιτίθεται μαζικά» στους «Κούρδους μαχητές προκειμένου να τους εμποδίσει να ανακαταλάβουν τη Ράκα».

Στις Βρυξέλλες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογράμμιζε χτες ενόψει της σημερινής συνάντησης των υπουργών Αμυνας ότι «θα εκπαιδεύσουμε και θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας να στηρίξουμε τις ιρακινές δυνάμεις» στη μάχη κατά του «Ντάες», αναγγέλλοντας νέα μεγαλύτερη «εμπλοκή» της λυκοσυμμαχίας στις εξελίξεις της περιοχής.

Τέλος, χτες το βράδυ, η τουρκική «Σαμπάχ» μετέδωσε ότι Γαλλία - Βρετανία επανέφεραν στο ΣΑ του ΟΗΕ πρόταση για νέες κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης Ασαντ, κατηγορώντας την για επιθέσεις με χημικά όπλα.

Η Ρωσία «παρακολουθεί στενά»

Την ίδια στιγμή, χτες, το συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε και αυτό δηλώσεις του στελέχους του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Σεργκέι Ριντσκόι, ότι η ρωσική και η συριακή Πολεμική Αεροπορία θα παρατείνουν την αναστολή των επιχειρήσεών τους πάνω από το Χαλέπι και σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων, εφόσον δεν δεχτούν προκλήσεις από ένοπλες ομάδες. Οι δυο πλευρές ισχυρίζονται ότι στη συγκεκριμένη περιοχή οι ίδιες έχουν σταματήσει τους βομβαρδισμούς από τις 18 Οκτώβρη. Μεταξύ άλλων, ο Ριντσκόι εξήγησε και ότι η Μόσχα παρακολουθεί τις κινήσεις στη μεθόριο Συρία - Ιράκ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα μέσα παρακολούθησης και είναι έτοιμη «να επιφέρει πλήγματα ενάντια σε τρομοκράτες», υποστηρίζοντας ότι ήδη 300 μαχητές του «ΙΚ» έχουν «μεταφερθεί» το τελευταίο διάστημα από τη Μοσούλη στο Ντέιρ Ελ Ζορ της Συρίας.

Μέσα σε όλα αυτά, ο άμαχος πληθυσμός εξακολουθεί να φορτώνεται τις συνέπειες μιας ξένης για τα συμφέροντά του κόντρας. Χτες, διεθνή πρακτορεία όπως το BBC επικαλούνταν πληροφορίες ΜΚΟ ότι τις τελευταίες μέρες το ΙΚ επιδίδεται σε φρικαλεότητες, δολοφονώντας εν ψυχρώ ανθρώπους και πετώντας πτώματα π.χ. σε ποτάμια, για να τρομοκρατήσει όσους έχουν απομείνει στα σπίτια τους.

Νέα συνάντηση στο Παρίσι

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ και Γαλλίας, Αστον Κάρτερ και Ζαν Υβ Λε Ντριάν, συμπροέδρευσαν χτες σε συνάντηση ομολόγων τους από το «διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους», στο Παρίσι. Είναι η δεύτερη υπουργική συνάντηση του «συνασπισμού» στη γαλλική πρωτεύουσα μέσα σε λίγες μέρες, αφού την περασμένη βδομάδα είχαν μαζευτεί εκεί και οι υπουργοί Εξωτερικών.

Στη χτεσινή συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί έντεκα χωρών, συγκεκριμένα από Γερμανία, Αυστραλία, Καναδά, Δανία, Ισπανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, ούτε το γαλλικό υπουργείο Αμυνας ούτε άλλος δεν έδωσε εξηγήσεις για τη σύνθεση της συνάντησης, την οποία «άνοιξε» ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που ανάμεσα σε άλλα τόνισε πως μια ανακατάληψη της Μοσούλης δεν είναι αυτοσκοπός και πως το θέμα είναι «τι γίνεται μετά».